ΝΔ: H συνάντηση Μητσοτάκη με Καραμανλή - Σαμάρα και η επόμενη μέρα στο εσωκομματικό πεδίο
Εκτός από τις χειραψίες, δεν υπήρχε συνέχεια στη συζήτηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά από σχεδόν έξι μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς είχαν ένα τετ α τετ, με τους φωτογραφικούς φακούς να καταγράφουν την χειραψία. Η σύντομη αυτή συνάντηση - που έγινε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής»- δεν σημαίνει πάντως πως θα αλλάξει το εσωκομματικό τοπίο στη Ν.Δ. και πως θα γεφυρωθούν οι αποστάσεις.
Το χθεσινό τετ α τετ έγινε μπροστά στις κάμερες και δεν υπήρχαν περιθώρια για μία πιο ουσιαστική συζήτηση πέρα από την τυπική χειραψία. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κάθισαν στις προκαθορισμένες θέσεις και δεν υπήρξε κάποια συνέχεια στη συζήτηση.
Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στα εγκαίνια του μουσείου του Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα, όπου θα δώσει το παρών ο πρωθυπουργός αλλά θα είναι επίσης και ο Αντώνης Σαμαράς. Υπενθυμίζεται πως οι βολές που εξαπέλυσε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα έδειξαν πως το χάσμα έχει βαθύνει, ενώ είχαν προηγηθεί τον χειμώνα τα «όχι» του πρώην πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και σε τροπολογία για το μεταναστευτικό.
Μέσα σε αυτό κλίμα ιδιαίτερη ενδιαφέρον έχει και η ομιλία του Κώστα Καραμανλή την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και μένει να φανεί αν ο πρώην πρωθυπουργός θα επιλέξει να κάνει αναφορά στα εθνικά θέματα σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.
Δεν θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ Σαμαράς - Καραμανλής
Πάντως, δεν περνά απαρατήρητο πως αύριο τόσο ο Αν. Σαμαράς όσο και ο Κ. Καραμανλής δεν θα πάνε στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν είχαν πάει ούτε στο street party για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας που έγινε στις 4 Οκτωβρίου έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης. Η απουσία αυτή είχε σχολιαστεί ιδιαιτέρως, καθώς είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τους προσκαλέσει.
Μετά τις ευρωεκλογές είχαν σταλεί «μηνύματα» από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς σε ομιλίες που είχαν κάνει σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη. Έκτοτε συζητήθηκε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια η παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά σε κάποιες εκδηλώσεις, στις οποίες πάντως απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.
Στην χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ήταν υπουργοί και βουλευτές και σε δηλώσεις που έγιναν στόχος ήταν να περάσει προς τα έξω ένα μήνυμα ενότητας. Από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως δεν υπάρχει εσωκομματική …αναστάτωση, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σκοπεύουν να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους για θέματα πρώτης γραμμής.
Βέλη στην αντιπολίτευση
Στο Μαξίμου δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και επιχειρούν να ρίξουν το βάρος σε μια θετική ατζέντα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο.
«Σε πείσμα της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα, πάντως, με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε «ένα μέγεθος το οποίο, όπως βλέπετε, αποτελεί ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ ένα αυτονόητο δεδομένο». Μάλιστα σημείωσε πως θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή στα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και όπως χαρακτηριστικά είπε «εκεί νομίζω ότι θα φανούν πολλά».
Από την κυβέρνηση εξαπολύουν βέλη στην αντιπολίτευση και εντείνουν την πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το γεγονός πως δεν επετεύχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων η απαιτούμενη πλειοψηφία για την επιλογή του Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη.
«Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο έργο με τίτλο «Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση», που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών εδώ και χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει και συνέχεια» επεσήμανε. Μάλιστα σημείωσε πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη» και προσέθεσε πως : αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr