Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας για το μεταναστευτικό - Τα «ραντεβού» και τα σαφή μηνύματα
Αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Αθήνα για το μεταναστευτικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετά την υιοθέτηση μίας αυστηρής γραμμής από το Βερολίνο να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Αθήνα για το μεταναστευτικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετά την υιοθέτηση μίας αυστηρής γραμμής από το Βερολίνο να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα ξεκίνησαν χθες στη Γερμανία, ενώ η συζήτηση έχει ανοίξει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ολλανδία εξετάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, η Γαλλία προσανατολίζεται στην δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει πρόσθετα μέτρα.
Στην Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή γραμμή με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και από την κυβέρνηση εκπέμπουν σαφή μηνύματα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα σχεδιάζει να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα. Το μεταναστευτικό συζητήθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αυστρία αλλά και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας καθώς και χθες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.
Να επισημανθεί πως την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με το Γάλλο ομόλογο του. Στο μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος βρίσκεται στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση και στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024» και έχει σειρά συναντήσεων.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως δεν είναι δυνατόν να φορτωθεί βάρη που δεν της αναλογούν, την ώρα μάλιστα που η ίδια ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στο καθήκον της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Και αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονιστούν οι ενέργειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Αθήνα ήταν και οι χθεσινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το μεταναστευτικό. Ειδικότερα επεσήμανε πως «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι "ο σάκος του μποξ" ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα». Προσέθεσε ακόμα «θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη».
Πού δίνει έμφαση η κυβέρνηση
Από την κυβέρνηση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων και αυτό φαίνεται από μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Ο Έβρος είναι θωρακισμένος υπογράμμισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τις Καστανιές και ειδικότερα από το Στρατιωτικό Φυλάκιο «ΕΦ 1», ενώ μεταξύ άλλων ανάφερε πως θα προσληφθούν 150 συνοριακοί φύλακες σε Καβάλα και Ροδόπη (ώστε να ελέγχονται στη «δεύτερη γραμμή», όπως είπε, όποιες τυχόν ροές υπάρχουν).
Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Τόνισε ακόμα πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».
Στάση αναμονή για τις κινήσεις της Άγκυρας
Τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο μεταναστευτικό αναμένουν να δουν στην Αθήνα και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Αθήνα θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.
Βέβαια, μένει να φανεί και πώς θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, που παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης. Από τη μία πλευρά δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου αλλά από την άλλη δεν εγκαταλείπει το αναθεωρητικό του αφήγημα. Ενδεικτικό των διπλών μηνυμάτων που εκπέμπονται από την γείτονα είναι και το ό,τι χθες ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ ανέβασε εκ νέου τους τόνους, εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Στην Αθήνα δεν έχουν βέβαια αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Από κει και πέρα στόχος είναι σε πρώτη φάση να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα και εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες να περάσει η συζήτηση και σε πιο δύσκολα θέματα.
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr