ΔΕΘ 2024 - Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης: Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη μέχρι το 2027
Με το πακέτο των 45 μέτρων που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με το πακέτο των 45 μέτρων που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε σειρά αλλαγών που θα τρέξουν μέχρι το 2027. «Περιέγραψα, πιστεύω με μεγάλη σαφήνεια, έναν οδικό χάρτη όχι μόνο για το 2025, αλλά έθεσα και τους σαφείς στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τρία χρόνια από τώρα» υπογράμμισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Ειδικότερα μίλησε για «1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές», ενώ έκλεισε σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να «μιλήσει» στη μεσαία τάξη, που είναι ένα κοινό το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην γαλάζια νίκη το 2023. Επομένως κομβικής σημασία είναι να αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων είναι και στοχευμένες παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, ένστολους και γιατρούς (που αποτελούν ομάδες που ενδιαφέρουν το κυβερνών κόμμα).
Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας αλλά παράλληλα το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά ανοιχτών μετώπων σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα (όπως για παράδειγμα η υγεία, η στέγη κ.α). Με τους πολίτες να αναμένουν άμεσα αποτέλεσμα στη δεύτερη αυτή «γαλάζια» τετραετία και να στέλνουν… μήνυμα πως πρέπει να τρέξουν ταχύτερα μια σειρά από αλλαγές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως σε μία σειρά δημοσκοπήσεων η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά που είχε πάρει στις ευρωεκλογές και δεν δείχνει να συσπειρώνει ένα κοινό που παραμένει αναποφάσιστο. Στο μεταξύ στις μετρήσεις ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εμφανίζεται απαισιόδοξο για την επόμενη ημέρα.
Πάντως χθες απαντώντας σε ερώτηση του ΟPEN ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω, «ωπ, εδώ έχουμε πρόβλημα, πάμε να αλλάξουμε την πολιτική μας». Όπως είπε η ασκούμενη πολιτική σε ορίζοντα τετραετίας θα αποδώσει προς όφελος των πολιτών, ενώ ανέφερε «και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχομένως σε μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι ευρωεκλογές να εκφράστηκε, αυτό είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας».
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης-απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Αν. Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο μισό της θητείας του – επεσήμανε «δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση». Όπως είπε «είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027»
Στο αφήγημα της σταθερότητας εστιάζει η κυβέρνηση
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα εκτός από αυτή την οποία εκφράζει η κυβέρνηση. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί της, είναι όμως μια συγκροτημένη πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος. Και κυρίως είναι μια κοστολογημένη πρόταση» είπε χθες ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αιχμηρά πως βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας, ενώ όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως καταψήφισε «όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και προσέθεσε πως το «όχι σε όλα» δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα.
Ουσιαστικά από την Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας και θέλουν να «επανασυνδεθούν» με ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες και να αποφύγουν διαρροές ψηφοφόρων προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό είναι συχνές οι αναφορές στην δημοσιονομική ισορροπία, καλώντας την αντιπολίτευση- αν θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα- να εξηγήσει πως αυτό θα γίνει χωρίς να παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και χωρίς να ξαναμπεί η χώρα στην ευρωπαϊκή εποπτεία.
Ποια θέματα άνοιξε και ποια έκλεισε ο Μητσοτάκης
Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν σήμα πως μία σειρά μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσουν και να απαντήσουν στην κριτική περί κόπωσης και χαλαρότητας. Ένα θέμα λοιπόν που θα ανοίξει το 2025 είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης και κρίσιμο είναι αν θα μπορέσουν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Να σημειωθεί εδώ πως δίνοντας μια εικόνα για το σχεδιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «τα βασικά ζητήματα τα οποία διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Στο μεταξύ ένα θέμα που πυροδότησε το προηγούμενο διάστημα έντονες συζητήσεις είναι και αν θα υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο, θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές στο τι έγινε την προηγούμενη τετραετία».
Τέλος το Μαξίμου θέλει να κλείσει σε αυτή την χρονική συγκυρία την συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω απολύτως τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε δε πως θεωρεί «πάρα πολύ άδικο και για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται μία διαρκής συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του επόμενου ή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από την ώρα της και θα ζητήσω από όλους σας, νομίζω, να σεβαστούμε τον θεσμό πρώτα και πάνω απ΄ όλα».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr