Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές προσώπων σε θέσεις κλειδιά: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή στο κυβερνών κόμμα
Ένα στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δοθεί στον… ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσαν οι αλλαγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει – αυξήθηκαν οι φωνές γαλάζιων βουλευτών, που μιλούν για την ανάγκη επιστροφής στις… ρίζες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να ανοίξουν μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο φαίνεται πως επιχειρείται μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών του κόμματος σε θέσεις κλειδιά.
Ένα στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δοθεί στον… ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσαν οι αλλαγές. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπήρξαν βουλευτές που παραπονέθηκαν πως βρίσκουν κλειστές πόρτες και δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Παράλληλα υπάρχουν και υπουργοί που δεν έχουν και την… καλύτερη σχέση με τους γενικούς γραμματείς και επομένως εκτιμάται πως χρειάζονται αλλαγές προσώπων για να τρέξουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Από πολιτική σκοπιά θα έχει ενδιαφέρον αν θα επιλεγούν για θέσεις γενικών γραμματέων πρόσωπα που διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα (π.χ. πρώην βουλευτές) και σε ποιο βαθμό θα οδηγηθούν στην έξοδο πρόσωπα που προέρχονται από μεταγραφές. Μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Γιάννης Μελάς, ο Σάββας Χιονίδης κ.α.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «προφανώς το κριτήριο επιλογής ενός ανθρώπου που εισέρχεται σε αυτή τη θέση για πρώτη φορά είναι το βιογραφικό του, οι ικανότητές του, η πορεία της ζωής του. Αυτά είναι που εξετάζει ο Πρωθυπουργός». Σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι ο κορμός και της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι στη Ν.Δ» και προσέθεσε «όλοι κρινόμαστε στην πράξη, όλοι αξιολογούμαστε διαρκώς».
Κλειδώνουν οι αποφάσεις για Επίτροπο
Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για το νέο Επίτροπο της χώρας, με τα σενάρια να έχουν πάρει φωτιά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο ο πρωθυπουργός απάντησε «δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που ανταποκρίνονται σε αυτό που θα θέλαμε. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση όμως επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια επιλογή της προέδρου».
Από το Μαξίμου κρατάνε κλειστά τα χαρτιά, ωστόσο έχουν φουντώσει οι φήμες πως φαβορί για την θέση του Επιτρόπου είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της Νίκης Κεραμέως, του Σταύρου Παπασταύρου και του Θόδωρου Σκυλακάκη (σε περίπτωση που η Ελλάδα έπαιρνε το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο), ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραμονής του Μαργαρίτη Σχοινά.
Ένα χαρτοφυλάκιο που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι αυτό της Διεύρυνσης, ενώ λιγότερες πιθανότητες φαίνεται πως τελικά έχει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεδομένο είναι πως η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως για το χαρτοφυλάκιο Άμυνας ή αυτό της Ανταγωνιστικότητας ωστόσο υπάρχουν πολλοί ακόμα ευρωπαίοι …μνηστήρες για τις συγκεκριμένες θέσεις. Τέλος να σημειωθεί πως σε χώρα του νότου αναμένεται να κατευθυνθεί και το νέο χαρτοφυλάκιο που θα αφορά την στέγη.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα προτείνει ένα πρόσωπο για την θέση του Επιτρόπου. Να σημειωθεί εδώ πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από τα κράτη να υποβάλουν δύο ονόματα, έναν άντρα και μία γυναίκα. Ωστόσο, η Ελλάδα καθώς και άλλα κράτη προσανατολίζονται στο να στείλουν μόνο έναν υποψήφιο.
Τι θα γίνει με την Προεδρία της Δημοκρατίας
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, περίπου 20 βουλευτές έχουν στείλει… μήνυμα πως δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και θα ήθελαν ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Ωστόσο ένα όνομα που θα μπορούσε να συζητηθεί - αν τελικά αποφασιστεί να μην υπάρξει και δεύτερη θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια συζήτηση που δεν θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά παραπέμπεται για το τέλος του χρόνου.
Να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε στο εάν θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο ή αν θεωρεί πως έχει κλείσει ένας κύκλος. «Εγώ αυτό που επιθυμώ, είναι μέχρι την τελευταία μέρα, τον Μάρτιο του ’25, να κάνω το καθήκον μου, αυτό που περιγράφεται και αυτό που έχω σχεδιάσει εγώ προσπαθώντας να ανταποκριθώ. Προσπαθώ λοιπόν, να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο» επεσήμανε. Υπογράμμισε ακόμα «όπως δεν με είχε απασχολήσει η πρώτη θητεία, έτσι κι αλλιώς είναι αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων με τα δικά τους κριτήρια, επομένως δεν βρίσκω τον λόγο να με απασχολήσει κάτι πέρα από αυτό».
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr