Μητσοτάκης από υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αποτυπώνεται στους δείκτες της ΕΕ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, για έργα που «τρέχουν», τις επιπλέον υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας ότι «αυτή η πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος αρχίζει και αποτυπώνεται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό μάς δίνει χαρά, αλλά μας υποχρεώνει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει πιο γρήγορα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και με τη χρήση της τεχνολογίας να διευκολύνεται περισσότερο η καθημερινότητα των πολιτών μέσα από πολλές καινούργιες υπηρεσίες που προστίθενται στο gov.gr. Επίσης να βελτιωθεί η παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Επιδιώκουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη»
Όπως είπε η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την επίτευξη και των δύο αυτών στόχων αλλά αναδεικνύει και την πρόκληση να χρησιμοποιείται η τεχνολογία με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πρόσθεσε ότι πολύ γρήγορα θα τεθεί σε εφαρμογή το AI Act σε επίπεδο ΕΕ. Σκοπός μας όπως τόνισε είναι «να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη ώστε να μετατρέψουμε την οπισθοδρόμησή μας στα θέματα τεχνολογίας σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα».
Έκανε ειδική αναφορά στην «πολιτική μας στο διάστημα και την πληροφορία που θα μπορούμε να έχουμε από τους μικροδορυφόρους που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα επόμενα δύο χρόνια. Επί τη ευκαιρία αναφέρθηκε στην επιτυχία του mycoast αλλά τόνισε ότι η επιτήρηση θα μπορεί να γίνεται και μέσα από δορυφορικές εικόνες.
Το 2025 ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο
Συνεχάρη επίσης τον υπουργό για το κτηματολόγιο και τη μεγάλη πρόοδο που μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και στάθηκε «στην τεράστια αναπτυξιακή σημασία αυτού του έργου αλλά και στην ασφάλεια που προσφέρει ειδικά σε θέματα ασφάλειας δικαίου, μια εκκρεμότητα που ερχόταν από το παρελθόν και με πολλή προσπάθεια ολοκληρώνεται».
Επεσήμανε τη βοήθεια από επιστήμονες του εξωτερικού που μετέχουν στην επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη. «Η χώρα μας θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων. Ένας από τους υπερυπολογιστές της ΕΕ θα κατασκευαστεί στη χώρα μας και αυτό μας δίνει πολλές υπολογιστικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας».
Ειδική αναφορά έκανε και στην εφαρμογή wallet και ευχήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου να συνεχίσει τη σημαντική της δουλειά για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του κράτους.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «προχωράμε σταθερά ψηφιακά και μπροστά, η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει ψηφιακά. Σήμερα είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον πρόεδρο (πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) στον οποίο παρουσιάσαμε όλα τα έργα τα οποία σήμερα έχουμε τρέξει και το πώς τελικά η τεχνολογία πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στα μικρά καθημερινά, αλλά και σε μεγαλύτερα πιο οραματικά».
Παπαγεωργίου: Η τεχνολογία δίπλα στον πολίτη
«Η τεχνολογία πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη, πιο ασφαλή, να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε λύσεις σε θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα. Σε πρώτη φάση ψηφιοποιήσαμε τα δεδομένα μας, μέσα στην πανδημία η Ελλάδα κατάφερε και έμεινε όρθια διοικητικά, σε δεύτερη φάση καταργούμε στρώσεις γραφειοκρατίας έτσι ώστε πλέον να μπορούμε να κάνουμε πολλές διαδικασίες και μέσω του κινητού μας. Τα δεδομένα και η διαχείριση τους, τα κέντρα δεδομένων και το πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε πράσινο πρόσημο στην τεχνολογία είναι το ζητούμενο, και βέβαια τεχνολογία για όλους έτσι ώστε και ψηφιακά να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr