Αλέξης Τσίπρας: Η πλατφόρμα του για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων
Η σύνθεση της συμμαχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη κατέθεσε την αγωνία του για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο έθεσε μέσω Ευρώπης την δική του άποψη για τον επικεφαλής του συνεργατικού σχήματος, την σύνθεσή του και την μορφή που θα πρέπει να λάβει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Κάτω από τα ραντάρ των περισσότερων αναλυτών πέρασε η ουσία των αναφορών του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Την ώρα που η Ε.Ε. δοκιμάζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ταλανίζονται από εσωστρέφεια ή αμηχανία, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην παρέμβει μεγαλοφώνως, αλλά να στείλει «σήματα» για την συνεργασία τους καταθέτοντας ουσιαστικά τη δική του πλατφόρμα.
Ο ίδιος, άλλωστε, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμβάλει στην συζήτηση που έχει ανοίξει στον χώρο αριστερά του Κέντρου. «Στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το Ινστιτούτο μας, είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης» είπε χαρακτηριστικά.
Η σύνθεση της συμμαχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψή του, είχε επιλέξει το πολιτικό κοινό στο οποίο επιθυμεί να απευθυνθεί, καθώς έστειλε προσκλήσεις προς όσους πολιτικούς και κόμματα στήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και στη Νέα Αριστερά, που αντιμετωπίζεται μετά βδελυγμίας από την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές τις δυο ημέρες έχω δει γνώριμα πρόσωπα από ένα ταξίδι μεγάλο, άλλους που έχουμε καιρό να ανταμώσουμε, άλλους που πικραθήκαμε. Αλλά αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους μας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στο κλείσιμο της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του. Υπογράμμισε, άλλωστε, σε άλλο σημείο πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να πάψουν «να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους».
Θέλησε έτσι να ρίξει τις όποιες διαχωριστικές γραμμές επικρατούν σήμερα στην Αριστερά και οι ηγεσίες των κομμάτων τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συνεργασία και προγραμματική σύγκλιση.
Όσον αφορά, δε, τις πολιτικές οικογένειες που πρέπει να συνεργαστούν, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής και έλαβε αφορμή από το ευρωκοινοβούλιο. «Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας» είπε. Στην Ελλάδα ο χώρος αυτός αντιστοιχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και τον «Κόσμο».
Απέκλεισε, δε, αντικειμενικά την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία έχει απευθύνει ξανά κάλεσμα κοινοβουλευτικής συνεργασίας ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η μορφή της συνεργασίας
Στην ιδιότυπο πλατφόρμα του ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κινηθεί από την Ευρώπη στην Ελλάδα. «Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρακτικά αυτή η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για «συνομοσπονδία» ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός νέου συμμαχικού φορέα του προοδευτικού χώρου, που θα έχει τα δικά του όργανα, αλλά παράλληλα οι σχηματισμοί που θα τον αποτελούν θα διατηρούν την οργανωτική τους αυτονομία. Στο ευρωκοινοβούλιο η μορφή της συνομοσπονδίας μπορεί να επιλύσει πολιτικά ζητήματα συντονισμού και να παράγει τις αναγκαίες εσωτερικές συναινέσεις.
Στην Ελλάδα αυτή η μορφή συνεργασίας μπορεί να γίνει αντίστοιχα λειτουργική για διάφορους λόγους και να βοηθήσει στην κοινή εκλογική κάθοδο. Αφενός το ελληνικό εκλογικό σύστημα ευνοεί και πριμοδοτεί τους ενιαίους εκλογικούς συνδυασμούς. Παράλληλα το κάθε κόμμα θα διατηρεί την ύπαρξή του και την ηγεσία του, γεγονός που μπορεί να πείσει και όσα ηγετικά στελέχη απορρίπτουν την διάλυση και των ρευστοποίηση των σημερινών κομμάτων σε ένα νέο ενιαίο σύνολο.
Το πρόγραμμα και το πρόβλημα της ηγεσίας
«Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία» ανέφερε στο κάλεσμά του ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα της μορφής που πρέπει να λάβει κατά τον ίδιο μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Κατά αντιστοιχία, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε ουσιαστικά τα ελληνικά προοδευτικά κόμματα να συζητήσουν και να συγκλίνουν σε ένα πρόγραμμα με «σχέδιο, όραμα, βάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις, που θα απαντάνε στα πραγματικά της προβλήματα και θα δίνουν προοπτική στις προσδοκίες των πολιτών».
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε εμμέσως και για το μεγάλο ζήτημα του επικεφαλής της συμμαχίας που θα προκύψει. Είπε αφενός πως οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει «να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ» ζητώντας ουσιαστικά να λήξει η επιδίωξη για επιβολή της μίας ηγεσίας έναντι της άλλης. Η μορφή του κόμματος – συνομοσπονδίας επιλύει άλλωστε το ζήτημα του επικεφαλής, καθώς οι επιμέρους κομματικές ηγεσίες διατηρούν τις εξουσίες τους.
Είπε όμως ότι η συνομοσπονδία στο ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να αναζητήσει και -λόγω μεγέθους- να επιβάλει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς θα πρόκειται για άλλο πρόσωπο από αυτά που ηγούνται των σημερινών ευρωομάδων ή που προτάθηκαν για την προεδρία της Κομισιόν. Υπό αυτή την έννοια τα ελληνικά κόμματα που θα συγκλίνουν προγραμματικά μπορούν να αναζητήσουν άλλο πρόσωπο για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ως επικεφαλής του νέου συμμαχικού σχήματος.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr