Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια μέχρι να αλλάξουν στάση
Ο πρωθυπουργός, λίγη ώρα μετά τις νέες προκλήσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας που εξαφάνισε το όνομα της χώρα από την επίσημη ιστοσελίδα, διαμήνυσε πως ο «ευρωπαϊκός δρόμος» της γειτονικής χώρας θα μείνει κλειστός εάν συνεχιστεί αυτή η στάση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε προκλητική γραμμή συνεχίζει να κινείται η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, εν μέσω προειδοποιήσεων της Αθήνας αλλά και του διεθνούς παράγοντα για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σκληρό μήνυμα και από την Καστοριά.
Σκληρά μηνύματα από Καστοριά και Φλώρινα
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε – με φόντο και τη νέα πρόκληση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας που εξαφάνισε από την ιστοσελίδα της το όνομα της χώρας- πως «τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν», μέχρι να υπάρξει αλλαγή στάσης από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως «η οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες» και συνέχισε:
«Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.
«Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Έναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση», σημείωσε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός.
Είχαν προηγηθεί αναφορές του κ. Μητσοτάκη από τη Φλώρινα, όπου σημείωνε απευθυνόμενος προς την ηγεσία της γείτονος: Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία».
«Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».
Η νέα πρόκληση της προέδρου
Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη, λίγες ημέρες μετά τις αναφορές της προέδρου της γείτονος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα σε «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της, στην ιστοσελίδα της που ανανεώθηκε, αφαιρέθηκε πλήρως η ονομασία της χώρας! Δηλαδή, ενώ υπάρχει κανονικά το οικόσημο, δεν αναφέρεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία«MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.
Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr