Καραμανλής για Τέμπη: Φέρτε μου 1 χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν τέτοιο δυστύχημα
«Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα, αλλά για προβληματικό δίκτυο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καμία έγγραφη προειδοποίηση για δυστύχημα στον σιδηρόδρομο δεν είχε λάβει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πριν το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «φέρτε μου ένα χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν τέτοιο δυστύχημα (...) Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί στο γραφείο μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα, αλλά «για προβληματικό δίκτυο».
«Γίνεται εργαλειοποίηση του πόνου»
Αρχικά, στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε πως «η υποχρέωση ενός πολιτικού όταν έχουν συμβεί αυτά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, είναι να μην βγαίνει και να κάνει αντιπαραθέσεις αλλά να περιμένει να απολογηθεί ή να δώσει την μαρτυρία του στα θεσμικά όργανα μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Ήταν συνειδητή επιλογή (σσ. να μην εμφανίζεται σε συνεντεύξεις). Αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ βρεθήκαμε στον τόπο του δυστυχήματος και εγώ έδωσα αμέσως την παραίτησή μου. Σκύβω με τον απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα και στους ανθρώπους που ήταν εκεί και πόσο μάλλον στους συγγενείς τους. Νομίζω πως αυτό το είδατε σχεδόν από όλα τα στελέχη της ΝΔ γιατί αυτή η παράταξη είναι μια παράταξη η οποία ποτέ δεν ξεπέρασε τα εσκεμμένα. Λάθη κάναμε πολλά. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από το να εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο. Σεβασμός είναι επίσης να μην βγαίνουν κάποιοι άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε να κάνουν όχι απλά συνειδητή εκμετάλλευση, κάποιοι το λένε εργαλειοποίηση του πόνου. Έχουν ακουστεί πράγματα το τελευταίο έτος που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.Καταλαβαίνω πως έξω στην κοινωνία υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που είναι θυμωμένο και για Τέμπη και για πολλά άλλα ζητήματα αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να ακούσει».
«Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα»
Για τα ηχητικά ντοκουμέντα από το μοιραίο βράδυ και το ρεπορτάζ του Βήματος που κάνει λόγο για μοντάζ, σχολίασε πως «αυτή η πολιτική εκμετάλλευση και η θεωρία συνωμοσίας πρέπει να τελειώσει. Όσο εγώ ήμουν υπουργός δεν είχε περιέλθει στην αντίληψή μου ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα σε τέτοιους οργανισμούς. Ένας είναι αρμόδιος να το διαλευκάνει αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη. Εγώ εκείνο το βράδυ είχα παραιτηθεί, δεν ήμουν υπουργός. Το βράδυ εκείνο δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα. Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται στις ανακριτές Αρχές. Θα τα ακούσουμε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».
«Έχω πολιτική ευθύνη και για αυτό παραιτήθηκα»
«Έχω πολιτική ευθύνη και για αυτό παραιτήθηκα και αμέσως και δεν το λέω για να διώξω από πάνω μου οποιαδήποτε άλλη ευθύνη. Είναι κάτι που έκανε εκείνο το βράδυ συνειδητά. Δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή αν γίνανε λάθη, ποιοι ήταν οι λόγοι (του δυστυχήματος)», είπε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.
Για την σύμβαση 717
Για την σύμβαση 717 είπε πως «κατηγορούμαι εγώ και η κυβέρνηση για δύο πράγματα που είναι αντιφατικά. Η 717 είναι ένα σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, ένα σύστημα που είναι σε ένα παζλ διαφόρων συστημάτων που πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το 2030. Η σύμβαση παρελήφθη διαλυμένη και αυτή με χίλια ζόρια καταφέραμε να την τελειώσουμε, δυστυχώς τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα».
«Με κατηγορούν για αντιφατικά πράγματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής, και εξήγησε ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι έπρεπε να την καταγγείλουμε. Εγώ έπρεπε ή να την τρέξω ή να τη διαλύσω. Έρχονται μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μου λένε ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν τελείωσε η σύμβαση».
«Δεν υπάρχει έγγραφο που να προειδοποιεί για τέτοιο μεγάλο δυστύχημα»
Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως: «Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα. Οι προειδοποιήσεις ήταν πως έχουμε ένα πολύ προβληματικό δίκτυο το οποίο το γνωρίζαμε γιατί επί χρόνια δεν είχε πέσει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση του δικτύου. Σίγουρα είχαμε ζητήματα ασφαλείας, κανένας δεν λέει πως δεν υπήρχαν. Και ας μου φέρετε ένα χαρτί, ένα, που να λέει πως εμείς προειδοποιούμε πως θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Κινδύνους είχαμε γιατί είχαμε μικρούς εκτροχιασμούς. Δεν υπάρχει έγγραφο που να προειδοποιεί κανέναν πως αν δεν κλείσει ο σιδηρόδρομος, θα πάμε στα βράχια».
«Όταν παραλάβαμε τον ΟΣΕ είδαμε τις μεγάλες ελλείψεις και προσλάβαμε 400 ανθρώπους μέσω ΑΣΕΠ. Όταν είδαμε πως ο ΑΣΕΠ καθυστερεί πήγαμε και είπαμε πως θα πάρουμε ανθρώπους ορισμένου χρόνου. Ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΣΕ και τις βάρδιες. Και το μοιραίο εκείνο βράδυ, κάποιος έφυγε πιο νωρίς», συνέχισε.
«Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» - Γιατί έβαλε υποψηφιότητα μετά το δυστύχημα
«Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Είμαι πάντα στη διάθεση των Αρχών να δώσω εξηγήσεις. Αυτή τη στιγμή με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες.
Αν ο εισαγγελέας γυρίσει και πει πως υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, θα σταθώ όρθιος. Δεν υπάρχει ασυλία εδώ. Ακόμα και παραιτηθώ από την ασυλία μου αυτό δεν σημαίνει πως θα πάω να δικαστώ. Δυστυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί. Και αν κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν στοιχεία συγκεκριμένα που δείχνουν πως εγώ έχω οποιοεσδήποτε ποινικές ευθύνες, υπάρχει διαδικασία που πρέπει να κάνοπυμε. Δεν μπορώ όμως να ακούω αυτή τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει πως ‘’εμείς δεν θα συντάξουμε καν πόρισμα, πρόταση για Προανακριτική, διότι εσείς δεν την ψηφίζετε», είπε ακόμη ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Σε ερώτηση γιατί έβαλε ξανά υποψηφιότητα ως βουλευτής, είπε: «Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα η πολιτική. Εγώ παραιτήθηκα από υπουργός, έκανα έναν πολύ δύσκολο προεκλογικό αγώνα, διότι είχα ένα τεράστιο βάρος και αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους, στους συμπολίτες μου και αυτοί τελικά να βγάλουν την ετυμηγορία. Είμαστε σε μια Δημοκρατία και οι πολίτες αποφασίζουν. Δεν δέχομαι να λοιδορούνται οι ψηφοφόροι» και πρόσθεσε πως: «Στο τέλος ο στόχος όλων είναι ο πρωθυπουργός».
«Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και τους μίλησα»
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα συναντούσε τους γονείς των θυμάτων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον οποιονδήποτε. Στην εξεταστική επιτροπή έδωσα απαντήσεις σε όλα και όταν με ρώτησαν γιατί δεν έχω συναντηθεί με τους γονείς και απάντησα ότι εγώ αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήθελα να συναντηθώ. Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και τους μίλησα. Θέλω να μιλήσω με ανθρώπους που μπορούμε να το κάνουμε με ψυχραιμία, να ανταλλάξουμε απόψεις. Ναι, δεν έχω αντίρρηση».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr