Το ηχητικό για τα Τέμπη οξύνει την αντιπαράθεση - Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Νέας Αριστεράς
Το δημοσίευμα εφημερίδας κορύφωσε την πολιτική αντιπαράθεση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με το οποίο επιβεβαιώθηκε πως ήταν χαλκευμένο το ηχητικό συνομιλιών του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με έτερη εμπορική πριν έναν χρόνο στα Τέμπη, οδηγώντας στο θάνατο 57 ανθρώπους, κορύφωσε την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά πρωταγωνιστήσαν στις επιθέσεις, ωστόσο ζύγισαν διαφορετικά τα δεδομένα και επιτέθηκαν στο Μαξίμου με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση.
Γρήγορη αντίδραση από τη Νέα Αριστερά
Με βάση την χρονική ακολουθία των αντιδράσεων, η Νέα Αριστερά επέδειξε τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κωστής Καρπόζηλος, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε ανάρτηση-δήλωση για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος, ενώ το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Γαβριήλ Σακαλλαρίδης, και ακολούθως ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προχώρησαν σε δηλώσεις, αυξάνοντας την ένταση της κριτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά στην κυβέρνηση.
Η Νέα Αριστερά θέλησε να επιστρατεύσει όλα τα κορυφαία στελέχη, προκειμένου να δώσει χαρακτηριστικά κεντρικής μάχης για ένα ζήτημα που, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί χαίνουσα πληγή για την κοινωνία και επηρεάζει τους πολίτες στις απαντήσεις τους στις δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ως επιστέγασμα των παρεμβάσεων την θέση πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα». Υπενθυμίζεται πως το κόμμα την Τετάρτη διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του 984 με αφορμή την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο την επομένη οι θέσεις που εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το κύμα αντιδράσεων ανάγκασαν το επιτελείο γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναζητήσει μια κίνηση που θα τον έθετε σε πρωταγωνιστή. Εξ ου και το μεσημέρι της Κυριακής βιντεοσκόπησε δήλωση στην οποία ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ζητούσε από τα υπόλοιπα κόμματα «του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Η πρώτη θετική απάντηση ήρθε από τη Νέα Αριστερά, που υπενθύμισε ωστόσο την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει το κόμμα εκείνη για πρόταση δυσπιστίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιμετώπισαν με ικανοποίηση την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, που ανακοίνωσε την αποδοχή της πρόκλησης από την κυβέρνηση. Η ικανοποίηση εδράζεται βέβαια στο ότι το Μαξίμου σε αυτή την αντιπαράθεση θέτει, όπως λένε, το ΠΑΣΟΚ σε βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης, παρά τα σενάρια σύμπραξης με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».
Ο εξοδούχος Κασσελάκης «τίναξε την μπάνκα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το δημοσίευμα του Βήματος το πρωί της Κυριακής, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, που στο μεταξύ είχε έξοδο από το στρατόπεδο της Θήβας, επισκέφθηκε το Δίστομο. Ο ίδιος και το επιτελείο του φρόντισαν να προβάλουν την δραστηριότητά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ύστερα από λίγες ώρες, αναρτώντας μια φωτογραφία του και ένα μακροσκελές κείμενο, που παρεμπιπτόντως υποσχόταν ότι ο ίδιος δεν θα μοντάρει ποτέ την πραγματικότητα.
Το ερώτημα πώς θα σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δεν είχε απάντηση, καθώς όλοι στην Κουμουνδούρου ανέμεναν νέο βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη. Είχαν στο μεταξύ προηγηθεί συνομιλίες του ιδίου με τους πολύ στενούς συνεργάτες του, ενώ ουδείς γνώριζε με ασφάλεια τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τέλει ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Μιας και το ερώτημα τι θα πράξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θα συνυπογράψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών, η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, προχώρησε σε ανάρτηση που ξεκαθάριζε πως είναι «αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να ξεπεράσει σε ένταση τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, καθώς το μεν πρώτο είχε θεσμικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ η δεύτερη είχε ήδη ζητήσει την πτώση της κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ηγετικό επιτελείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται ήδη η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην τριήμερη συζήτηση, με ορισμένους να θεωρούν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον Στέφανο Κασσελάκη και άλλους να επισημαίνουν ότι παράλληλα με τις επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη προέχει και η σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr