Κυβερνητικές πηγές: Καμία συμφωνία με την Ουκρανία στο πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στην Οδησσό
Τι σχολίαζαν από την κυβέρνηση μετά τις αναφορές περί συζητήσεων για αμυντική συμφωνία από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καμία συμφωνία Ελλάδας και Ουκρανίας δεν υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με φόντο σχετική ανάρτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, νωρίτερα σήμερα, κι ενώ συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής, όπου ανάμεσα σε άλλα θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.
Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς, τόνιζαν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν:
«Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφάλεια κλπ».
Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.
Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.
Οι αναρτήσεις Ζελένσκι και Μητσοτάκη
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε πως «μίλησα με τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας».
Η ανάρτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι
I spoke with Greek Prime Minister @KMitsotakis about the implementation of our agreements reached during his recent visit to Ukraine, as well as our ongoing defense cooperation, particularly in terms of strengthening our air defense.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 21, 2024
On March 6th in Odesa, Prime Minister… pic.twitter.com/iWH5JHSmYM
«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δική του ανάρτηση σημείωνε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
I spoke with @ZelenskyyUa ahead of today's #EUCO discussions on Ukraine. Greece will continue to support Ukraine. My visit to Odessa impressed upon me even more the urgency of stepping up our assistance. I am glad to see Ukraine making steady progress towards EU membership.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 21, 2024
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, και σημείωσε: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».
Βολές από ΣΥΡΙΖΑ
«Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκης στο Ουκρανικό, βλάπτει την εθνική άμυνα και ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι για την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με ‘την εφαρμογή των συμφωνιών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την εν εξελίξει αμυντική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά την αεράμυνα', αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘δεδομένου συμμάχου''».
Ακολούθως καλεί «την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».
Διχασμός για το αμυντικό ευρωομόλογο
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο των 27 ηγετών του μπλοκ στις Βρυξέλλες συζητείται και η προοπτική της χρήσης των λεγόμενων ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
Θεωρείται ως μια πρώτη προσπάθεια να δοκιμαστεί η βούληση των κρατών μελών της ΕΕ να εκδώσουν από κοινού χρέος για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην ανατολική πλευρά του.
Αν και διχαστική πρόταση -οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά έχουν μετ επιτάσεως απορρίψει κάθε ιδές για ευρωομόλογο-, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Εσθονός πρωθυπουργός Κάγια Κάλας έχουν υποστηρίξει και οι δύο την ιδέα στο παρελθόν. Στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, η Κάλας πρότεινε ότι τα ομόλογα θα πρέπει να ανέρχονται συνολικά σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, το ταμπού της έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ για τον εξοπλισμό των κρατών μελών θα είναι δύσκολο να σπάσει, καθώς οι πιο συντηρητικές δημοσιονομικά πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό την κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Euronews.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης από μια βόρεια χώρα της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι διστάζουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αμυντικών ομολόγων, υποστηρίζοντας μια προσέγγιση με βάση την αγορά και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.
Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να «ξεκινήσει η συζήτηση» για πιθανά αμυντικά ομόλογα, προσθέτοντας ότι με τη Ρωσία να διαχειρίζεται μια πολεμική οικονομία, η ΕΕ πρέπει επίσης να σκεφτεί σοβαρά τη δική της ετοιμότητα για συγκρούσεις.
Στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητεί «ριζικά και συγκεκριμένα βήματα για να τεθεί η οικονομία της ΕΕ "σε πολεμική βάση" και έχει ζητήσει στο παρελθόν ευρωπαϊκά αμυντικά ομόλογα για τον εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών του μπλοκ.
Είναι μέρος της προσπάθειας για την εξεύρεση πιο καινοτόμων και δημιουργικών τρόπων αναπλήρωσης των αμυντικών αποθεμάτων της ΕΕ, τα οποία έχουν εξαντληθεί από τότε που η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να στείλουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό προς βοήθεια του Κιέβου.
Η σύνοδος κορυφής θα ακολουθήσει μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για ένα ταμείο όπλων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία που επιτεύχθηκε από τους πρεσβευτές της ΕΕ τη Δευτέρα, και μιας πρότασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη για τη χρήση απρόσμενων κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ακινητοποιηθεί σε κράτη της ΕΕ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr