Ευρωπαϊκό ραντεβού στις Βρυξέλλες για τους αγρότες: Η συμμαχία του Νότου και οι πρωτοβουλίες του Μαξίμου
Στο Μαξίμου εστιάζουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην ΚΑΠ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην βελγική πρωτεύουσα στρέφονται σήμερα Δευτέρα τα βλέμματα, καθώς συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου, που επιδιώκουν να υπάρξει κοινός βηματισμός στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Στο μεταξύ οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ και συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις, ζητώντας πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Πού εστιάζει η κυβέρνηση
Στο Μαξίμου εστιάζουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ παράλληλα στοχευμένες κινήσεις γίνονται και εντός συνόρων. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές έστω και αν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση και υπογράμμισε «δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους». Όπως επεσήμανε «ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Τα 3 σημεία, όπου εστιάζει η κυβέρνηση
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ωστόσο σημειώνουν πως αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσει η συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων στα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Πρακτικά έμφαση δίνεται σε τρία κρίσιμα σημεία:
- Στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων και αναμένονται άμεσα σχετικές ανακοινώσεις. «Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο star ο πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί εδώ πως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά. Μάλιστα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, πρόκειται να συζητηθεί σχέδιο νόμου το οποίο, μεταξύ άλλων ισχυροποιεί το κυρωτικό πλαίσιο στους ελέγχους.
- Σε εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από την επόμενη χρονιά. «Στον προϋπολογισμό που θα συνταχθεί στο τέλος της χρονιάς για το 2025, θα επαναφέρουμε έναν δικαιότερο, με μόνιμα χαρακτηριστικά, τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
- Στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Όπως έχει γίνει γνωστό συνολικά 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές θα καταθέσει για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η ελληνική πλευρά στη σημερινή σύνοδο των αρμοδίων υπουργών στις Βρυξέλλες
Από το κυβερνών κόμμα αυτό που επισημαίνεται είναι πως έχουν εξασφαλιστεί πόροι 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες (όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο) υπέστησαν μείωση 10-15%. Τώρα στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη τα κράτη του Νότου εστιάζουν στην ανάγκη να υπάρχουν μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιεργήσιμες από τους αγρότες, μικρότερες εκτάσεις αγρανάπαυσης και περισσότερα χρήματα.
Τι λέει η κυβέρνηση
Αυτό που σημειώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν «όπλο» στην ευρωπαΐκή διαπραγμάτευση που κάνει η ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη πως «όλα όσα έγιναν τις εβδομάδες που πέρασαν, όλα όσο οργανωμένα και με σεβασμό στην υπόλοιπη κοινωνία έγιναν από τους αγρότες μας είναι εργαλείο, είναι όπλο για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την δικιά μας τη φωνή, την ελληνική φωνή στην καρδιά της Ευρώπης».
Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις κύλησαν χωρίς να υπάρξουν επεισόδια, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως τα αιτήματα των αγροτών βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Μάλιστα με επιστολή στους θεσμικούς φορείς και τα κόμματα το αρμόδιο υπουργείο ζητά προτάσεις για δομικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Μπαράζ επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Όπως ήδη αναφέρθηκε σήμερα θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ θα γίνει και η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9). Στο μεταξύ αναμένονται και νέες κινητοποιήσεις αγροτών στην βελγική πρωτεύουσα, ενώ με τα τρακτέρ στους δρόμους είναι και οι αγρότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
Τέλος να σημειωθεί πως αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου παρουσία του υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί υπουργική ημερίδα με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας. Να σημειωθεί εδώ πως συνολικά συμμετέχουν 60 υπουργοί Γεωργίας από όλο τον κόσμο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr