Μητσοτάκης: Θα επισκεφτώ την Άγκυρα τον Μάιο - Να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Πρόθεσή μου είναι να επισκεφτώ την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες».
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης», τόνισε, ενώ επισήμανε πως η «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία».
Για τα F-35
Για τα F-35 ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι η καλύτερη «απόδειξη του βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
«Ήταν μία μακρά διαπραγμάτευση και απόδειξη πως βλέπουν οι ΗΠΑ το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε και τόνισε πως 4 πλοία φρεγάτες LCS που θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
«Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει ένα τακτικό ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα και στην αεροπορία το έχουμε εξασφαλίσει. Η Πάγια θέση είναι πως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ την πώληση ή όχι όπλων στην Ελλάδα, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων», συνέχισε.
Ερωτώμενος για το κόστος των F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών - Πρόσθετη αποζημίωση για τις ζημιές στον εξοπλισμό τους
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας. Υπάρχουν τα σημειακά προβλήματα με τη Θεσσαλία μετά την καταστροφή. Με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα. Το ζήτημα του ρεύματος καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ήδη οι αγρότες πήραν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ.Ηδη είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ».
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως «θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό».
«Η κυβέρνηση μας από το 2019 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά για να στηρίξει τους αγρότες. Έχει μειωθεί η φορολογία, έχουν δοθεί κίνητρα για τη συνεργασία, μειώσαμε το φόρο στο πετρέλαιο και θα δούμε και τις δυνατότητες για το 2024, μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και μειώσαμε τις μεγάλες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα», συνέχισε.
Σήμερα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.
Έστειλε επίσης το μήνυμα πως «όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας».
«Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες όπως στην περίπτωση του ρεύματος», επισήμανε.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τη Βουλή για τους αγρότες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
«Δέσμευσή μου είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ»
Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε πως οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί ακόμη και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. «Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου», είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πρόστιμα για την αισχροκέρδεια.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για τους μισθούς επισημαίνοντας πως «για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι' αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά».
Για τα προβλήματα στέγασης
Αναφορικά με τα προβλήματα στην εύρεση στέγης λόγω των υψηλών ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως: «Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει και ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Έχουν το πρόγραμμα "Σπίτι μου" και πήγε πολύ καλά, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.
Έχω ζητήσει αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και νέα μέτρα για τα Airbnb όμως αν και είναι έσοδο, θα το μελετήσουμε πιο προσεκτικά. Είναι σημαντικό να δούμε την προσφορά και τη ζήτηση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα, το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα και να το βγάλει στην αγορά με μία κρατική βοήθεια, είναι μεγάλο».
Για τα πανεπιστήμια
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πανεπιστημίων, τονίζοντας πως «πολιτική και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια».
Για τις καταλήψεις σχολίασε πως «η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμον ανεκτή».
Ακόμη, ανέφερε πως χαιρετίζει την απόφαση του αναγκαστικού μέτρο για τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. «Το εξάμηνο διεξήχθη κανονικά», τόνισε.
«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», επισήμανε ακόμη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr