Τα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη και η ατζέντα των συναντήσεων: Οι επόμενοι σταθμοί του πρωθυπουργού στο εξωτερικό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μπαράζ επαφών θα έχει το επόμενο δίμηνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έχουν ήδη κλειδώσει τα πρώτα ταξίδια. Μπροστά μπαίνει μια ατζέντα οικονομίας αλλά στο επίκεντρο θα βρεθούν και θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων.
Η αρχή θα γίνει στα μέσα του μήνα, καθώς ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και θα έχει σειρά επαφών. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ακολουθεί ένα ακόμα ταξίδι με «άρωμα» οικονομίας, καθώς στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan.
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής και το ταξίδι στην Ινδία
Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου, καθώς στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, με στόχο να βγει λευκός καπνός όσον αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας (για το οποίο δεν είχε υπάρξει συμφωνία τον Δεκέμβριο καθώς διαφώνησε η Ουγγαρία). Στην Αθήνα θέλουν να περάσει η πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς περιλαμβάνει αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές αλλά και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων.
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ακολουθήσουν δύο ακόμα κρίσιμα ταξίδια του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Ινδία - που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία - και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και μεγάλη αποστολή από Έλληνες επιχειρηματίες.
Να σημειωθεί εδώ πως τον Αύγουστο την Αθήνα είχε επισκεφθεί ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι ο διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. Μετά το Brexit άλλωστε η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η Ελλάδα λόγω της θέσης της μπορεί να αποτελέσει γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο
Στη συνέχεια θα υπάρχει ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που γίνεται σε μια συγκυρία με πολλαπλά ανοιχτά θέματα (ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή κ.α.).
Νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Αποφασισμένη να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι η κυβέρνηση και μένει να ανακοινωθεί το ακριβές timing. Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνουν πως οι ευρωεκλογές δεν επηρεάζουν το πότε τελικά θα κατατεθεί το νομοσχέδιο (καθώς είχαν υπάρξει πληροφορίες πως το νομοσχέδιο θα πήγαινε μετά τις κάλπες του Ιουνίου για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά). Το μήνυμα που εκπέμπεται από τους γαλάζιους είναι «όλα στην ώρα τους» και μένει να φανεί αν θα γίνει σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου.
Με βάση τις πληροφορίες θέμα κομματικής πειθαρχίας αναμένεται να μην τεθεί στους βουλευτές, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους υπουργούς. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα περιμένω να ακούσω την απόφαση του Πρωθυπουργού ως προς το τι θα γίνει και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια Κυβέρνηση - και έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Εκκλησία, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και την δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό». Για να προσθέσει πως «είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας. Εδώ, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr