Σαφές μήνυμα της Αθήνας στα Τίρανα για τον Μπελέρη - Μπαράζ συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες με «καυτή» ατζέντα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κομβικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Αθήνα. Κρίσιμη μάχη δίνεται για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει μεταξύ άλλων στην αύξηση των πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καθιστά σαφές πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που συμμετείχε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων- τόνισε είναι πως το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας άλλωστε πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει στους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Μπελέρης βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ τη Δευτέρα απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές το αίτημα του για χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία
Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας
Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντη Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Αυτό υπογράμμιζαν χθες κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν πως διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Δεδομένο είναι η πορεία των ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων απασχολεί εντόνως τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο πως χθες ο Γερμανός Καγκελάριος επέλεξε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αλβανίας λέγοντας πως «όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».
Ωστόσο, από την Αθήνα καθιστούν σαφές πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω στην υπόθεση Μπελέρη. Και περιμένουν να δουν το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η αλβανική πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα.
Για ποια θέματα ζητά αύξηση κονδυλίων η Αθήνα.
Στο εσωτερικό της Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή σε θέματα μείζονος σημασίας. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας» όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Μάλιστα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.)
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό. Πρόκειται άλλωστε για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός διεκδικεί ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά στη διεύρυνση της Ε.Ε. αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Σημειώνεται ακόμα πως η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr