Μητσοτάκης για φορολογικό νομοσχέδιο: «Δεν είναι παράδοξο 3 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημιές»;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Του φορολογικού νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Αφού αρχικά ευχήθηκε «καλή αρχή» στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Βουλής, τόνισε δέσμευση της κυβέρνησης είναι «να οικοδομήσουμε μια πατρίδα παραγωγική, κοινωνική πράσινη που δεν θα είναι ουραγός και για να συμβεί αυτό ένας είναι ο τρόπος η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας. Όλοι συμφωνούμε ότι στερούνται έντονα από τα δημόσια ταμεία και όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Η κυβέρνηση εστιάζει στην ανακούφιση των πολιτών από υποχρεώσεις που κληροδοτήθηκαν και ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βαρύ πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Σε αυτό ζήτημα απαντά το νομοσχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκαθάρισε ότι είναι θετικό ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν μηδενικά κέρδη, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν ζημιές. «Σας ρωτώ λοιπόν είναι ή δεν είναι παράδοξο. Όλοι μας το γνωρίζουμε, το συζητάμε, κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να το λύσει. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες 4 στους 100 εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο του κλάδου», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν ένας επαγγελματίας έχει όντως ζημιές έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκιο του.
«Το ποσό της εισφοράς θα είναι πιο αναλογικό σε σχέση με την αρχική πρόταση. Και σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις θα τις έχουν λιγοστές επιχειρήσεις», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση θέλει να εμφανίζεται ως προσωπικές ενώ αν αποκτήσουν μια άλλη νομική μορφή μπορούν να έχουν χαμηλότερη φορολογία», είπε. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια οριζόντια παρέμβαση, όπως ήταν το τέλος επιτηδεύματος. «Ουσιαστικά θα καταβάλουν φόρο μόνο όταν θεμελιωθεί η δουλειά τους και παράγουν κέρδη», τόνισε.
Έκανε λόγο για μια πρόταση προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. «Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος η κυβέρνηση το αναλαμβάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική ότι δεν είχε μιλήσει προεκλογικά για φοροεπιδρομή: «Όποιος είχε ακούσει θα με είχε ακούσει να μιλάω συστηματικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αυτά είπαμε προεκλογικά αυτά κάνουμε μετεκλογικά». Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση θύμισε ότι η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στα έσοδα ήταν στο 0,8% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,1% και τώρα πάει στο 1,2% . Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και έτσι τελικά εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Κλείνοντας, δε, υπογράμμισε ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 550 εκ. ευρώ θα κατευθύνθούν στην υγεία και την παιδεία. «Πρόκειται για ένα πλεόνασμα που επιστρέφει στις συλλογικές ανάγκες», συμπλήρωσε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr