Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές: Τα νομοσχέδια που έρχονται και το «βαθμολόγιο» των υπουργών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καθαρό ορίζοντα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διατήρηση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό. Το επόμενο… ραντεβού στις κάλπες θα είναι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με την κυβέρνηση μέχρι τότε να θέλει να ψηφίσει μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων και να δώσει ένα σαφές στίγμα της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Η κυριότερη μάχη θα δοθεί το Δεκέμβριο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή. Στη τριήμερη συζήτηση που θα γίνει- πριν τις γιορτές - θεωρείται πιθανόν να ανακοινωθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα το εύρος των οποίων εξαρτάται και από το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.
Μέσα στη χρονιά θα ψηφιστούν δύο ακόμα κρίσιμα νομοσχέδια: το πρώτο είναι το φορολογικό (που περιλαμβάνει και την πολυσυζητημένη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες) και το δεύτερο είναι το ασφαλιστικό (με διατάξεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται, όσους χρωστάνε και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, τα επαγγελματικά ταμεία κ.α.). Παράλληλα πριν τις γιορτές θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μια ρύθμιση που πριν καν κατατεθεί πυροδοτεί συζητήσεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που η κυβέρνηση έχει πει πως θα φέρει προς ψήφιση χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει το ακριβές timing. Αυτό πάντως που είναι δεδομένο είναι πως στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία για τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Πως .... αξιολογούνται οι υπουργοί
Όλοι αξιολογούνται είναι το μήνυμα του Μαξίμου προς τους υπουργούς και κάποια μέλη της κυβέρνησης φαίνεται πως δεν τα έχουν πάει καλά. Αυτό που υπογραμμίζεται προς τους.. γαλάζιους είναι πως η απουσία δυνατού πολιτικού αντιπάλου δεν επιτρέπει σε κανέναν να θεωρεί ότι όλα είναι δεδομένα.
Οι υπουργοί «βαθμολογούνται» τόσο με βάση από την ταχύτητα με την οποία προχωράνε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου όσο και από την ευρύτερη στάση τους. Αλαζονικές συμπεριφορές και άστοχες τοποθετήσεις δεν γίνονται ανεκτές είναι το .. προειδοποιητικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και σημειώνεται πως χρειάζεται λόγος χωρίς ακρότητες και έπαρση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός πρόσφατα υπογράμμισε πως «ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη».
Τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό
Στο… βουνό είθισται να παίρνει τις αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επομένως δεν αποκλείεται μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων να εξεταστεί το θέμα του ανασχηματισμού. Η κυβέρνηση ξεκίνησε δύσκολα μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και είναι χαρακτηριστικό πως πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες είχαν υπάρξει αλλαγές σε δύο υπουργεία (εκτός βρέθηκαν οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης).
Ειδικά μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου είχαν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο , προκειμένου να σταλεί μήνυμα για restart. Ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να δοθεί μια πίστωση χρόνου για να περπατήσει το νέο σχήμα.
Βέβαια, ακόμα και αν κλειδώσουν το προσεχές διάστημα αλλαγές σε πρόσωπα αυτές θα είναι περιορισμένης έκτασης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν επιλέγει τους σαρωτικούς ανασχηματισμούς.
Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι ευρωεκλογές
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη της τελικής απόφασης αναφορικά με το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει γνωστό αν θα διατηρηθεί το νυν σύστημα ή θα δημιουργηθούν πέντε ως επτά περιφέρειες. Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει κλείσει τη συζήτηση για επαναφορά της λίστας και έτσι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα γίνουν εκ νέου με σταυρό.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr