Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά αγαθών στη Γάζα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ελλάδα, η οποία έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο -και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή- η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.
Μακρόν: Συζητήσεις για «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο προς τη Γάζα
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.
Σούνακ και Μακρόν επιμένουν στην ανάγκη να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη διοχέτευση της βοήθειας στη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία να φθάσει επείγουσα ανθρωπιστική υποστήριξη μέσα στη Γάζα. Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στις προσπάθειες να φθάσουν καίριας σημασίας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα σε εκείνους που τα χρειάζονται, και να βγουν οι ξένοι υπήκοοι» από τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ.
«Εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη» και συμφώνησαν στην ανάγκη να μην παραβλεφθεί «το μακροπρόθεσμο μέλλον της περιοχής, ιδιαίτερα η ανάγκη για μια λύση δύο κρατών».
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr