Μιχάλης Ιγνατίου: Ο «γάµος» στη Μεσόγειο και οι… κακές επιρροές
Ο «γάµος» Ελλάδας και Κύπρου µε το Ισραήλ ευλογήθηκε από την αµερικανική υπερδύναµη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Πέμπτη ήταν µία πολύ καλή ηµέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού πλέον ανήκουν σε µια νέα στρατηγική και ενεργειακή συνεργασία, η οποία µε την προσθήκη και άλλων χωρών θα µπορούσε να αναδειχθεί στην πιο σηµαντική σε παγκόσµιο επίπεδο, µε δεδοµένο ότι τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο περιγράφονται ως «συναρπαστικά» σε σχετικό σηµείωµα της Exxon Mobil.
Η πλέον σηµαντική εξέλιξη για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι ο «γάµος» τους µε το Ισραήλ ευλογήθηκε από την αµερικανική υπερδύναµη, η οποία αντιπροσωπεύτηκε στην τριµερή της Ιερουσαλήµ από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο. Ο επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας είχε προετοιµάσει το έδαφος σε συνοµιλία µε τους δηµοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο του, όταν ανακοίνωσε τις συναντήσεις που θα είχε µε τους ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Οι Ηνωµένες Πολιτείες έθεσαν την υπογραφή τους σε ένα κείµενο που αναφέρεται στην αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, στη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας, και στην άµυνα ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στις «κακές επιρροές» συµπεριλαµβάνεται, χωρίς αµφιβολία, και η Τουρκία, η οποία απειλεί συστηµατικά στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι χώρες που βρίσκονται απέναντι στην τουρκική κατοχική δύναµη έχουν παρατηρήσει ότι παρά τα προβλήµατα, που αυξάνονται και πληθύνονται, µε την Αµερική, οι εντολές της Ουάσιγκτον ακόµα εισακούονται. Είχαµε πληροφορηθεί τότε, αλλά κρατήσαµε µικρό καλάθι, ότι όταν ξεκίνησε η πορεία του γεωτρύπανου της Exxon Mobil για το τεµάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, έφυγε από την Ουάσιγκτον αυστηρότατη προειδοποίηση ότι η παραµικρή παρενόχληση των εργασιών του αµερικανικού ενεργειακού κολοσσού θα αντιµετωπιζόταν µε καταλυτικό τρόπο.
Και επειδή δεν έπρεπε να παρερµηνευθεί η αποφασιστικότητα των Αµερικανών, εξηγήθηκε σε στρατιωτικό και διπλωµατικό επίπεδο ότι η απάντηση της κυβέρνησης Τραµπ θα θυµίζει το περασµένο καλοκαίρι, όταν όλα κατέρρεαν και ο Ταγίπ Ερντογάν… αναζητούσε παρηγοριά στη Μόσχα και στο Κατάρ. Ολα τα παραπάνω είναι η πραγµατικότητα όπως την έζησαν όσοι γνώριζαν το ενεργειακό παρασκήνιο, είτε ήταν µέρος του ήταν είχαν σχέση µε τις ενδιαφερόµενες κυβερνήσεις.
Βέβαια, για να είµαστε ορθοί και πειστικοί, τη βασική δουλειά την έκανε το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός του Μπενιαµίν Νετανιάχου, που ξεπέρασε εαυτόν, όπως περιγράφουν οι καλά γνωρίζοντες τις εισηγήσεις του προς τον Ντόναλντ Τραµπ προσωπικά. Ο κ. Νετανιάχου ενεργοποιήθηκε πολύ µετά από εκείνη την απόφαση του Αµερικανού προέδρου για αποχώρηση από τη Συρία. Παίρνει όλα τα εύσηµα διότι και του άλλαξε τη γνώµη για να παραµείνει στην πολύπαθη χώρα, και τον έπεισε να δώσει το πράσινο φως για την ενεργειακή συµµαχία των χωρών της Μεσογείου, η οποία σαφώς βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Η σηµασία της νέας αυτής ενεργειακής συµµαχίας θα αυξηθεί εάν προσέλθει και η Αίγυπτος, όπως αναµένεται. Ο σχεδιασµός αυτός, που θεωρήθηκε υπερβολικά αισιόδοξος, είχε «συλληφθεί» και κατατεθεί από τους επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ επί προεδρίας του Μπαράκ Οµπάµα. Ηταν τόσο προχωρηµένος ο σχεδιασµός για τη συνεργασία του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου µε επίκεντρο το νησί, που η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις µε την Τουρκία, «φοβήθηκε» και καθυστέρησε την υλοποίηση των σχεδίων του Αµος Χοκστάιν, επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Ενέργειας, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής. Τους σχεδιασµούς του κ. Χοκστάιν δεν άλλαξε ο αντικαταστάτης του, υφυπουργός Εξωτερικών Φάνον, για να φτάσουµε στη συνάντηση της Ιερουσαλήµ, που γεννά ελπίδες για τους λαούς των συνεργαζόµενων χωρών της Μεσογείου.
Οπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, έχουν δεσµευθεί όλες οι χώρες να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευηµερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αποκλείονται δηλαδή όλες οι χώρες που έχουν πολεµικές διαθέσεις, όπως η Τουρκία και το Ιράν. «Χαιρέτισαν», τονίζεται, «τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συµβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές». Την Πέµπτη ξηµέρωσε µια καλύτερη µέρα για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Το ταξίδι θα έχει σκαµπανεβάσµατα, αλλά συµµετέχουν σε µια συµµαχία που δεν χωρατεύει. Το Ισραήλ και η Αµερική έχουν αποδείξει πως ξέρουν να υπερασπίζονται τα συµφέροντά τους και αυτά των συµµάχων τους…
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr