Κασσελάκης στο ΣΕΒ: Στον ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε σε νέα φάση - Δεν δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την πρόταση της σύγχρονης Αριστεράς για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αρχίζει με την οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη κεφάλαιο αλλά τη βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργούμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ειδικά σε μία χώρα με αδύναμη δικαιοσύνη και βαθιές προκαταλήψεις. Μέχρι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το κέντρο του καπιταλισμού, απαιτούν βάσιμο λόγο απόλυσης και προσφέρουν θεσμικές προστασίες όχι μόνο στην απόλυση αλλά και στην πιθανή ΠΡΟΣ-ληψη!».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, αλλά με δήθεν πληρωμή σε ρεπό, να διπλασιάζουμε τις φθηνές υπερωρίες, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της Ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές.
«Αυτά δεν είναι συνταγή για βιώσιμο κοινωνικό συμβόλαιο και για εύρωστη κοινωνία με διάχυση της ανάπτυξης. Απλά – δεν – είναι. Και σαν το κερασάκι στην τούρτα, ο πρόσφατος νόμος Γεωργιάδη συνεχίζει και επιτείνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επιβολή επισφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η πρόταση της σύγχρονης αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ
- Ως κοινωνία, δεν θα διατηρήσουμε έτσι το ανθρώπινο δυναμικό μας εντός συνόρων. Πέρα από το αυτονόητο της ανθρωπιάς που πρέπει να διέπει τις επαγγελματικές σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου – διότι χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει επιχείρηση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να θεσπίσουμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας» και πρότεινε:
- Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο - στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
- Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
- Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.
«Όλα αυτά είναι θέμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής – ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας», υπογράμμισε.
Παραγωγική δύναμη η εργασία
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη ΝΔ, επεσήμανε ότι «εμείς θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη».
«Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει η λειτουργία της αγοράς εργασίας να γίνεται με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Τους οποίους εσείς ως μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις γενικά τηρείτε, άρα είναι προς όφελός σας να τηρούνται από όλους. Και από τους μικρομεσαίους. Τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο».
«Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την τύχη των μεσαίων, των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Γνωρίζετε πως ανάμεσά τους βρίσκονται προμηθευτές των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας. Αν αυτοί πέσουν ή βρεθούν σε δύσκολη θέση τότε τα μέλη του ΣΕΒ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι «η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, ευρύτερα, στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι καθοριστικοί παράγοντες για το μέλλον της χώρας μας».
«Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι μια ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή η προοπτική αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, και προϋποθέτει τη συμβολή και συμμετοχή των εργαζομένων, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «κεφάλαιο» είναι απλά ένα εργαλείο - το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία όλων».
Δεν χρειάζεται παραπάνω φορολόγηση
Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, σημείωσε μιλώντας στον ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής, και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας».
«Όραμά μας είναι μια Ελλάδα παραγωγός και όχι καταναλωτής. Όπου η σύννομη επιχειρηματικότητα ανθίζει. Όπου το κράτος δεν παρεμποδίζει, αλλά βοηθά ουσιαστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία, από όπου και αν προέρχεται. Όπου το κράτος είναι κοινωνικό και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόνοιας, ακριβώς για να επιτρέψει σε έναν νέο, μία νέα, να πάρει το ρίσκο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όπου οι Ελληνίδες και Έλληνες επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα αντί να ψάχνουν την αξιοκρατία στο εξωτερικό».
Αναφερόμενος σε προσωπικό τόνο, ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε προς τον ΣΕΒ: «Έχετε απέναντί σας τον Πρόεδρο μιας Αριστερής παράταξης. Συγχρόνως, έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία ο οποίος έζησε το δικό του αναπτυξιακό όνειρο – δυστυχώς εκτός Ελλάδας – και καταλαβαίνει την αξία του ρίσκου που παίρνετε κάθε μέρα».
Η Δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ως τον «μεγάλο ασθενή της χώρας», επικαλούμενος στοιχεία από έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας απ΄όπου προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος επίλυσης των δικαστικών διαφορών στην Ελλάδα είναι 1,711 μέρες!
«Το να είσαι πρώτος στη …βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, δεν γίνεται κατά τύχη.... το επιδιώκεις και «εργάζεσαι σκληρά» προς αυτή τη λάθος κατεύθυνση! Αυτό γίνεται εσκεμμένα ακριβώς διότι έτσι ευνοούνται μόνον οι λίγοι και ισχυροί», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζοντας ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία να μην μπορεί ο απλός πολίτης να νιώθει ότι το τελευταίο αποκούμπι του είναι η Δικαιοσύνη. «Όπως είναι και ντροπή το να "ξεδοντιάζεις" τη Δικαιοσύνη με τις πράξεις σου ως κυβέρνηση».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr