Το δημοσίευμα των NYT για τη Huawei: Το lobbying και τα δώρα στον Άδωνι Γεωργιάδη – Τι απαντά ο υπουργός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.
Επικαλούμενοι εσωτερικές επικοινωνίες στελεχών της εταιρείας, οι NYT σημειώνουν πως οι υπάλληλοι της Huawei, «συζήτησαν την παροχή gadget σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και των υπηρεσιών μετανάστευσης και την οργάνωση της μεταφοράς Ελλήνων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021».
Γίνονται δε αναφορές τόσο στον Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και στις κ.κ. Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη. Ειδικά δε για τον νυν υπουργό Εργασίας, τονίζεται πως σύμφωνα με την εσωτερική αλληλογραφία πρόκειται για «ειδική περίπτωση», ενώ γίνεται και αναφορά σε δώρα. Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, σε εκτενή ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έλαβε οποιοδήποτε δώρο, καθώς και ότι επηρέασε προς όφελος της εταιρείας.
Αναλυτικά το δημοσίευμα των New York Times
Τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με τη διεξαγωγή συνάντησης με έναν "φίλο" και έναν "σύμβουλο" στην Ελλάδα.
Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να παράσχουν στη Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κυβερνητικές συμβάσεις και τα "έργα πρώτης προτεραιότητας" στα οποία η εταιρεία θα μπορούσε να εργαστεί στη χώρα. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το smartwatch GT 2 της εταιρείας και κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξέτασαν οι New York Times.
Τα σχέδια είναι "αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας", έγραψε ένας μάνατζερ της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία με το όνομα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων ήταν μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που δόθηκαν στους Times από άτομο που εργάζεται για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διερευνούσε την εταιρεία. Το υλικό, το οποίο προσδιορίζει τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, και ξεπέρασε τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς.
Στις επικοινωνίες, οι υπάλληλοι της Huawei συζητούσαν την παροχή gadgets σε έναν ανώτερο Έλληνα υπουργό της κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και της μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφοράς για Έλληνες ρυθμιστές κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν ανέφεραν αν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπεγράφησαν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας.
Η Huawei, η οποία βρίσκεται στο μέσον ενός τεχνολογικού ψυχρού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, βρίσκεται υπό πίεση για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή σαμποτάζ. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και έχει αποκόψει την πρόσβαση της εταιρείας σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης ασκήσει επιθετικές πιέσεις σε συμμάχους για την απαγόρευση του εξοπλισμού της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.
Η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μικτής επιτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας πίεσης. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία έχει δώσει μάχη για να διατηρήσει τη δύσκολα κερδισμένη θέση της στη χώρα.
"Η Huawei αντιμετωπίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ ως υπαρξιακή απειλή", δήλωσε η Emily Kilcrease, πρώην αναπληρώτρια βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, η οποία μελετά τις αμερικανο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις στο Κέντρο για μια νέα αμερικανική ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον.
Οι Times επιβεβαίωσαν τις εσωτερικές επικοινωνίες, οι οποίες στάλθηκαν από το 2020 έως το 2021, στο αποκορύφωμα των αμερικανικών προσπαθειών για την απαγόρευση της τεχνολογίας της Huawei, με την αντιστοίχιση ονομάτων, αριθμών τηλεφώνου και άλλων πληροφοριών στα μηνύματα. Οι Times συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν την κυβέρνηση που διεξήγαγε την έρευνα.
"Η Huawei διεξάγει τις επιχειρήσεις της ηθικά και με ακεραιότητα και συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei είχε περιορισμένη παρουσία στα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.
"Δεν υπήρξε ποτέ, σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις", ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
Εδραιωμένη στην Ευρώπη
Ο Ren Zhengfei, ιδρυτής της Huawei, έχει τέτοια αδυναμία στην Ευρώπη που η πανεπιστημιούπολη της εταιρείας στο Dongguan της Κίνας περιλαμβάνει αντίγραφα κτιρίων στο Παρίσι και τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη για πάνω από 20 χρόνια, πουλώντας διακόπτες, κεραίες και άλλο εξοπλισμό για ασύρματα δίκτυα, καθώς και καταναλωτικές συσκευές όπως smartphones και tablets.
Περίπου το 23% των εσόδων της Huawei ύψους 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι προήλθε από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυξημένο κατά 13% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η Huawei δημιούργησε μια ισχυρή επιχείρηση άσκησης πίεσης στην Ευρώπη, προσλαμβάνοντας σημαίνοντα πολιτικά και βιομηχανικά στελέχη, καθώς και δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες.
Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν τη θέση της εταιρείας στην περιοχή, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διστάζουν να αγκαλιάσουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακόψουν τις πωλήσεις και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό της Huawei από παλαιότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Μια επισκόπηση 31 ευρωπαϊκών χωρών δείχνει ότι η Huawei και άλλοι κινέζοι προμηθευτές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του εξοπλισμού που σχετίζεται με δίκτυα 5G υψηλής ταχύτητας στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την Strand Consult, μια εταιρεία ερευνών με επίκεντρο τις τηλεπικοινωνίες.
Η Βρετανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει αυστηρά τη Huawei από τα νεότερα δίκτυά τους, ενώ η Γερμανία έχει δηλώσει ότι μπορεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες της κατά του εξοπλισμού της εταιρείας. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να αγοράζουν από τη Huawei, ανέφερε η εταιρεία.
"Η ιστορία είναι πώς η Huawei πλοηγείται στο ευρωπαϊκό τοπίο για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη θέση που έχει", δήλωσε ο John Strand, διευθύνων σύμβουλος της Strand Consult.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα αίνιγμα. Υπερασπίστηκε αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο τώρα ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει αναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση.
Η χώρα έχει επίσης υιοθετήσει μια αντιφατική στάση σχετικά με τη Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν προσπαθήσει να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία. Το 2020, η Ελλάδα προσχώρησε στην πρωτοβουλία "Καθαρά Δίκτυα", μια εθελοντική και μη δεσμευτική συμφωνία για την αποφυγή χρήσης τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Τραμπ. Οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης ασύρματων δικτύων της Ελλάδας έχουν επίσης στραφεί περισσότερο στους ανταγωνιστές της Huawei, την Ericsson και τη Nokia, για την κατασκευή νέων δικτύων 5G.
Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 56% πέρυσι στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα τα αρχεία των ρυθμιστικών αρχών της Ελλάδας.
«Ζητήστε υποστήριξη»
Καθώς ο έλεγχος της Huawei αυξανόταν, η εταιρεία βρισκόταν σε άμυνα, σύμφωνα με τα μηνύματα που απέκτησαν οι Times.
Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν μια επιστολή που κυκλοφόρησε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία ζητούσε την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Jacky Chen, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θεόδωρο Ταμβακίδη, διευθυντή στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο ελληνίδες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Ζητήστε υποστήριξη", ανέφερε ο κ. Τσεν σε μήνυμά του. "Μην δημιουργήσετε πρόβλημα στην Huawei σε επίπεδο Ε.Ε., αν είναι δυνατόν".
Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε: "Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω", αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιγράφοντάς την ως φίλη που γνώριζε εδώ και χρόνια.
Δεν είναι σαφές αν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς, κατηγορούμενη για αποδοχή δωροδοκιών από το Κατάρ. Έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Ταμβακίδης δήλωσε ότι η Huawei "προσπαθεί συνεχώς να πείσει τον κόσμο ότι δεν αποτελούμε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή". Η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.
Άλλες φορές, η Huawei έσπευσε να βοηθήσει τους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να βρει μια συσκευή αντικατάστασης για έναν ανώνυμο υπάλληλο της υπηρεσίας μετανάστευσης, ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του για μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα πτυσσόμενο smartphone που λιανικώς κόστιζε πάνω από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το είχε δώσει ως "δώρο", σύμφωνα με τα μηνύματα.
"Το χρησιμοποιεί μόνο για να βγάζει φωτογραφίες με τον φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε", ανέφερε ο κ. Ταμβακίδης στα μηνύματα.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε αντάλλαγμα για χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δέχονται δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής της Vouliwatch, μιας ομάδας παρακολούθησης της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δέχονται ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά τα ακριβότερα αντικείμενα πρέπει να παραδίδονται στην κυβέρνηση. Η δήλωση των δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δήλωσε ο κ. Λουκόπουλος.
"Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ στέρεο πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας", είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η εφαρμογή των νόμων είναι "πολύ προβληματική".
«Μια ειδική περίπτωση»
Το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν για την παρουσία κάποιου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα βοηθούσε να αφαιρεθούν οι αναφορές στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.
"Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το αφαιρέσαμε", έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.
Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, έναν υψηλόβαθμο Έλληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία για το 2020. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei δεν είναι σαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες.
Οι υπάλληλοι της Huawei συζητούσαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Ανέβασε επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία για το 2020 που υπέγραψαν ο κ. Πομπέο και οι Έλληνες αξιωματούχοι, η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες. Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνολογίας-επιστήμης και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Είπε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δέχθηκε ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε "δύο ή τρεις" συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων.
"Ποτέ δεν είχα ή εξακολουθώ να έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτή την εταιρεία", δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα. "Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παρασχέθηκε στη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου".
Ο κ. Ταμβακίδης δήλωσε ότι δεν θυμάται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το 2020, αλλά δήλωσε ότι η Huawei μπορεί να είχε "ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο". Δεν είπε ποιος είχε παράσχει αυτές τις πληροφορίες.
Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι είχε βοηθήσει στη διευκόλυνση των συσκευών Huawei για τον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειάς του, αλλά ότι οι συσκευές δεν είχαν προσφερθεί δωρεάν. Είπε ότι οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν έδωσε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές, είπε.
"Δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα", είπε. "Η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό το θέμα". Λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι τώρα υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε ξανά σε μηνύματα μεταξύ αξιωματούχων της Huawei.
"Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Του άρεσε πολύ", έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ρολόι της Huawei. Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων το 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη. "Ο Άδωνις είναι μια ειδική περίπτωση", έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.
Ολόκληρη η επιστολή απάντησης του Άδωνι Γεωργιάδη στους ΝΥΤ
«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί προφανώς χωρίς να το θέλετε θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με την Huawei.
Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στα πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρία Huawei για διάφορα θέματα.
Επιπλέον αυτών είχα ως Υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων.
Το μόνο σημείο σύνδεσης μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της Αμερικανικής εταιρίας LM.
Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.
Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της Υπουργικής μου θητείας από τις εταιρίες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κλπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.
Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με την Huawei πριν την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενο της και από όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των δύο Χωρών.
Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την Κυβερνοασφάλεια».
Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.
Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω και εγώ. Ένα πρωί πριν χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχο του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.
Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρίες, γραφεία κλπ της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεως τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρίες όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.
Από όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr