Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πληγή του μεταναστευτικού, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και αυτό που λαχταράει περισσότερο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την 49η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», αναφερόμενη στις προκλήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας, το μεταναστευτικό, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ίδια την εξουσία και την πολιτική, την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από το διάβασμα και την επαφή με τη λογοτεχνία, καθώς και μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και την ανάγκη συμπερίληψης, καθώς και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και την έμφυλη βία.
«Η Δημοκρατία μας έχει ιστορικό βάθος»
Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «η Δημοκρατία μας έχει ιστορικό βάθος, εδραιώθηκε και έγινε βίωμα αξεπέραστο και ορίζοντας για όλους μας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, γιατί η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση». «Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η Δημοκρατία στην Ελλάδα έμεινε αλώβητη, τα αντανακλαστικά τής κοινωνίας λειτούργησαν, η κοινωνία επέδειξε αντοχή και είμαι βέβαιη πως θα επιδείξει και στο μέλλον», πρόσθεσε και τόνισε: «Η εμπιστοσύνη του λαού, ωστόσο, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Κερδίζεται».
«Ανοιχτή πληγή μεταναστευτικό»
Μιλώντας για το μεταναστευτικό, έκανε λόγο «για μία ανοιχτή πληγή, ένα πρόβλημα που φέρει εντός του άλλα πολλά, τις αντιφάσεις και τις μεγάλες αδικίες του κόσμου μας», ενώ επεσήμανε πως «η προστασία των συνόρων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια και η κυριαρχία μας είναι πέρα από κάθε διαπραγμάτευση». Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η διαχείριση αυτή πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες», υπογραμμίζοντας ότι «τραγικά γεγονότα, όπως το ναυάγιο στην Πύλο, είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας».
Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το Περιβάλλον είναι ευθύνη όλων μας» και υπενθύμισε πως «ως Προεδρία έχουμε προσπαθήσει να το θέσουμε στην ατζέντα και διοργανώσαμε συζήτηση με τους ειδικούς, καθώς η ενημέρωση είναι το πιο κρίσιμο βήμα για την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών».
«Σεβασμός στα δικαιώματα»
Κληθείσα να σχολιάσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δυνατότητα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μία κοινότητα συναισθήματος γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες». «Όμως, οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη υπηρετεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της», συμπλήρωσε.
«Λαχταρώ μια βόλτα»
Σε ερώτηση πόσο την απασχολεί τι θα κάνει μετά τη θητεία της, «αυτή εδώ ή και μια ακόμη;» απάντησε: «Δεν είμαι δέσμια της "καρέκλας". Το νιώθω βαθιά αυτό και μου εξασφαλίζει μια αίσθηση ελευθερίας».
Περιγράφοντας αυτό που λαχταρά πιο πολύ, έκανε λόγο για «μία αυθόρμητη βόλτα», γιατί, όπως εξήγησε, κάθε της κίνηση, τώρα, απαιτεί μεγάλη οργάνωση και ο χρόνος της είναι πολύ περιορισμένος.
Ακολούθως, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην αγάπη της για τα βιβλία και τη λογοτεχνία, στην ανάγκη για απλότητα, που μπορεί να διδαχθεί μέσα από τα παραδείγματα και επικαλέστηκε την εικόνα του Προέδρου της Παραγουάης, Χοσέ Μουχίκα, που κυκλοφορούσε με έναν παλιό σκαραβαίο.
Όπως είπε, «χρειάζεται ενσυναίσθηση και κατανόηση στην ανθρώπινη επικοινωνία, ακόμα περισσότερο όταν κάποιος ασκεί δημόσιο αξίωμα. Για να προσφέρουμε στους άλλους και στο γενικό συμφέρον, πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ότι ζουν μέσα στην κοινωνία, όπως όλοι, και δεν βρίσκονται σε θέση υπεροχής».
Τέλος, μιλώντας για το ζήτημα των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, τάχθηκε κατά της έμφυλης βίας, καθώς και της μη αναγνώρισης των γυναικών στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με την αξία τους, ενώ αναφορικά με την πιθανότητα να υπάρξουν και στην Ελλάδα γυναίκες ιερείς, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ζήτημα εσωτερικό της Εκκλησίας, που δεν αφορά την Πολιτεία». «Είναι βέβαια σημαντικό και η Εκκλησία να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις. Κατά το δυνατόν», πρόσθεσε.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr