Ποια ατζέντα βάζει μπροστά η κυβέρνηση : Η μάχη της καθημερινότητας και το κοινοβουλευτικό σπριντ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών θέλει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια σειρά κινήσεων να δρομολογούνται το επόμενο διάστημα. Έμφαση δίνεται σε θέματα οικονομίας και στη μάχη με την ακρίβεια, με την αντιμετώπιση του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας» να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Παράλληλα στόχος είναι να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κρατική μηχανή, καθώς η χώρα αντιμετώπισε μια πολυήμερη θερμή «εισβολή» (μάλιστα αναμένεται και συνέχεια) ενώ είναι αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει από τα μέσα της εβδομάδας τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία και μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί το Μεταφορών και Υποδομών καθώς και το Ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί επισκέψεις στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και Εσωτερικών.
Παράλληλα ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τους απόδημους και αύριο του οικονομικού νομοσχεδίου, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εισαχθούν στις επιτροπές της Βουλής. Στόχος είναι να ψηφιστούν πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι και επομένως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένα κοινοβουλευτικό… σπριντ.
Στο κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε μια θετική ατζέντα και δεν είναι τυχαίο πως από τα πρώτα νομοσχέδια, που παίρνουν το δρόμο για την Βουλή είναι αυτό που περιλαμβάνει προεκλογικές δεσμεύσεις στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων θα ψηφιστεί η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, το Youth Pass σε νέους 18- 19 ετών, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές κ.α. Επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπει και η τροπολογία για την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο.
Σειρά θα πάρει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα ψηφιστεί το Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ευνοϊκές διατάξεις. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει :
- Την κατάργηση του πέναλτι στις συντάξεις για όσους συνταξιούχους δουλεύουν και την αντικατάσταση του με μια παρακράτηση της τάξης του 10% - 15% στο μισθό (θα μπει και ένα ανώτατο μηνιαίο όριο στην παρακράτηση στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 413 ευρώ).
- Την διευκόλυνση ασφαλισμένων που θέλουν να βγουν στη σύνταξη αλλά έχουν οφειλές. Αυτή την στιγμή όσοι χρωστάνε έως 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία (ειδικά στον ΟΓΑ το όριο είναι 6000) μπορούν να βγουν στη σύνταξη και το ποσό της οφειλής να παρακρατηθεί από την σύνταξη. Όσοι όμως χρωστάνε πάνω από αυτό το όριο για να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα το επιπλέον ποσό, δηλαδή αυτό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (ή τα 6000 ευρώ στον ΟΓΑ). Τώρα με την ρύθμιση που είναι στα σκαριά το ποσό των 20.000 ευρώ θα αυξηθεί και έτσι για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους θα ανοίξει ο δρόμος για ευκολότερη συνταξιοδότηση (θα μπουν βέβαια οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια για να μην επιβραβευθούν οι κακοπληρωτές).
Νομοσχέδιο για απόδημους: Απαιτούνται 200 «ναι»
Τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους - εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους - προβλέπει για τους απόδημους νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Να σημειωθεί εδώ πως για να περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, επομένως είναι αναγκαίο να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως η ίδια ακριβως ρύθμιση είχε ψηφιστεί το 2021 από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση και είχε συγκεντρώσει 190 θετικές ψήφους (δεν πέρασε γιατί χρειάζονται 200 «ναι»). Τώρα τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους και - επειδή η ρύθμιση είναι ακριβώς η ίδια - γαλάζιες πηγές σημειώνουν πως θα ανέμενε κανείς ότι τα κόμματα θα τηρήσουν την ίδια στάση δείχνοντας συνέπεια.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του, ενώ εκτιμούν πως η Ελληνική Λύση αναζητά προσχήματα να μην ψηφίσει. Σημειώνεται πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά, λέγοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία.
Με κυβερνητικές πηγές να έχουν υπογραμμίσει πως για το θέμα της ψήφου των αποδήμων : Όλοι καλούνται να πάρουν καθαρή θέση. Και κρίνονται από αυτήν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ θετική ήταν η πρώτη αντίδραση από την Πλεύση Ελευθερίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr