ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου - Διαρκές συνέδριο και νέα ηγεσία στις 16 Σεπτεμβρίου - Τι αποφάσισε η ΚΕ του κόμματος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε συμβιβαστική πρόταση για τον «οδικό χάρτη» των διαδικασιών εκλογής Προέδρου και τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου κατέληξε έπειτα από ψηφοφορία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Η ΚΕ προέκρινε με πλειοψηφία και με ονομαστική ψηφοφορία την τελική και τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική, εισήγηση, της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου. Η πρόταση αυτή που συγκέντρωσε 159 ψήφους, προβλέπει Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή Προέδρου την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μετάθεση κατά μία εβδομάδα των διαδικασιών. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα πάει στη ΔΕΘ μόνο για ομιλία την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία και μειοψήφησε με 89 ψήφους ήθελε Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου έκτακτο Συνέδριο στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή Προέδρου 26 Νοεμβρίου.
Στήριξη Βούτση στην Αχτσιόγλου και παραίτηση Σπίρτζη από την ΠΓ
Η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε με τον Χρήστο Σπίρτζη να ανακοινώνει την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος διαφωνώντας με την εισήγηση του οργάνου για εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτίων της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου. Στην ομιλία του είπε ότι «όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλλει στην ήττα, ακόμη κι αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας».
Στην παρέμβασή του στην ΚΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Μάλιστα αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Τσακαλώτου λέγοντας: «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».
Να σημειωθεί ότι κείμενο συμβολή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας». Στο κείμενο γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών συνιστά νίκη του αστισμού. Γίνεται αναφορά στην έλλειψη κοινωνικής γείωσης και στην ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκήθηκε: «Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς διαμεσολάβησή τους. Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων» επισημαίνεται. Τονίζεται επίσης ότι ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε η στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr