Βενιζέλος: Χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό δεν είναι εφικτή η Αναθεώρηση
«Βρισκόμαστε στην εποχή του πολυεπίπεδου Συνταγματισμού: υπάρχουν πολλές έννομες τάξεις που διεκδικούν υπεροχή»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί –όπως είπε- επιβλήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος. «Τελικά όλα οδήγησαν στο πλαίσιο του άρθρου 110 και το σεβασμό του. Το Σύνταγμα απέδειξε ότι διαθέτει μηχανισμό αυτοπροστασίας», τόνισε.
Επεσήμανε επίσης πως «Καταδείχθηκε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό. Και δεν λύνεται τόσο εύκολα το ελληνικό πρόβλημα. Είναι κοινωνικό, οικονομικό και ιδιαίτερα δημοσιονομικό, αναπτυξιακό,… βεβαίως δικαιοσύνης και διακυβέρνησης… Μας βοήθησε το Σύνταγμα αυτά τα δύσκολα χρόνια».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «Βρισκόμαστε στην εποχή του πολυεπίπεδου Συνταγματισμού: υπάρχουν πολλές έννομες τάξεις που διεκδικούν υπεροχή».
Ο κ. Βενιζέλος άσκησε επί της ουσίας κριτική στο σύνολο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση επισημαίνοντας ότι: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για πολλά σημεία μικρόψυχη και δογματική (άρθρο 16, κα παραδείγματα) σε άλλα σημεία ήταν υστερόβουλη (όσον αφορά την απλή αναλογική). Άλλα πολλά σημεία ήταν ρητορικά έως δημαγωγικά, ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού», είπε και πρόσθεσε πως «Τίποτα δε χρειάζεται το Σύνταγμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αναφέρθηκε σε σειρά άρθρων συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 3 και της πρότασης για το λεγόμενο «ουδετερόθρησκο», που όπως είπε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε στη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το άρθρο 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 κατοχυρώνουν το ουδετερόθρησκο – χρειαζόταν μόνο μια ερμηνευτική δήλωση)… Άλλα σημεία ήταν αλλοιωτικά για την ουσία του πολιτεύματος. Υπήρξαν και προτάσεις απολύτως ανεύθυνες σε σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας».
Ασκώντας κριτική και επί των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν πως «είχαν μία πληθωριστική τάση και άρα μπορεί να πει κανείς ότι είχαν προβλήματα».
Συνολικά επεσήμανε πως «η ανούσια σύγκρουση για τον δεσμευτικό χαρακτήρα των προτάσεων της προτείνουσας Βουλής στην Αναθεωρητική επόμενη, ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης και το πέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα του Συντάγματος ήταν τελικά το αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής διαδικασίας».
Ειδική αναφορά έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όσες προτάσεις αφορούν στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στο άρθρο 86 αλλά και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Χωρίς συναίνεση και χωρίς πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εφικτή», τόνισε κλείνοντας.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr