Εκλογές 2023: Και επίσημα στις 21 Μαΐου - Θυροκολλείται το διάταγμα διάλυσης της Βουλής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και τη διάλυση της Βουλής ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στην ΠτΔ την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, «με την οποία εισηγούμαστε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών την 21η Μαΐου σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της, όπως «είχα δεσμευτεί εξαρχής».
Κατά τον πρωθυπουργό οι πολίτες πλέον θα μπορέσουν «να αξιολογήσουν το έργο μας και να αποφασίσουν για το μέλλον».
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία σε δύο ζητήματα: την τοξικότητα και τους νέους. «Αυτό το οποίο θέλω να ευχηθώ, καθώς ξεκινάει η προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν με νηφαλιότητα ποιος πρέπει να τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Να μείνουμε μακριά από τοξικότητες, από ακραίες και πολιτικές συμπεριφορές που νομίζω ότι δεν ταιριάζουνε και στο γενικότερο κλίμα των καιρών, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εναρμονισμένες αυτές οι συμπεριφορές με τη συνολική διάθεση της κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά, δε, τους νέους ευχήθηκε «η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εθνικές εκλογές και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι νομίζω ένα στοίχημα για όλους μας και τελικά και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν την αποχή, οπότε η πράξη του υπουργικού συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας».
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να «έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».
LIVE οι εξελίξεις
Η επόμενη μέρα
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή. Μέσα σε δέκα ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τα τρία πρώτα κόμματα έχουν δικαίωμα να λάβουν από μια εντολή), ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και λιγότερος χρόνος. Και αυτό διότι δεν αποκλείεται οι αρχηγοί των κομμάτων να επιστρέψουν σε μικρότερο χρόνο την εντολή από την κα Σακελλαροπούλου, δεδομένου ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μάλλον στενά.
Στο ίδιο διάστημα, πάντως, τα αρμόδια δικαστήρια θα έχουν επικυρώσει τους εκλεγμένους βουλευτές και παράλληλα θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή. Δεν είναι ακόμα βέβαιο αν αυτό θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά.
Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη νέα Βουλή να συγκαλείται στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να συνεδριάσει και στη συνέχεια να… διαλυθεί, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δύο συνεδριάσεις που τυπικά απαιτούνται αφορούν την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή του νέου προεδρείου.
Αμέσως μετά, η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr