Θεοδωράκης στο ΕΘΝΟΣ: Το Ποτάμι δεν μετέχει στους σχεδιασμούς Τσίπρα-Μητσοτάκη
Ο επικεφαλής του Ποταµιού εκτιµά ότι τα δύο µεγάλα κόµµατα προσπαθούν να εξαφανιστούν οι ενδιάµεσες φωνές, να εξαφανιστεί το Ποτάµι, να εξαφανιστεί το ΚΙΝΑΛ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Από την ομολογουμένως µεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για τα πέντε χρόνια του Ποταµιού έφυγε για τα Χανιά, όπου χωρίς κουστωδία επισκέφθηκε τα αποκλεισµένα χωριά και τους πατριώτες του, που έζησαν την πρωτοφανή κακοκαιρία. Και προχθές, την Παρασκευή, έφτασε στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών, όπου µεταξύ άλλων είχε συνάντηση και µε τον υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιµιτρόφ. Ο επικεφαλής του Ποταµιού, Σταύρος Θεοδωράκης, βρίσκεται εκ των πραγµάτων µπροστά σε πολλές διαφορετικές εικόνες και σε δύσκολες απαντήσεις για την πορεία του κόµµατός του. Εµφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος και έτοιµος για τη µάχη των ευρωεκλογών, κάνει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον στόχο εξαφάνισης του Ποταµιού και αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» τι είπε στον Νίκολα Ντιµιτρόφ στο τετ α τετ που είχαν στους ∆ελφούς.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις προοδευτικές δυνάµεις στην Ελλάδα να συνεργαστούν στις ευρωεκλογές και να αντιµετωπίσουν από κοινού τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη
Ο κ. Τσίπρας συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια µε ένα ακροδεξιό κόµµα και τώρα αυτοαναγορεύεται ως µεγάλος µαχητής της ακροδεξιάς. Ε, δεν είναι.
Η πρότασή του πάντως παραµένει. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας; Αυτό ρωτώ.
Ας µην επαναλαµβάνουµε τα ίδια. Το Ποτάµι δεν µετέχει ούτε στους σχεδιασµούς του κ. Τσίπρα ούτε στους σχεδιασµούς του κ. Μητσοτάκη. Εχουµε δικά µας σχέδια για τη χώρα. ∆εν είµαστε συντηρητικοί, δεν είµαστε λαϊκιστές.
Το «συντηρητικοί» µπορώ να υποθέσω πού πάει, το «λαϊκιστές» συνεχίζει να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί σας ξαφνιάζει; Μπορώ να σας απαριθµήσω µια σειρά από λαϊκίστικες επιλογές. Τώρα, του 2019, όχι του 2015.
Σας ακούω...
Συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία. Καλεί τους φτωχούς να αντισταθούν στις ελίτ. Φούµαρα και µεταξωτές κορδέλες. Και πιο πρακτικά, η πρότασή του για την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, η άρνησή του να αποκτήσει η χώρα µη κρατικά πανεπιστήµια δείχνουν ότι ο λαϊκισµός ζει και βασιλεύει.
Σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν η Βουλή δεν µπορεί να βγάλει Πρόεδρο, τότε να τον εκλέγει ο λαός. Να κάνει δηλαδή προεκλογική καµπάνια ο Πρόεδρος; Με κοµµατάρχες υποστηρικτές; Από σύµβολο ενότητας να γίνει δηλαδή και αυτός σύµβολο διχασµού. Το Ποτάµι λέει να εκλέγεται ο Πρόεδρος από µια διευρυµένη Βουλή, στην οποία θα συµµετέχουν εκτός των βουλευτών, οι ευρωβουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήµαρχοι 21 µεγάλων πόλεων. Τι πιο αντιπροσωπευτικό, τι πιο δηµοκρατικό; Συµφωνούν και κάποιοι σηµαντικοί συνταγµατολόγοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Ν∆ το αρνούνται. Γι’ αυτό σας λέω, η λογική είναι φυλακισµένη σε αυτήν τη χώρα.
∆εν έχει κάποια βάση ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια; Οτι θα γίνουν τα πανεπιστήµια των πλουσίων; Οτι θα παίρνουν µερίδιο από τα λεφτά που αντιστοιχούν στη δηµόσια Παιδεία;
Μα η πρότασή µας είναι για µη κερδοσκοπικά ιδρύµατα, που, ρητά, δεν θα χρηµατοδοτούνται από το κράτος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στη Βουλή «αν κάποιοι ευεργέτες θέλουν να βάλουν λεφτά, ας τα βάλουν στα δηµόσια πανεπιστήµια». Ευτυχώς που δεν έκαναν την ίδια σύσταση και στον Νιάρχο ή τον Ωνάση. «Αν θέλετε να ενισχύσετε τον πολιτισµό, δώστε λεφτά στο υπουργείο Πολιτισµού». Γιατί τότε δεν θα είχαµε ούτε το Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος ούτε τη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών.
Για να επιστρέψουµε στα πολιτικά. Πώς βλέπετε τις υπουργοποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να αναρρώσει από τα τραύµατα του «Μακεδονικού»;
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν∆ προσπαθούν να κάψουν τον χώρο ανάµεσά τους. Να εξαφανιστεί το Ποτάµι, να εξαφανιστεί το ΚΙΝΑΛ, να εξαφανιστούν οι ενδιάµεσες φωνές, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες να πουν «τι να κάνω, δεν έχω άλλη λύση, ας ψηφίσω µε κρύα καρδιά ΣΥΡΙΖΑ ή Ν∆». Η ∆ηµοκρατία όµως έχει ανάγκη πολλές φωνές. Ιδιαίτερα η διαφορετική φωνή του Ποταµιού εµπλουτίζει τον δηµόσιο διάλογο και προσθέτει λύσεις στη χώρα.
Πώς είδατε τις αναφορές του BBC για «µακεδονική µειονότητα» στην Ελλάδα;
∆εν είναι η πρώτη φορά που τα λέει αυτά ένα διεθνές δίκτυο. Είναι η πρώτη φορά όµως που αυτά δεν µπορούν να τα εκµεταλλευτούν οι γείτονές µας. Το Σύνταγµά τους πλέον άλλαξε και έπαψε να µιλάει για µειονότητες στις γειτονικές χώρες. Και άλλαξε το Σύνταγµά τους επειδή τους το επέβαλε η Συµφωνία των Πρεσπών. Οπως η Συµφωνία τους επιβάλλει να αλλάξουν και τα σχολικά τους βιβλία, όπως υπενθύµισα και στον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής µας χώρας που συνάντησα στους ∆ελφούς. Αυτό είναι το µέλλον. Να συνυπάρξουµε και να αφήσουν πίσω τις προκλήσεις και την παραποίηση της αρχαίας µακεδονικής Ιστορίας.
Η Συµφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκε πάντως από πολλούς ως µια νέα αρχή στις σχέσεις σας µε τον κ. Τσίπρα.
Το Ποτάµι κατά εποχές έχει στηρίξει πράγµατα που φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ή προτάσεις που κάνει η Ν∆. Ετσι πρέπει να πορευόµαστε. Χωρίς κόµπλεξ. Η µεγάλη αξία του πολιτικού είναι να µπορεί να διακρίνει το σωστό που λένε και οι απέναντί του. Εµείς τουλάχιστον αυτό θα συνεχίσουµε να κάνουµε. Οµως θα το ξαναπώ: Η απόφαση να στηρίξουµε τη Συµφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.
Την Τρίτη, στην επετειακή οµιλία σας για τα πέντε χρόνια του Ποταµιού, είπατε ότι ο στόχος είναι στις ευρωεκλογές να εκλέξετε ξανά δύο ευρωβουλευτές. Από πού αντλείτε αυτήν την αισιοδοξία; Γιατί οι δηµοσκοπήσεις άλλα λένε...
Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις πολίτες παραµένει αναποφάσιστος. Υπάρχει λοιπόν δεξαµενή. Θα καταφέρουµε να την προσεγγίσουµε; Αυτό είναι το ερώτηµα για εµάς. Ο κόσµος είναι απογοητευµένος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όµως δεν θέλει να επιστρέψουµε στους συντηρητικούς υπουργούς του παρελθόντος µε αποδυναµωµένες τις φιλελεύθερες φωνές. Εκεί παρεµβαίνει το Ποτάµι και λέει «αν θέλεις την Ελλάδα αλλιώς, τότε τόλµησε να ψηφίσεις αλλιώς!».
Πάντως η αποχώρηση των βουλευτών σας είτε προς τη Ν∆ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει µια εικόνα ότι το Ποτάµι µπορεί να έχει ωραίες ιδέες, αλλά δεν έχει πλέον µαχητές.
Είναι πολλοί αυτοί που µπαίνουν στο Ποτάµι αυτόν τον χειµώνα. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από µια φωνή που δεν υποτάσσεται στο κοµµατικό κόστος. Νέα εκπρόσωπός µας είναι η Κατερίνα Μπακογιάννη, αναγνωρισµένη δηµοσιογράφος. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, ανέλαβε την καµπάνια του Κινήµατος για τις ευρωεκλογές. Επίσης, οι υποψήφιοι που ανακοινώσαµε από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι µια επιπλέον απάντηση στο ερώτηµα αν στέρεψε ή όχι το Ποτάµι. ∆εκατέσσερα διαλεχτά ονόµατα. Εχουµε λοιπόν στελέχη και θα συνεχίσουµε να εκπλήσσουµε τα παλιά κόµµατα, τα οποία ψάχνουν στα παλιά ψηφοδέλτια του Ποταµιού µήπως εντοπίσουν κανέναν ξέµπαρκο και τον παρουσιάσουν ως µια νέα φοβερή ιδέα.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συµφωνία στη Βουλή ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό;
Θα έπρεπε να ήταν εθνικός µας στόχος. Να µην αποκοπούν όλοι αυτοί οι νέοι κατά κανόνα άνθρωποι από την πατρίδα τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παιχνιδάκια. Τώρα λέει να ψηφίζουν µεν, αλλά να µην προσµετράται η ψήφος τους στο εθνικό ποσοστό. Μισή ψήφος δηλαδή. Και η Ν∆ απαντά µε µια άλλη παράλογη πρόταση. Να ψηφίζουν και τα εκατοµµύρια των συγγενών µας που είναι στην Αµερική και την Αυστραλία και δεν έχουν καν επισκεφθεί τη χώρα µας εδώ και δεκαετίες. Και µάλιστα να ψηφίζουν τις εκλογικές λίστες των πόλεων απ’ όπου προέρχεται η οικογένειά τους. ∆ηλαδή να βγάζει βουλευτή Αρκαδίας η Αστόρια, όπως τους είπε ο κ. Αλιβιζάτος. Εµείς θα επιµείνουµε στη λογική και πατριωτική µας πρόταση. ∆ικαίωµα ψήφου σε όσους είναι γραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Αθήνα είτε στο Εδιµβούργο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr