Καμπανάκι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας - Έρευνα αποκαλύπτει τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Σύνταγμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Ξεχειλώνουν» το Σύνταγμα και τους νόμους οι εκάστοτε κυβερνήσεις εκτιμά ένας στους δύο πολίτες ενώ έξι στους δέκα πιστεύουν ότι το Σύνταγμα δεν συνέβαλε, ούτε εμπόδισε στην αντιμετώπισή της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ελευθερία των ΜΜΕ δεν προστατεύεται αποτελεσματικά ή προστατεύεται με φαινόμενα διαπλοκής και λογοκρισίας.
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΠΑΜΑΚ με τίτλο «Διερεύνηση στάσεων και απόψεων για το Ελληνικό Σύνταγμα» τα οποία χτυπούν καμπανάκι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες μάλιστα εκτιμούν ότι θα επηρεάσει την ψήφο τους αν αποδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός ή οι υπουργοί σε κάποιες περιπτώσεις παραβίασαν το Σύνταγμα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας και Επίκουρος Καθηγητής, Γιώργος Σιάκας η καταστρατήγηση του Συντάγματος γίνεται πολλαπλώς. «Το Σύνταγμα χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη εργαλείο του πολιτικού παιχνιδιού. Οι κανόνες του παιχνιδιού μεταβάλλονται ανάλογα με τα συμφέροντα όσων έχουν την εξουσία. Υπάρχει μια ανησυχία όσο βλέπουμε την καταστρατήγηση αυτών των σταθερών. Στην πράξη ενισχύεται είτε η αποχή (μια ροπή των πολιτών προς την μη συμμετοχή, μην πάνε να ψηφίσουν) είτε ο αντισυστημισμός. Να στηρίξουν, δηλ. δυνάμεις που αντιπαρατίθενται ευθέως με το δημοκρατικό οικοδόμημα. Τα άκρα ενισχύονται ένθεν κακείθεν. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτό θα αποβεί υπέρ της ενίσχυσης των άκρων ή της αποχής» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Σιάκας.
«Το Σύνταγμα ούτε βοήθησε, ούτε απέτρεψε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση»
Πέρα από την καταστρατήγηση του Συντάγματος, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ έδειξε ότι το Σύνταγμα ούτε βοήθησε, ούτε απέτρεψε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι τρεις στους τέσσερις θεωρεί ότι την περίοδο της πανδημίας έγιναν σοβαρές ή περιορισμένης έκτασης παραβιάσεις του Συντάγματος. «Έπαιξε ένα σταθεροποιητικό ρόλο, διαιτητή σε αντίθεση με έναν πιο εμπροσθοβαρή ρόλο που θα περίμεναν άλλοι».
Τι σημαίνει, όμως σταθεροποιητικός ρόλος όταν η κατάσταση δεν βαίνει υπέρ των πολλών;
«Σημαίνει ότι βαίνει υπέρ των λίγων. Υπέρ των ελίτ» απαντά ο Γιώργος Σιάκας, προσθέτοντας ότι «η εκάστοτε ελίτ, όσοι δηλ. έχουν συμφέροντα μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι διάβρωσης της δημοκρατίας μας». Από την έρευνα προκύπτει ότι ζούμε σε μια περίοδο που υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα αντιελίτ. Καταγράφεται δηλ. μια έντονη αντίθεση της κοινής γνώμης σε νοοτροπίες που επαναλαμβάνουν το κατεστημένο. «Το Σύνταγμα αποτελεί ένα στοιχείο συντήρησης του κατεστημένου. Συντήρησης των ελίτ».
Υπάρχει μια μεσαία τάξη που τα βγάζει πολύ δύσκολα. Και από κει και πέρα όμως, υπάρχουν τα ισχυρά οικονομικά κατεστημένα τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία βρίσκουν τον τρόπο να βιώνουν πολύ καλύτερα αυτές τις μέρες που είναι για τον απλό πολίτη μέρες ένδειας. Ο απλός πολίτης δεν τα βγάζει πέρα, σε αντίθεση με τις ελίτ που και τα βγάζουν πέρα και δεν τις αγγίζει η κρίση. Αυτό είναι αντιελίτ συναίσθημα.
Επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δεν είναι ανεξάρτητη η δικαστική εξουσία από την εκάστοτε κυβέρνηση και από κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος
Υψηλό εμφανίζεται και το ποσοστό (71%) όσων δηλώνουν ότι δεν είναι ανεξάρτητη η δικαστική εξουσία από την εκάστοτε κυβέρνηση και από κέντρα οικονομικής και επικοινωνιακής ισχύος. «Οι κανόνες του παιχνιδιού μεταβάλλονται ανάλογα με τα συμφέροντα όσων έχουν την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας διαιτητής στο παιχνίδι. Η αξία δηλ. καταστρατηγείται γιατί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου μας λέει ότι υπάρχει μια σταθερότητα στους κανόνες του παιχνιδιού που τους αποφασίζει η κοινωνία. Και συνολικά οι κανόνες του παιχνιδιού ισχύουν ανεξαρτήτως προσώπων. Η εκάστοτε ελίτ, τα πρόσωπα ή όσοι έχουν συμφέροντα μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι διάβρωσης της. Δημοκρατίας και όταν αυτό το βλέπουμε σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε σε καμία αξία. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Σχεδόν οι μισοί που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλής σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών τους επικοινωνιών Το. 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας. Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμά ότι δεν προστατεύεται αποτελεσματικά η ελευθερία των ΜΜΕ ή προστατεύεται με φαινόμενα διαπλοκής και λογοκρισίας.
Το. 60% εκτιμά ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ είναι κάτι που γίνεται τακτικά από όλες τις κυβερνήσεις για κομματική αξιοποίηση. Ένα 21% θεωρεί ότι γίνεται σε μεγάλη έκταση κυρίως τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η έρευνα ήταν πανελλαδική μέσω τηλεφώνου και συμμετείχαν 1.000. πολίτες.
- Μπαράζ παροχών καθώς… μύρισαν εκλογές: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους
- Καμπανάκι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας - Έρευνα αποκαλύπτει τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Σύνταγμα
- Έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα: Σε ποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα προκαλούν ανησυχία
- Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Πώς άρχισε ως ξέφρενο ρωμαϊκό όργιο για να εξελιχθεί σε υπερκαταναλωτικό όργιο με θέμα τον έρωτα
- Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς πολλών ταχυτήτων: Πότε και πώς θα δοθεί
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr