Γερμανικά ΜΜΕ: «Πώς ο σεισμός στην Τουρκία εκτονώνει τη σύγκρουση στο Αιγαίο»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρονται στην προσφορά βοήθειας από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς, χρησιμοποιώντας θερμά λόγια. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και για το ενδεχόμενο αναβίωσης της «διπλωματίας των σεισμών».
«Ευκαιρία για ειρήνη: Η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη στον προαιώνιο εχθρό της - Πώς ο σεισμός της Τουρκίας εκτονώνει τη σύγκρουση στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος ανάλυσης του περιοδικού Stern, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο καταστροφικός σεισμός παραμερίζει τις εχθρικές πράξεις και ίσως οι εχθροί να μπορέσουν ακόμη και να γίνουν φίλοι».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τουρκίας και βοήθησε τους σεισμόπληκτους. «Η βοήθεια από την Ελλάδα είναι πιθανότατα μεγάλης σημασίας και επειδή οι διασώστες είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, λόγω των συχνών σεισμών στην Ελλάδα», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η Ελλάδα έστειλε ήδη δεκάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και στη Συρία.
Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το Hashtag «tesekkurleryunanistan» («Ευχαριστώ Ελλάδα»). «Οι καταστροφικοί σεισμοί αποτελούν ίσως ευκαιρία για μια νέα αρχή στη σχέση των δύο χωρών. Από αυτή την εβδομάδα, Μητσοτάκης και Ερντογάν συνομιλούν ξανά, αφότου ο τούρκος πρόεδρος διέκοψε κάθε επαφή πριν από σχεδόν δέκα μήνες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα είναι αρκετό για να μετατρέψει τους εχθρικούς γείτονες σε φίλους.
Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι, παρά τη δύσκολη σχέση, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τους Τούρκους και ότι η αλληλεγγύη υπερισχύει των πολιτικών διαφορών. Το αφήγημα περί "εχθρικής Ελλάδας", το οποίο επικαλείται ο Ερντογάν εδώ και χρόνια, είναι πλέον πιθανό να στερηθεί κάθε βάσης χάρη στη μεγάλη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες. Ειδικά από τη στιγμή που για τον Ερντογάν πρώτο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα του και όχι η συνέχιση και πολύ περισσότερο η κλιμάκωση, της διαμάχης με την Αθήνα», καταλήγει το δημοσίευμα του Stern.
Στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τον τίτλο «Βοήθεια από την Ελλάδα» και υπότιτλο «Παρά τις πολλές εντάσεις, η Ελλάδα έστειλε σωστικά συνεργεία στην Τουρκία. Η συμπαράσταση των πολιτών στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συνομίλησαν και πάλι».
Το ρεπορτάζ, το οποίο προβλήθηκε και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού, καταγράφει τις προσπάθειες των ελλήνων διασωστών στην Τουρκία και τους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν ήδη σταλεί στις πληγείσες περιοχές από την Ελλάδα. «Η πολιτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, οι στρατιωτικές απειλές του τούρκου Προέδρου παραμερίζονται, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής. Συμφιλιωτικός ήταν ο τόνος εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες», επισημαίνεται.
«Πολλοί θυμούνται την προσέγγιση μετά τους σεισμούς του 1999. Τότε γινόταν λόγος για "Διπλωματία των Σεισμών". Πλέον εκφράζεται η μεγάλη ελπίδα ότι θα υπάρξει και αυτή τη φορά προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων. Όσο απίθανο και αν φαίνεται, ένα πράγμα βιώνουν οι άνθρωποι στην περιοχή της καταστροφής ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες: Ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Η Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «Οι εχθροί θα γίνουν τώρα φίλοι;» και κάνει λόγο για μνήμες από το 1999, όταν οι σεισμοί έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά σε πολιτικό επίπεδο. «Ανοίγει τώρα ένα παράθυρο επαναπροσέγγισης; Η ελπίδα αυτή υπάρχει και στους δύο λαούς, όμως λείπουν μέχρι στιγμής τα απτά σημάδια. Ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια οι δύο πλευρές δεν τηρούσαν τόσο σκληρή στάση όσο σήμερα. Αλλά και το πολιτικό προσωπικό στην Άγκυρα είναι διαφορετικό από το 1999. Ενώ ο Ισμαήλ Τζεμ συνδεόταν με πραγματική φιλία με τον Έλληνα Παπανδρέου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι στην Άγκυρα ένας από τους ταραχοποιούς. Η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα και για το λόγο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται την Ελλάδα ως εχθρό στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για να προσελκύσει το εθνικιστικό εκλογικό σώμα - ειδικά επειδή αυτήν την περίοδο δέχεται πιέσεις λόγω της αποτυχίας της τουρκικής Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η προσέγγιση είναι πιο δύσκολη, καθώς ο κατάλογος των επίμαχων ζητημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος σήμερα απ' ό,τι το 1999», τονίζει ο συντάκτης στην ανάλυσή του.
Η Sueddeutsche Zeitung περιγράφει τη διάσωση από έλληνες πυροσβέστες ενός εξάχρονου κοριτσιού και μια φωτογραφία με έλληνα και τούρκο διασώστη να μεταφέρουν το παιδί. «Και μόνο μια φωτογραφία σαν αυτή είναι καλό σημάδι σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών», επισημαίνεται.
- Άμεση ανάλυση: Η πολιτική τομή της εκλογής Χριστοδουλίδη και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν
- Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη Δένδια: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα» - Το μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ
- Άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίστηκε και στην Κίνα: Ετοιμάζονται να το καταρρίψουν οι αρχές
- «Όνειρό μου να κάνω με το σκι αυτό που έκανε ο Τσιτσιπάς με το τένις» - Ο Αλέξανδρος Γκιννής είναι ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής αλπικού σκι
- Θλίψη: Πέθανε η Λέσυ, η σκυλίτσα θρύλος του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας
- Ελληνικά ομόλογα: Η ΕΚΤ μείωσε κατά 1,8 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιό της
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr