Προϋπολογισμός 2023: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή - Ο πρωθυπουργός αναμένεται να «ξεδιπλώσει» νέο σχέδιο ελάφρυνσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Κορυφώνεται σήμερα, Σάββατο, η πολιτική κόντρα στη Βουλή, όπου συζητείται και τίθεται προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του 2023. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, στη «σκιά» των οικονομικών θεμάτων αλλά και της πολιτικής επικαιρότητας.
Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση αρχίζει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι και μετά πραγματοποιούνται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με πρώτο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τον Αλέξη Τσίπρα και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.
Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας. Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.
Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:
- Άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.
- Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.
- Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.
- Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).
- Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.
Και όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη κυρίως των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.
«Πλέγμα» μέτρων θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Εκπλήξεις αναμένονται στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο κρυφό «χαρτί» που θα ανακοινωθεί, όπως έγραφε νωρίτερα το ethnos.gr. Τις τελευταίες ημέρες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να διευρυνθεί το πλέγμα στήριξης.
Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται πως «κλείδωσαν» χθες, καθώς επρόκειτο για μια δύσκολη εξίσωση. Από τη μία πλευρά στην κυβέρνηση αναζητούσαν ένα μέτρο - έκπληξη που να έχει αντίκτυπο και στη μεσαία τάξη και μην είναι στοχευμένο μόνο σε μια ομάδα του πληθυσμού (όπως έγινε πρόσφατα με το επίδομα των 600 ευρώ σε ένστολους αστυνομικούς και λιμενικούς).
Από την άλλη πλευρά, έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί πως υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα, καθώς στόχος είναι να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό. Πάντως, φαίνεται πως μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το οικονομικό πεδίο (καλή πορεία τουρισμού, υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κ.α.) έχουν δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό «αέρα» και έτσι απόψε αναμένεται να υπάρξει και τουλάχιστον μία νέα εξαγγελία.
Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα εστιάσει σε τέσσερα σημεία στο οικονομικά μέτωπο:
- Θα υπογραμμίσει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί χωρίς ωστόσο να απειληθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη μπει σε ισχύ (π.χ. καλάθι του νοικοκυριού) αλλά και σε μέτρα στήριξης που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατά 7.75% των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού). Θα αναφερθεί επίσης στην παράταση μιας σειρά μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, καθώς ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Θα τονίσει πως τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα είναι θετικά, καθώς η ελληνική οικονομία έχει δείξει ισχυρά …αντισώματα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης, την υποχώρηση της ανεργίας, την πορεία των επενδύσεων κ.α. Θα εστιάσει επίσης στους στόχους της νέας χρονιάς, όπως για παράδειγμα η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας
- Θα επισημάνει πως η κρίση είναι εξωγενής και επομένως δεν μπορεί η αντιπολίτευση να μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ειδικότερα θα αναφερθεί στη διεθνή συγκυρία και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της Ε.Ε., κυρίως στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας (υπενθυμίζεται πως οι αρμόδιοι υπουργοί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα με στόχο να υπάρξει απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου)
- Θα υπογραμμίσει πως απαιτείται σταθερότητα και πως σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες. Μέσα από μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για την ανάγκη να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες (καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής).
Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες το βράδυ πως «η συζήτηση του προϋπολογισμού αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα. Αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση ό,τι είπε προεκλογικά, το έκανε. Και αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που, για 4,5 χρόνια, εφάρμοζε ως κυβέρνηση τα αντίθετα εκείνων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
Τα πολιτικά μηνύματα της ομιλίας
Σε τρεις χρονικές περιόδους θα «ξεδιπλωθεί» η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, θα κάνει έναν απολογισμό όσων έχουν γίνει από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τώρα, θα αναφερθεί στα μέτρα που θα «τρέξουν» μέχρι τις κάλπες αλλά θα περιγράψει και το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς .αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει τις κάλπες και ακριβώς σε αυτό το πεδίο θέλουν να εστιάσουν. Δεδομένο, πάντως, είναι πως στη σημερινή συζήτηση η αντιπολίτευση θα ανοίξει την «βεντάλια» των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα υπάρξουν αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας (π.χ. παρακολουθήσεις, εξελίξεις στο ευρωκοινοβούλιο).
Πάντως, είναι εμφανές πως η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η πολιτική σύγκρουση. Από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να συγκρούονται μετωπικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παράλληλα έχουν ανοίξει ένα σφοδρό μέτωπο και με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
- Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων: Βρέφος έχασε τη ζωή του όταν βάρκα έπεσε σε βράχια
- Και φέτος γιορτινό τραπέζι με μέτρα; Η Ελλάδα «βράζει» από λοιμώξεις του αναπνευστικού - Ποιοι πλήττονται περισσότερο
- Κρας τεστ: Ποια θέρμανση συμφέρει καλύτερα τον φετινό χειμώνα - Σύγκριση
- Μελέτη-«σταθμός»: Βρήκαν πλανήτες που πιθανότατα αποτελούνται κυρίως από νερό - «Η καλύτερη απόδειξη για υδάτινους κόσμους»
- Ο βασιλιάς Κάρολος θα καλέσει τον Harry και τη Meghan στην τελετή στέψης του – Αποφασισμένος να κρατήσει μια στάση «αξιοπρεπούς σιωπής»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr