Ανδρέας Κατσανιώτης: Ενισχυμένη διπλωματικά και στρατιωτικά η Ελλάδα απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Η δική μας στρατηγική απέναντι στον αναθεωρητισμό της Αγκύρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο» σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται στην κλιμάκωση της ρητορικής απειλών από την γειτονική χώρα και σημειώνει πως «καθώς πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές αυτή η προκλητική συμπεριφορά οξύνεται και παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ή ενδεχομένως ενός εσκεμμένου επεισοδίου». Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία. Απαιτείται επίσης ισχυρή θωράκιση. Και τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας έχει θωρακιστεί».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων. Διεθνοποιούμε και οπτικοποιούμε τις τουρκικές προκλήσεις ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι η δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και ποιος πυροδοτεί ακραίες εντάσεις». Τονίζει επίσης πως «το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε το Στρατηγικό Σχέδιο για τους Απόδημους 2022 – 2025 και το αντίστοιχο σχέδιο για την Δημόσια Διπλωματία. Με τον τρόπο αυτό η πατρίδα μας αποκτά ολοκληρωμένο μηχανισμό Δημόσιας Διπλωματίας ο οποίος θα στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με προβολή θετικών ειδήσεων»
Στα της πολιτικής επικαιρότητας ο κ. Κατσανιώτης επισημαίνει πως «η Ελλάδα του 2022 και πολύ σύντομα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με το χθες και οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω σε οδυνηρές εποχές όπως του 2015». Προσθέτει πως «απευθυνόμαστε στους συμπατριώτες μας με τις πράξεις και τα έργα μας όχι με αυταπάτες, σκευωρίες, λάσπη και τοξικότητα».
Τι διάλογος μπορεί να γίνει με κάποιον που απειλεί την εθνική μας κυριαρχία;
Η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανοίγοντας το ένα θέμα μετά το άλλο. Πιστεύετε πως αυτή η στρατηγική σχετίζεται με τις εκλογές στη γείτονα το 2023 ή πρόκειται για έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό; Ανησυχείτε για ένα «θερμό» επεισόδιο;
Η Τουρκία επιδίδεται σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της ρητορικής απειλών. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες προσπαθειών, ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας – ακόμα και με απειλές ότι θα έρθουν βράδυ- σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς και εργλειοποίησης - οπλοποίησης του μεταναστευτικού. Από την πλευρά μας απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων. Διεθνοποιούμε και οπτικοποιούμε τις τουρκικές προκλήσεις, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι η δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και ποιος πυροδοτεί ακραίες εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σχέδιο και ψύχραιμα, με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν μας παρασύρουν οι ρητορικές αντιπαραθέσεις. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ανυπόστατα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις. Παράλληλα, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε μελετήσει πολύ προσεκτικά την συμπεριφορά της Τουρκιάς η οποία δυστυχώς, συμπεριφέρεται ως ταραξίας της διεθνούς νομιμότητας. Η γείτονα έχει αλλάξει δόγμα προβάλλει αναθεωρητικές τάσεις και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καθώς πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές αυτή η προκλητική συμπεριφορά οξύνεται και παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ή ενδεχομένως ενός εσκεμμένου επεισοδίου. Απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία. Απαιτείται επίσης ισχυρή θωράκιση. Και τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας έχει θωρακιστεί. Ενισχύσαμε την διπλωματική και την αμυντική αποτρεπτική μας ισχύ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Απαντάμε στο διπλωματικό πεδίο και είμαστε πανέτοιμοι να απαντήσουμε αν προκληθούμε και στο πραγματικό πεδίο, είτε την ημέρα είτε το βράδυ.
Από την κυβέρνηση - αναφορικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς - υπογραμμίζεται πως η χώρα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο. Εκτιμάτε πως σταδιακά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου;
Τι διάλογος μπορεί να γίνει με κάποιον που απειλεί την εθνική μας κυριαρχία; Η Τουρκία, με την επιθετική ρητορική της και με τις αδιανόητες εκφράσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της κατά της Ελλάδας, υπονομεύει τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επέτρεπε εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους. Ασκούμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της πατρίδας μας. Αυτό ίσως έχει εκνευρίσει την γείτονα. Όμως, πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ. Οφείλει να αντιληφθεί επίσης ότι όπως εμείς δεν διεκδικούμε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν. Η δε μία κι μόνη διαφορά που έχουμε για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Από την ελληνική πλευρά ποιές κινήσεις δρομολογούνται στο διπλωματικό πεδίο το επόμενο διάστημα;
Η δική μας στρατηγική απέναντι στον αναθεωρητισμό της Αγκύρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Απόρροια αυτής της στρατηγικής είναι και οι αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής έχουμε συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ενώ έχουμε προχωρήσει σε σειρά ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ότι τον τελευταίο χρόνο έχω υπογράψει τρία μνημόνια συνεργασίας με Αίγυπτο, Αρμενία και Λίβανο στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συναντίληψης που προωθούμε από κοινού με την Κύπρο για τον τομέα της Διασποράς. Επίσης, το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε το Στρατηγικό Σχέδιο για τους Απόδημους 2022 – 2025 και το αντίστοιχο σχέδιο για την Δημόσια Διπλωματία. Με τον τρόπο αυτό η πατρίδα μας αποκτά ολοκληρωμένο μηχανισμό Δημόσιας Διπλωματίας ο οποίος θα στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με προβολή θετικών ειδήσεων. Θα αξιοποιηθεί επίσης για την ανάδειξη των εθνικών μας θέσεων, για την ανάσχεση της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και για την άμεση αντιμετώπιση των fake news στο μεταναστευτικό (Crisis Communication Plan). Στην πράξη θα οπτικοποιούμε και θα διεθνοποιούμε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε τουρκική πρόκληση και παραβίαση. Ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια ισχυροποίησης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αποτελεί φυσικά και η Διασπορά μας.
Υπάρχει ανταπόκριση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Όπως γνωρίζετε, την ευθύνη των εκλογών την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών. Η συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών γίνεται κυρίως σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι το ενημερωτικό. Με κάθε ευκαιρία σε κάθε μου συνάντηση με τις Ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ν. Αμερικής ή της Ευρώπης τονίζω την ανάγκη να προβούν σε μαζική κινητοποίηση, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr και να ακολουθήσουν τα απλά βήματα για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε στο τέλος της τετραετίας να μπορούν να ψηφίσουν. Παράλληλα, οι περίπου 130 διπλωματικές μας αρχές ανά τον κόσμο έχουν οδηγίες να βοηθούν τους Έλληνες του εξωτερικού στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι πρεσβείες και τα προξενεία μας διευκολύνουν σημαντικά την συγκεκριμένη διαδικασία. Το τρίτο επίπεδο εμπλοκής μας είναι το οργανωτικό καθώς η διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα θα γίνει σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία αλλά και χώρους οργανώσεων απόδημων.
Η χώρα οδηγείται σε κάλπες το 2023 μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης, καθώς η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στο θέμα των παρακολουθήσεων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό και καθώς οι κάλπες της απλής αναλογικής ευνοούν την « χαλαρή ψήφο» πως σκοπεύει να προσεγγίσει η Νέα Δημοκρατία τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους;
Συμφωνώ ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης καθώς και τα θέματα ασφάλειας ανησυχούν και πιέζουν την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους. Πρόκειται για προβλήματα που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να τα αντιμετωπίσει με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και με διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση κατανοεί και κάνει ότι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τις συνέπειες αυτών των κρίσεων. Ήδη έχουμε διαθέσει πάνω απο 55 δις ευρώ για τον περιορισμό των συνεπειών από την πανδημία, από την ενεργειακή ακρίβεια. Το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει. Το επόμενο έτος θα δοθούν στους συνταξιούχους κονδύλια 909 εκατ. ευρώ ενώ θα έχουν και επιπλέον όφελος 250 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συγχρόνως, έχουμε μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενέργειες που ενισχύουν το εισόδημα νοικοκυριών και στηρίζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων. Δεν λέω ότι όλα αυτά αρκούν. Προφανώς, η στήριξη της κοινωνίας πρέπει να είναι διαρκής, Όμως, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους ενώ παράλληλα εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Μεγεθύνεται η οικονομία όχι με επιβολή δυσβάστακτων φόρων όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα αλλά με μείωση φόρων, αξιοπιστία, νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Όσο και αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να καλλιεργήσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μια άλλη παραπλανητική εικόνα για την πατρίδα μας, οι πολίτες έχουν αντίληψη. Η Ελλάδα του σήμερα είναι διαφορετική, σε σχέση με άλλες περιόδους, ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι μια χώρα σύγχρονη, με ισχυρή παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών. Προτάσεις που γίνονται αποδεκτές από τους συμμάχους μας έστω και αν προκαλούν την οργή σε ορισμένους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στο πλαίσιο αρχών και αξιών που ορίζονται από το Διεθνές δίκαιο είναι πόλος σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη γειτονιά μας.
Τα τελευταία 3,5 χρόνια η πατρίδα μας θωρακίζει συστηματικά την οικονομία της, την άμυνα και τα σύνορά της ενώ παράλληλα ενισχύει την διεθνή της εικόνα. Εργαζόμαστε στην βάση των αρχών της δημοκρατικής, λαϊκής, φιλελεύθερης και πατριωτικής παράταξής μας με επίγνωση της ανάγκης για οικονομική ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, προσωπική και συλλογική προκοπή. Η Ελλάδα του 2022 και πολύ σύντομα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με το χθες και οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω σε οδυνηρές εποχές όπως του 2015. Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε στους συμπατριώτες μας με τις πράξεις και τα έργα μας όχι με αυταπάτες, σκευωρίες, λάσπη και τοξικότητα
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr