Μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η γειτονική χώρα με τη Λιβύη. Με φόντο την καταδίκη του μνημονίου από την ευρωβουλή, ο κ. Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στις τουρκικές ενέργειες, μιλώντας σε εκδήλωση της Σχολής Εθνικής Άμυνας με θέμα «Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ».
«Αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»
Αρχικά ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα, και αυτό είναι η διάρκεια».
«Θυμίζω στους μεγαλύτερους ότι το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκείνο το Φθινόπωρο. Και η Ελλάδα άρχισε να συνομιλεί με την Τουρκία. Το ίδιο είχε συμβεί και σε όλες τις περιόδους κρίσεων με την Τουρκία. Οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχούς, συνήθως λιγότερο. Όμως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Έχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο. Και, βεβαίως, το περιεχόμενο αυτής της κρίσης, το ευρύτερο, είναι ότι αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και, ακόμα και οριακά, και της ίδιας της Κρήτης. Προσθέτω σε αυτό το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”».
«Το θεωρητικό υπόβαθρο του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» είναι ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους - θυμίζω ότι η Κρήτη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου - δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από χωρικά ύδατα. Και, μάλιστα, τα νησιά του Αιγαίου 6 μίλια χωρικά ύδατα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία. Η ελληνική επίκληση σε αυτό είναι η σαφής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για μνημόνιο με Αίγυπτο
Η τοποθέτηση Δένδια έρχεται λίγη ώρα μετά τη σκληρή απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το μνημόνιο Ελλάδας - Αιγύπτου, έδωσε η Αθήνα, δια του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.
«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της. Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και συνέχισε:
«Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου. Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».
Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: Παράνομο το μνημόνιο Ελλάδας και Αιγύπτου
«Παράνομο» χαρακτηρίζει το μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, που αποτελεί ένα από τα μέρη της συμφωνίας.
Υποστηρίζει ότι οι περιοχές αυτές που περιλαμβάνονται στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, και ότι η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το μνημόνιο και το τοποθετεί στο γενικότερο πλαίσιο της αντι-τουρκικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κατά την Άγκυρα «μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια». Αποκαλεί «ανισόρροπη» την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι με αυτήν την κίνηση προσπαθεί να καλύψει το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίστηκαν από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων περιοχών παροχής υπηρεσιών.
Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έχουν κοινοποιηθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό επικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απέφευγε να συνεργαστεί με τη χώρα μας στο θέμα αυτό και απέρριπτε τις προτάσεις για συμφωνία που κάναμε στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που έχουν σχέση με την κυριαρχία και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.
Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιαδήποτε άλλη σημασία πέραν αυτών των δεδομένων στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση για μια χώρα που απωθεί αθώους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα, το βασικό κίνητρο της Ελλάδας με την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η ανισορροπία που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα οφείλεται πιθανώς σε αυτό».
- Μιχαηλίδου στο OPEN για Κιβωτό του Κόσμου: Έλεγχος σε μία δομή που λειτουργεί με χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων
- Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: Παράνομο το μνημόνιο Ελλάδας και Αιγύπτου - «Ανισόρροπη η Ελλάδα»
- Απίστευτα πράγματα στο Μουντιάλ του Κατάρ! Γερμανία - Ιαπωνία 1-2: Απίθανοι «καμικάζοι» διέλυσαν τα «πάντσερ»
- Πετρέλαιο: Πλαφόν για το ρωσικό αργό στα 65-70 δολάρια το βαρέλι συζητά η ΕΕ - Πτώση τιμών
- Kanye West: Έδειχνε πορνό και άσεμνες φωτογραφίες της Kim Kardashian ως τακτική εκφοβισμού – Οι νέες καταγγελίες από υπαλλήλους της Adidas
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr