Ιμπραχίμ Καλίν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει, δεν έχουν τέτοια δύναμη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, γιατί δεν έχει τέτοια δύναμη.
«Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολιτική, ώστε να στριμώξει την Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ατμόσφαιρα που υπάρχει κατά της Τουρκίας.
Προσπαθούν να μας τραβήξουν σε έναν τέτοιο τσακωμό. Κοιτάξτε πώς κατάντησαν. Τι άδικη σύγκριση. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ηγηθεί του αντι-τουρκικού ρεύματος, που κατά καιρούς εμφανίζεται στη Δύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Δεν έχει τέτοια δύναμη, δεν έχει τέτοια ικανότητα. Ούτε εμείς έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένταση, σύγκρουση ή πόλεμο, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ούτε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης (σ.σ. προεκλογικούς λόγους). Αν προσπαθήσει να πάρει άλλες δυνάμεις στο πλευρό της, δεν θα τα καταφέρει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κανένα αποτέλεσμα εδώ. Δεν έχουμε πρόθεση σύγκρουσης ή πολέμου στο Αιγαίο. Εδώ, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να διαβάσουν σωστά την εικόνα. Αντιμετωπίζουμε ήδη αρκετές κοινές απειλές και προβλήματα. Για να τα λύσουμε αυτά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πιο λογικές προσεγγίσεις».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο συνδετικός κρίκος της γραμμής Άγκυρα-Ουάσιγκτον δεν δίστασε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τη στήριξη που δίνουν μονομερώς στην Ελλάδα, όπως και στους εσωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας, την οργάνωση των γκιουλενιστών FETO.
«Δεν γίνεται να πούμε ότι τηρείται ο σεβασμός από τις ΗΠΑ σήμερα. Συνεχίζουν πολιτικές, όπως την υποστήριξη της FETO και την αύξηση των βάσεων στην Ελλάδα. Δηλώνουμε ότι η στρατηγική τους είναι λάθος. Το βλέπουν και οι ίδιοι μετά από ένα σημείο.
Ο πρόεδρός μας είπε ότι ‘οικοδομεί τον δικό του άξονα’. Το σημαντικό είναι ότι όταν αυτή η στρατηγική χαράσσεται με άλλες χώρες εταίρους, ο άξονάς σας δυναμώνει.
Κατέληξαν σε ένα έργο που ονομάζεται ‘Eastmed’. Είπαν: ‘Ας σχεδιάσουμε έναν νέο χάρτη, αφήστε την Τουρκία απέξω’. Εμείς το αντιληφθήκαμε αυτό το παιχνίδι. Η πρώτη που αποσύρθηκε από αυτό το πρότζεκτ ήταν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που αποχώρησαν από το σχέδιο Eastmed. Οι ίδιοι γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, τεχνικά και οικονομικά μη βιώσιμο, αλλά ένιωθαν την ανάγκη να σταθούν πολιτικά στο πλευρό της Ελλάδας. Γιατί; Επειδή γνωρίζουν ότι το λόμπι των Ελλήνων εκεί είναι ισχυρό, ξέρουμε ότι και ο κ. Μπάιντεν είναι πολύ κοντά στο ελληνικό λόμπι. Εμείς δεν κυνηγάμε να έχουμε ντε και καλά κάποια ένταση με την Ελλάδα».
Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα ζ
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε ότι δεν είναι πειστικό ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έχουν στόχο τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν είναι εναντίον της Τουρκίας, ότι οι βάσεις έχουν αυξηθεί για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Αλλά ο τρόπος που το λέει η Ελλάδα είναι διαφορετικός. Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, μην πέφτετε σε αυτό το παιχνίδι των Ελλήνων. Όταν μιλάμε τετ α τετ, λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά όταν λέμε να βγείτε και να το πείτε ανοιχτά, οι φωνές τους πέφτουν κατά έναν τόνο. Είμαστε τόσο επιτυχημένοι στην εξωτερική πολιτική, που δεν έχουμε καμία δουλειά να είμαστε με την πλευρά της Ελλάδας», υποστήριξε.
Δεν θα επιτρέψουμε απειλή από τα νησιά
Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, το πιο σημαντικό ζήτημα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις τώρα είναι ο εξοπλισμός των νησιών. Προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν οποιαδήποτε απειλή από τα νησιά.
«Αποτελούν παραβίαση των συμφωνιών 1923 και 1947. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα εδώ. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου και σε άλλα περιβάλλοντα. Δεν θα ανακατευόμασταν ποτέ σε κάτι τέτοιο. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα. Εξουδετερώσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, με τις κινήσεις που κάναμε και τη συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη.
Δεν υπάρχει νομική βάση για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το να θεωρούν ένα νησί τους 400-500 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, ως μέρος της ηπειρωτικής χώρας, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να εμφανιστεί εδώ μια απειλή για την Τουρκία από τα νησιά. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι Έλληνες και οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουν κάποιο λάθος και βήμα από εκεί. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Τουρκία και την Ελλάδα. Πρέπει να το πούμε αυτό ξεκάθαρα», τόνισε.
O Τούρκος αξιωματούχος στηλίτευσε παράλληλα τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία, όπου συνέκρινε την Τουρκία με τη Ρωσία, ενώ έκανε λόγο για υπονόμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Επειδή θα πάνε σε εκλογές τον άλλο χρόνο, υπάρχει και κυβέρνηση συνασπισμού εκεί (σ.σ. εννοεί στην Ελλάδα!) ξέρουμε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Ξέρουμε ότι έχουν πάρει μια πιο επιθετική θέση από την σημερινή κυβέρνηση και προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Μητσοτάκη. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής… Κατά καιρούς έρχονται Έλληνες ομολόγοι μας και διαμαρτύρονται για αυτούς. Και εμείς τους λέμε δεν είμαστε οι αρμόδιοι να τα ακούσουμε αυτά».
Αν η Ελλάδα υποχωρήσει στα φυσικά της σύνορα θα είναι προς όφελός της
Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η ομιλία του Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και η μετέπειτα στάση και η ρητορική του έχουν φέρει το θέμα ως εδώ.
«Δεν έχουμε πρόθεση, σκέψη ή σχέδιο για ένταση, σύγκρουση ή πόλεμο στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα και ακολουθήσει μία πολιτική προοπτική εντός των δικών της δυνάμεων, θα είναι προς όφελός της», συνέστησε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Η Τουρκία, ο μοναδικός ενεργειακός δρόμος για την Ευρώπη
Αναφορικά με τη νέα ενεργειακή πολιτική, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι πρωταγωνιστικός. Χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν για ενεργειακό κέντρο «στρατηγική» και τη διαδρομή του φυσικού αερίου της Μεσογείου από την Τουρκία εκ των ουκ άνευ.
«Η πρόταση του κ. Πούτιν είναι στρατηγική. Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποιο τρόπο. Η Τουρκία έχει προετοιμάσει τις υποδομές για αυτό με τις επενδύσεις της σε ενεργειακές υποδομές. Σε περίπτωση πιθανού αποθέματος φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα να παραδοθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Εάν βρεθούν αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ θα προχωρήσει μέσω της Τουρκίας, εάν ο Λίβανος θέλει να εξάγει φυσικό αέριο και να το μεταφέρει. Η ενεργειακή μας υποδομή είναι κατάλληλη για τη μεταφορά ενός τέτοιου όγκου. Η προσφορά του Πούτιν δεν είναι απλώς μια νέα κάρτα. Βλέπει ότι θα προκύψει ένας νέος ενεργειακός χάρτης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη πει ‘δεν θα αγοράσουμε ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας’, θα είναι απαραίτητο να βρεθεί μια εναλλακτική λύση, αλλά θα έχει σοβαρό κόστος», προειδοποίησε.
Διαδικασία F-16 με τις ΗΠΑ
Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στο «αγκάθι» των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, τα F-16, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία πάει καλά.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ειλικρινείς προθέσεις για αυτό το θέμα. ‘Θέλω να περάσει το συντομότερο δυνατό’, είπε. Αλλά πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Όροι που ήταν απαράδεκτοι για εμάς βγήκαν από το κείμενο. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Τον Νοέμβριο γίνονται εκλογές. Μετά τη νέα διάρθρωση θα αλλάξουν και οι πρόεδροι της Επιτροπής και της Συνέλευσης. Δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον. Φαίνεται πολύ πιθανό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στα μέσα ή αρχές Δεκεμβρίου. Αφού συμβεί αυτό, θα ήταν καλό να γίνει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων F-16» σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής των G20, των πιο πλούσιων κρατών στον κόσμο, στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου.
- Δημοσκόπηση Open: Μειώνεται η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια και καλάθι του νοικοκυριού
- Κολωνός: Δεύτερη σύλληψη μετά τα νέα εντάλματα - Χειροπέδες σε 39χρονο, πατέρα ανήλικου παιδιού
- Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στο τραπέζι η επαναφορά της ρύθμισης για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων
- Airbnb-βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ για το θεσμικό πλαίσιο
- Τα μυαλά, οι ομπρέλες και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr