Mαρία Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στα πρόσθετα μέτρα που είναι στα σκαριά για την προστασία των ανήλικων παιδιών αλλά και στο δίκτυο δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αναφέρεται η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα. Σε συνέντευξη της στο ethnos.gr σημειώνει πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει «την καταχώρηση νομικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την παραβατικότητα σε βάρος ανηλίκων στο ποινικό μητρώο των δραστών».
Παράλληλα η Μαρία Συρεγγέλα υπογραμμίζει πως «η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών».
Ενδεικτικά αναφέρεται στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 αλλά και στους 19 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Μάλιστα σημειώνει « αναπτύσσονται καινοτόμα εργαλεία, όπως το panic button ή το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας»
Τέλος στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζει πως «η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών με έμφαση στους πιο αδύναμους και κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας».
Το σοκαριστικό γεγονός με το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό άνοιξε μία συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθούν ανάλογες τραγικές ιστορίες. Ποιες κινήσεις δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση;
Η υπόθεση με το 12χρονο κορίτσι και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό σε ολόκληρη την κοινωνία. H αστυνομία και η Δικαιοσύνη κάνουν τη δουλειά τους, θα αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και θα τιμωρηθούν.
Για να μπει ένα τέλος σε τέτοιες αποτρόπαιες ιστορίες, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας, τον βιασμό ανηλίκου, την εμπορία ανθρώπων, την αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα. Με βάση τον Ποινικό Κώδικα ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται πλέον με ισόβια.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα, προχωρά στη λήψη κι άλλων μέτρων για την προστασία των ανήλικων παιδιών. Συγκεκριμένα, αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει την καταχώρηση νομικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την παραβατικότητα σε βάρος ανηλίκων στο ποινικό μητρώο των δραστών. Θέση μας είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε φρικτές πράξεις σε βάρος ανήλικων παιδιών πρέπει να τιμωρούνται.
Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μία συζήτηση για την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό;
Οι γυναικοκτονίες είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς υπήρχε από πάντα. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να πούμε αυτά τα εγκλήματα με το όνομά τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες και στις περισσότερες περιπτώσεις τη γυναικοκτονία διαπράττει ο νυν ή ο πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα.
Εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους. Προτεραιότητές μας είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα ενισχύουμε τη φαρέτρα μας θωρακίζοντας το νομοθετικό μας πλαίσιο, όπως η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας στον κόσμο της εργασίας και η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, ενώ αναπτύσσουμε καινοτόμα εργαλεία, όπως το panic button ή το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας για να προλάβουμε περιστατικά βίας και να σώσουμε ζωές.
Οι γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία στο σπίτι τους πού μπορούν να καταφύγουν;
Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.
Τα θύματα βίας μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο προκειμένου να παρέχει οδηγίες ή ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας.
Η Γραμμή στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Παράλληλα τα θύματα βίας μπορούν να επικοινωνήσουν και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
Επίσης, τα θύματα μπορούν να απευθύνονται στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών μας που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα των Κέντρων στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr/ ή https://womensos.gr/. Το Δίκτυο Δομών μας περιλαμβάνει ακόμη 19 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας.
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που μαστίζουν τη διεθνή κοινότητα. Ποιες δομές υπάρχουν για τα θύματα trafficking που αναζητούν βοήθεια;
Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μία μορφή βίας και εκμετάλλευσης των θυμάτων που στερεί την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κι αυτά τα θύματα. Στο Δίκτυο Δομών μας που μόλις σας ανέφερα, απευθύνονται και άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης. Για να προστατεύσουμε τα θύματα εντείνουμε τις προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου και συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς η εμπορία ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία μας.
Με ρύθμιση που θα περάσει από τη Βουλή αυξάνεται η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σας στοχεύουν στη στήριξη των γυναικών και στο συνδυασμό της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή;
Προωθούμε οριζόντια μέτρα σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις ευθύνης.
Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, η απονομή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», είναι μερικές από τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη της γυναικείας εργασίας. Στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, το Υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας για τα βρέφη των εργαζομένων, εντός των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ με τον εργασιακό νόμο θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας. Επίσης, με το συγκεκριμένο νόμο συμπληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο των αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές, καθώς και της προστασίας από την απόλυση των γονέων που κάνουν χρήση των προβλέψεων αυτών για την ανατροφή των παιδιών τους.
Η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά. Πως θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών;
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν συμπολίτες μας που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, αλλά στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών με έμφαση στους πιο αδύναμους και κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass), σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών και χαμηλοσυνταξιούχων. Η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι στο πλευρό των πολιτών, στέλνοντας σε όλους και όλες το μήνυμα ότι ούτε αυτή η κρίση θα μας λυγίσει.
- Παλαιό Φάληρο: Πιθανόν στο εξωτερικό ο βιαστής με τα τατουάζ - Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την ταυτότητά του
- Πανελλήνιες 2023: Οι περιζήτητοι κλάδοι της ψυχολογίας - Όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές για τις σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια
- 50 Cent: Από τα ναρκωτικά και την απόπειρα δολοφονίας στη σημερινή του συναυλία με τον Αργυρό στο ΟΑΚΑ
- Υφεση «εξπρές» προβλέπουν οι Ελληνες CEOs - Αισιοδοξία για την επόμενη τριετία
- Το μυστικό των Αρχαίων Ελλήνων για να βρεις τον έρωτα της ζωής σου
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο - Το «ναι μεν αλλά» του Νετανιάχου
Στα «λευκά» πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο: Πού θα χιονίσει - Ο χάρτης
Γυναίκα στη Βόρεια Μακεδονία γέννησε σε ηλικία 61 ετών - Είχε κάνει 10 εξωσωματικές
Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Φώτη Ιωαννίδη για συμβόλαιο μέχρι το 2028
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr