Τσαβούσογλου: Στην Ελλάδα είναι αξιολύπητοι, κλαίνε και ζητιανεύουν σε άλλες χώρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Τις προειδοποιήσεις του προς την Ελλάδα επανέλαβε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό TVNET. Είπε ότι ισχύει το «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» όταν κάποιος απειλεί την Τουρκία και υπενθύμισε τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε για μεροληψία, έχοντας γύρει την πλάστιγγα προς την πλευρά της Ελλάδας.
Μνημόνιο με Λιβύη - Στην Ελλάδα είναι αξιολύπητοι, κλαίνε και ζητιανεύουν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε καταρχάς στις επικρίσεις σχετικά με τη νομιμότητα της κυβέρνησης στη Λιβύη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
«Αν κάνεις τέτοιες δηλώσεις για δικό σου όφελος, πέφτετε σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τώρα, η ΕΕ έκανε δήλωση. Έκανε και η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος έκανε δήλωση για τη νομιμότητα. Δεν είπε τίποτα για τη συμφωνία μας. Προφανής είναι ο λόγος που το είπαν. Εμείς το ξέρουμε. Eντάξει. Δεν την βλέπεις νόμιμη. Αυτή είναι η δική σας άποψη. Όταν όμως υπογράφει με τη Μάλτα, δεν βγάζεις φωνή. Γιατί μιλάτε όταν υπέγραψε με την Τουρκία; Καταλάβαμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητoι που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν. Πρέπει να το κάνει αυτό για όλα τα θέματα. Έτσι νιώθει. Έχουν περιέλθει σε τόσο ελεεινή κατάσταση που μετά από αυτή τη συμφωνία πάνε σε όλους και ζητιανεύουν.
Τι καλύπτει το μνημόνιό μας για τους υδρογονάνθρακες; Περιλαμβάνει μια συνεργασία. Τι σε νοιάζει; Ποια είναι η ενόχλησή σου; Τι κακό σου κάνει; Γιατί ενοχλούνται; Διότι ο σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη σήμερα είναι η Τουρκία. Γιατί; Και πάλι για τον ίδιο λόγο».
Η Ελλάδα έχει δυσπεψία
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι αναστατωμένη τον τελευταίο καιρό, λόγω της αναβάθμισης της Τουρκίας σε παγκόσμιο παίκτη και λόγω των επιστολών της Τουρκίας στον ΟΗΕ, που καταγγέλλει την Αθήνα.
«Γιατί η Ελλάδα έχει αναστατωθεί τον τελευταίο καιρό; Γιατί πήγε και ξεκίνησε εκστρατεία κατά της Τουρκίας μέσα σε 15 ημέρες, ειδικά μετά από το γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρό μας; Τι έχει αλλάξει; Η Ελλάδα αισθάνεται αυτή τη στιγμή πολύ άβολα με την Τουρκία που γίνεται όχι μόνο περιφερειακός αλλά και παγκόσμιος παίκτης. Και ειδικά σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχει μια πολύ σοβαρή δυσπεψία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του ρόλου που παίζουμε, ο οποίος εκτιμάται από όλους. Η Ελλάδα το λέει πάντα αυτό: "Η Τουρκία δεν συμμετείχε στις κυρώσεις. Θα έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας". Αλλά αυτό δεν βρίσκει υποστήριξη.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πανικοβλήθηκε πολύ, ειδικά αφού στείλαμε επιστολές στον ΟΗΕ αφού η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, ρωτήσατε "κάνετε κάτι;", είμαστε πολύ σίγουροι για τα νομικά μας επιχειρήματα και εξηγήσαμε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση με κυριαρχία. Τώρα λέω στην Ελλάδα: "Ελάτε, αν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μην εξαπατάτε τον λαό, μην λέτε ψέματα. Αφαιρέστε την επιφύλαξη που έχετε θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών". Σας το λέω ξεκάθαρα, η Ελλάδα λέει ψέματα στο έθνος. Κοιτάξτε, μιλάει για νόμο. Σε 3 τομείς λέει ότι είναι μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά έχει θέσει επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία σε 3 τομείς: στο καθεστώς των νησιών, στον εναέριο χώρο, γιατί; Απαιτεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων».
«Όποιος ιππεύει στραβό άλογο, πέφτει γρήγορα»
«Ακόμη και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έγραψε στο Κογκρέσο λέγοντας ότι "αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο". Το αμερικανικό ΥΠΕΞ το έγραψε αυτό παρά το γεγονός ότι η ζυγαριά του έχει χάσει την ισορροπία τον τελευταίο καιρό. Άλλωστε, υπάρχει και θέμα περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γιατί; Επειδή είναι λάθος. Όταν τους ενημερώσαμε γι' αυτά με επιστολές, φυσικά άρχισαν να λένε ανοησίες. Χρησιμοποιούν πολιτικά επιχειρήματα, όπως "η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι την κυριαρχία μας" και ούτω καθεξής. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατάλαβε ότι δεν γινόταν τίποτα με αυτές τις συζητήσεις, οπότε -είπε- ας παρέμβουμε σε αυτό το θέμα προκαλώντας αυτή τη φορά. Τώρα υπάρχει μια ενότητα μέσα στην ΕΕ, θέλουν να εφαρμόσουν άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Εμείς όμως λέμε το εξής στην Ελλάδα: Όποιος ιππεύει ένα στραβό άλογο κατεβαίνει γρήγορα ή πέφτει γρήγορα».
«Σας πετάξαμε στη θάλασσα, αδελφέ»
«Αν λες "έχω την ΕΕ πίσω μου, έχω τις ΗΠΑ πίσω μου, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω", τους λέμε "Καλημέρα" (σ.σ. το λέει στα ελληνικά). Με άλλα λόγια, λέμε "Καλημέρα, ξυπνήστε λοιπόν από αυτόν τον λήθαργο", από αυτό το όνειρο. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα βοηθήσει. Κανείς δεν θα σταθεί πίσω σας. Υπάρχει μια δυνατή Τουρκία ακριβώς δίπλα μου. Αυτό το μίσος, η δυσπεψία, το μίσος... Προσπαθήσατε να καταλάβετε τα εδάφη της Τουρκίας, τα εδάφη της Ανατολίας, δεν μπορέσατε, το τουρκικό έθνος σας πέταξε στη θάλασσα. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ολόκληρο το τουρκικό έθνος ενώθηκαν τότε. Σε πέταξε στη θάλασσα, αδελφέ. Δεν μπόρεσες να το χωνέψεις αυτό. Εξακολουθείτε να είστε εχθρικοί προς την Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα. Αλλά η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα. Τα πάτε καλά με την Τουρκία. Ακολουθήστε το διεθνές δίκαιο. Τι κάνει η Ελλάδα; Διαπράττει παραβίαση, ειδικά στον εναέριο χώρο. Αυτή τη φορά απαντάμε αναλόγως. Ήδη απαντάμε σε κάθε βήμα που κάνουν στο πεδίο, στη θάλασσα και στην ξηρά. Και όταν το κάνετε, λένε: "Η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μου. Η Τουρκία κάνει αυτό, η Τουρκία κάνει εκείνο". Στείλαμε την επιστολή για να αντικρούσουμε όλους τους τελευταίους ισχυρισμούς τους σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και στον ΟΗΕ, στο Γενικό Γραμματέα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα μέλη της ΕΕ. Αλλά φυσικά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό ούτε στο πεδίο, ούτε στο τραπέζι».
Η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο, γιατί δεν έχει καλές προθέσεις
«Το γεγονός ότι η Τουρκία γίνεται παγκόσμια δύναμη ή παράγοντας δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια, οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν χρόνια πριν από εμάς. Στη συνέχεια τις ξεκινήσαμε ξανά. Διακόπηκαν και πάλι. Μετά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, αφού η Ελλάδα χτυπήθηκε ξανά εκεί, ξεκινήσαμε ξανά διερευνητικές συνομιλίες ως συμβουλευτικές συνομιλίες. Γιατί, τι είναι διερευνητικές; Είναι διαπραγματεύσεις για να προσδιοριστεί ποιο είναι το πρόβλημα. Είναι ήδη σαφές ποιο είναι το πρόβλημα, σε ποιο θέμα υπάρχουν διαφωνίες. Αλλά είναι απαραίτητο να διαβουλευτούμε για το πώς θα το λύσουμε. Θα το λύσουμε με τη διπλωματία; Θα το πάμε στα δικαστήρια; Θα τα λύσουμε όλα; Η Ελλάδα, για παράδειγμα, λέει "ας πάμε μόνο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ας ξεχάσουμε τα υπόλοιπα, ας μη μιλήσουμε γι' αυτά".
Η επίλυση ενός προβλήματος δεν θα μειώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι: Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στη συνάντηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών, και επίσης ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ξέρετε, με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα (ΝΑΤΟ). Η Ελλάδα δεν έρχεται ούτε σε αυτές τις συναντήσεις. Αν είχε καλές προθέσεις, θα ερχόταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εξάλλου, τι σχέση έχει η Ελλάδα με το να γίνει η Τουρκία παγκόσμιος παίκτης; Μόλις σας είπα, δυσπεψία».
Η Αμερική έχασε την ισορροπία της
«Η ζυγαριά της Αμερικής έχει χάσει την ισορροπία της. Είχε ισορροπήσει στο παρελθόν στην Κύπρο, είχε ισορροπήσει στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι εξαιρετικά λάθος για την Αμερική να στρέφει προς τη μια μεριά τη ζυγαριά για να κάνει ευτυχισμένα ορισμένα λόμπι. Και δεν βοηθάει αυτές τις χώρες. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την Ελλάδα. Ούτε στην Κύπρο», είπε ο Τούρκος ΥΕΞΕ και πρόσθεσε:
«Πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, όποιος και αν είναι, ό,τι και αν είναι, ό,τι και αν μας λέει ο κόσμος. Και εμείς θα τα προστατεύσουμε. Θα προστατεύσουμε επίσης τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας. Το δείξαμε αυτό στην ανατολική Μεσόγειο, το δείχνουμε στο Αιγαίο. Το δείχνουμε παντού. Και αυτή η απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ είναι για ένα χρόνο. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ως αρχιστράτηγος ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Λάβαμε τις οδηγίες του προέδρου μας προς αυτή την κατεύθυνση στη συνεδρίαση του Τ/ΣΕΑ και χθες στη συνεδρίαση του τ/υπουργικού συμβουλίου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με το Τ/ΥΠΑΜ και τους συναφείς θεσμούς. Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι σοβαρά υπεύθυνες εδώ. Πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή την πολιτική ισορροπίας. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαλέγουν πλευρές μεταξύ των συμμάχων».
«Θα κηρύξουμε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας;»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν δέχτηκε αυτή την ερώτηση από τον Τούρκο δημοσιογράφο, απάντησε ξανά το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».
«Τι είπε ο Πρόεδρός μας στη συνέντευξη Τύπου στην Πράγα εκείνη την ημέρα; Όποιος αποτελεί απειλή για την Τουρκία, όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, είτε πρόκειται για χώρα είτε για τρομοκρατική οργάνωση, δεν έχει σημασία, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο εναντίον του. Για να το εξαλείψουμε αυτό... Έχουμε τη δύναμη, η Τουρκία είναι ικανή. Υπό αυτή την έννοια, ο Πρόεδρός μας έχει ήδη πει ότι όποιος αποτελεί απειλή για την Τουρκία και όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, «μια νύχτα ξαφνικά...». Είτε είναι η Ελλάδα, είτε κάποιος άλλος, δεν έχει σημασία. Το λέμε ξεκάθαρα. Λέμε με ποιες προϋποθέσεις. Είτε η Ελλάδα θιγεί είτε όχι. Δεν έχει σημασία αν οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας θίγονται ή όχι. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Όταν πρέπει να το κάνουμε αυτό για τα εθνικά μας συμφέροντα και την επιβίωση της Τουρκίας, το κάνουμε. Και όλοι στον κόσμο το γνωρίζουν πλέον αυτό. Αν η Τουρκία λέει ότι θα το κάνει, θα το κάνει. Μέχρι στιγμής, το κάναμε στη Συρία, το κάναμε στη Λιβύη, το κάναμε σε άλλες πλατφόρμες, είπαμε ότι θα το κάνουμε στην ανατολική Μεσόγειο και το κάναμε. Η Τουρκία είναι ικανή. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την Τουρκία. Εμείς δεν εκφοβίζουμε. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέμε. Δεν λέμε ότι θέλουμε πόλεμο. Δεν λέμε ότι εποφθαλμιούμε την κυριαρχία της Ελλάδας. Αντίθετα, λέμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την ειρήνη. Τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων... Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των συμφωνιών; Να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη. Αυτός είναι ο όρος και ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συμφωνίες λένε, "δεν μπορείτε να εξοπλίσετε". Πρόκειται λοιπόν για μια συμφωνία που υπογράφηκε για την ειρήνη. Για χάρη της ειρήνης, μην φέρνεις όπλα εδώ, αδελφέ. Αλλά η Ελλάδα τα φέρνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θέλω ειρήνη, θέλω σύγκρουση. Πρέπει να υπάρχει μια απάντηση σε αυτό».
Η μειονότητα στη Θράκη καταπιέζεται
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι καταπιέζει και διώκει τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
«Διεξάγεται διωγμός εκεί, υπάρχει καταπίεση. Με άλλα λόγια, γίνονται όλων των ειδών οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει πίεση στην κοινωνία. Δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία εκεί. Δεν αναγνωρίζουν τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη. Μπορείτε να φανταστείτε να εκλέγαμε εμείς τον Πατριάρχη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας; Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Πού είναι αυτό στη Λωζάνη; Αντιθέτως, για να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι, όταν δεν υπάρχει αρκετός αριθμός, δίνουμε υπηκοότητα στα μέλη που προτείνουν από έξω και συμπληρώνεται ο αριθμός των μελών της Συνόδου και μπορούν να κάνουν τέτοιες εκλογές. Φανταστείτε τώρα την Τουρκία να εκλέγει τον Πατριάρχη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εξέλεξε ο λαός στη δυτική Θράκη και διορίζει αυτοδιοριζόμενους δήθεν μουφτήδες. Δεν αναγνωρίζουν το όνομα ‘Τούρκος’. Εμείς λέμε: Υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουν περάσει 15 χρόνια. Έχουμε μπει στο 16ο έτος και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη το όνομα ‘Τούρκος’. Πού στον κόσμο γίνεται αυτό; Αυτό συμβαίνει στην καρδιά της ΕΕ. Η ΕΕ μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, για δημοκρατία και εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό είναι που λέμε εμείς. Κανείς δεν βγάζει άχνα. Κοιτάξτε, μετέτρεψαν ένα μέρος σε τζαμί. Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη στην οποία δεν έχει χτιστεί πραγματικά τζαμί. Τώρα χτίστηκε ένα τζαμί. Ποιος πρέπει να διαχειρίζεται αυτό το τζαμί;»
Εννοώ, στο κάτω κάτω, πρέπει να είναι μουσουλμάνοι, σωστά; 5 από αυτούς είναι Ορθόδοξοι. Ελληνορθόδοξοι. 4 από αυτούς είναι μουσουλμάνοι. Πού στον κόσμο γίνεται αυτό;
Βάλατε Ορθόδοξους στη διοίκηση. Είναι σαν να έχουμε κάνει την πλειοψηφία των μελών της Συνόδου μουσουλμάνους. Είναι αυτό αποδεκτό; Ανοίξαμε ένα σχολείο στο νησί για 4 παιδιά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Όταν ο αριθμός πέσει στα 10, κλείνουν το σχολείο. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας. Τώρα ποιος από εμάς είναι πιο άνθρωπος; Ποιος από εμάς είναι υπέρ των δικαιωμάτων και του νόμου; Ποιος από εμάς δεν είναι;», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που ρωσικοί πύραυλοι εκρήγνυνται σε δρόμο του Ντνίπρο της Ουκρανίας
- Συμβουλές από τον Σόιμπλε ενόψει χειμώνα: Φορέστε καναδυό πουλόβερ – Κακομαθημένοι οι Γερμανοί
- Hot spot ψηφιακών νομάδων η Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης ακόμη και για στελέχη μεγάλων πολυεθνικών
- Ζέτα Μακρυπούλια: «Εξετάζομαι και εδώ;» δήλωσε στις κάμερες - Τι κατέθεσε στη δικαστική αίθουσα
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr