Διπλωματικές πηγές: Τουλάχιστον «ατυχείς» οι δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Τουλάχιστον ατυχείς» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές, τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης του και της Τουρκίας και προσθέτουν πως «προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «Κατά την διάρκεια χθεσινο-βραδυνής ομιλίας του ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Abdulhamid Dbeiba αναφέρθηκε σε διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Λιβύη θα πραγματοποιήσει έρευνες στη βάση του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» και ότι η πλευρά του δεν θα παραχωρήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Προφανώς, ο κ. Dbeiba προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μια η οποία είναι καθ' ολα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη» προσθέτουν και προχωρούν στις εξής διευκρινήσεις:
«Συγκεκριμένα, μέχρι και τις αρχές του 2011 συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τον ορισμό της ΑΟΖ, διαπραγματεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες είχαν προχωρήσει πολύ και απέμενε να γεφυρωθεί μια μικρή διαφορά. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, ως γνωστόν, διακοπήκαν λόγω της ανατροπής του καθεστώτος στην Τρίπολη.
Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2019, η τότε κυβέρνηση της Τρίπολης συνομολόγησε με την Τουρκία ένα νομικό και πολιτικό τερατούργημα, το οποίο αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη!
Το εν λόγω "μνημόνιο" καταδικάστηκε από πλήθος κρατών, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Επίσης, ουδέποτε κυρώθηκε από τη Λιβυκή Βουλή.
Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των δύο περιπτώσεων και ουδείς δικαιούται να προσπαθεί να δικαιολογήσει μια παρανομία, κάνοντας επίκληση με κάτι που ουδεμία σχέση έχει.
Τέλος, συγκρατείται, ότι τόσο η Λιβυκή Βουλή, πάνω από τα μισά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και ο καθ'ύλιν αρμόδιος επικεφαλής της Εθνικής Λιβυκής Εταιρίας Πετρελαίου καταδίκασαν το πρόσφατο μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και μη δεσμευτικό για τη Λιβύη.
Σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προβεί, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αίγυπτος».
- Ναυάγιο - Δήμαρχος Κυθήρων στο ethnos.gr: «Ανέβασαν 100 άτομα σε ιστιοφόρο που χωρούσε 20, είδα ανθρώπους να πνίγονται»
- Ταϊλάνδη: Ο δράστης της επίθεσης σε παιδικό σταθμό σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε - Πάνω από 31 νεκροί
- Πρώην υπάλληλος του Μπάκιγχαμ αποκαλύπτει: Ο πρίγκιπας Άντριου ήταν εθισμένος στο σεξ - Αμέτρητες γυναίκες έμπαιναν στο παλάτι
- Από κυνηγός... θήραμα: Φάλαινες δολοφόνοι κατασπαράζουν λευκό καρχαρία
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Επιχείρηση «Ταλως», χτύπημα στην παιδική πορνογραφία: Τρεις συλλήψεις και δύο διώξεις
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr