Ν. Ανδρουλάκης στο Έθνος: Είµαι αισιόδοξος για το ΚΙΝΑΛ αν αποφύγουµε τα ίδια λάθη
Ο ευρωβουλευτής βλέπει ακόµα και διψήφιο ποσοστό στις επικείµενες εκλογικές µάχες, µιλά για το διακύβευµα των εκλογών στην Ευρωβουλή και για το πολιτικό στίγµα που πρέπει να εκπέµπει το κόµµα του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για πιθανή συνεργασία του ΚΙΝΑΛ την επόµενη µέρα των εκλογών για τη διακυβέρνηση της χώρας περιγράφει µε τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ στέλνει µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση εν όψει του Συνεδρίου και των εκλογών, σχολιάζει τα χαµηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα γκάλοπ, προειδοποιεί για τυχόν νέα λάθη, µιλά για τις ευρωεκλογές και τη δική του παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, για την προεδρική εκλογή και τον πρόσφατο ανασχηµατισµό. Κάνει, τέλος, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και απαντά στα σενάρια συµφωνίας µε τη Ν∆ για την εκλογή Προέδρου.
Κύριε Ανδρουλάκη, οι φετινές ευρωεκλογές συνιστούν δηµοψήφισµα εναντίον της κυβέρνησης;
Οι ευρωεκλογές αφορούν το ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θα µπορούσατε να το εκλάβετε ως κοινοτοπία αυτό που θα σας πω, αλλά δεν είναι. Δυστυχώς αυτές οι εκλογές είναι όντως οι πιο κρίσιµες από την εποχή των πρώτων ευρωεκλογών, το 1979. Το µείζον ερώτηµα σε αυτές τις εκλογές είναι αν θα υπερισχύσουν οι δυνάµεις που επιδιώκουν την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των κοινωνικών και ατοµικών δικαιωµάτων, ή θα επικρατήσει µια θεσµική στασιµότητα προς όφελος των ισχυρών ή, ακόµα χειρότερα, των δυνάµεων του µίσους και της εχθρότητας, που αναζωπυρώνονται στη Γηραιά Ηπειρο.
Διψήφιο ποσοστό είναι ο πήχης για το ΚΙΝΑΛ και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές;
Δηλώσεις χαµηλών προσδοκιών ενισχύουν την ηττοπάθεια στις γραµµές µας. Προσωπικά είµαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι µπορούµε να κατακτήσουµε διψήφιο ποσοστό στις επόµενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές. Να εκµεταλλευθούµε τα λάθη των αντιπάλων µας και να αγωνιστούµε µε όλες µας τις δυνάµεις χωρίς να ξεχνάµε ότι πριν από περίπου έναν χρόνο 212.000 προοδευτικοί πολίτες κατέθεσαν στο Κίνηµα Αλλαγής την αγωνία και την ελπίδα τους. ∆εν δικαιούµαστε να τους απογοητεύσουµε.
Οι δηµοσκοπήσεις, πάντως, άλλα λένε..
Όντως τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων δεν είναι ευχάριστα. Αλλά οι δηµοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Αν ξεφύγουµε από τις απολιτικές λογικές των «ίσων αποστάσεων» και προχωρήσουµε µε θάρρος και ριζοσπαστισµό, µε ρήξεις αλλά και συνθέσεις, όπου το επιβάλλουν οι ιδέες µας, το στίγµα µας θα γίνει ξεκάθαρο. Η ∆ηµοκρατική Παράταξη έχει ισχυρό ιστορικό, αξιακό και πολιτικό φορτίο σε σχέση µε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και αυτό δεν οριοθετείται µε µεζούρες. Ειδικά όταν η Ν∆ στρέφεται όλο και πιο δεξιά και η κυβέρνηση, αν εξαιρέσεις τον τοµέα της προπαγάνδας, σε όλους τους υπόλοιπους έχει αποτύχει παταγωδώς µε κόστος για τον ελληνικό λαό. Μπροστά µας έχουµε ένα Συνέδριο. Αυτό είναι µια ευκαιρία συσπείρωσης. Το Συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό και δηµοκρατικό, ώστε να συµµετάσχουν όλες οι δυνάµεις που έµειναν να αγωνιστούν για την παράταξή µας. Κατά τη διεξαγωγή του, θα βρισκόµαστε λίγες εβδοµάδες πριν από την πρώτη µεγάλη µάχη των ευρωεκλογών και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται νέες λάθος επιλογές.
Αν το ποσοστό που θα λάβετε τιµήσει την προσπάθειά σας -όπως είπατε προσφάτως- θα συζητήσετε προγραµµατική συµφωνία διακυβέρνησης µε το πρώτο κόµµα; Ποιος ο πρώτος όρος που πρέπει αναµφισβήτητα να θέσει το ΚΙΝΑΛ;
Οι πολίτες θα είναι αυτοί που µε την ψήφο τους θα καθορίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε µια τέτοια περίπτωση, ο µόνος όρος που θα χρειαστεί να θέσουµε δεν θα είναι άλλος παρά η πιστή τήρηση της προγραµµατικής συµφωνίας. Σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσµα είναι κατώτερο των προσδοκιών µας, η προσωπική µου άποψη είναι ότι θα πρέπει να φανούµε χρήσιµοι για τον τόπο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Μια νέα συγκυβέρνηση µε τη ΝΔ σας προβληµατίζει για τη µετέπειτα εκλογική απήχηση του κόµµατός σας;
Σε µια χώρα µε την κρίση που περνάει η Ελλάδα, δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές αποφάσεις. Με προβληµατίζει η συγκυβέρνηση µε οποιοδήποτε κόµµα, που δεν εκφράζει καθαρούς προγραµµατικούς όρους και σχέδιο για την πατρίδα, αλλά επιβάλλεται από την ανάγκη κάποιων να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Πάντως, µε τη στάση µας στη συνταγµατική αναθεώρηση και µε την πρότασή µας για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουµε κάνει καµία συµφωνία µε τη Ν∆. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που, προτείνοντας εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο, δίνει χείρα βοηθείας στη δεξιά παράταξη.
Τι θα λέγατε σήµερα στον κ. Θεοδωράκη;
Ο κ. Θεοδωράκης έχει µεγάλο µερίδιο ευθύνης για ό,τι συνέβη µετά τον Νοέµβριο του 2017 στον χώρο µας. Θέλω να υπενθυµίσω ότι στις ευρωεκλογές του 2014 το ΠΑΣΟΚ µε το ψηφοδέλτιο της Ελιάς άγγιξε το 8%, ενώ το Ποτάµι έφτασε το 6,6%. Ας σκεφτούν οι πρωταγωνιστές των αποφάσεων πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγµατα σήµερα αν η δηµοκρατική παράταξη είχε ένα ποσοστό της τάξης του 15%, που πέρυσι τον Νοέµβριο οι πολίτες που συµµετείχαν µας έκαναν να πιστέψουµε ότι θα µπορούσε να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Κάποιοι λένε ότι ενδεχόµενες εθνικές εκλογές τον Μάιο θα φέρουν «λίστα» στις ευρωεκλογές. Συµφωνείτε;
Ανήκω στην πρώτη γενιά των ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν µε σταυρό. Οπως ο λαός επιλέγει δηµοκρατικά αυτοδιοικητικούς και βουλευτές, πρέπει να έχει το δικαίωµα να εκλέγει και τους ευρωβουλευτές του. Λίγο πριν από τις εκλογές, οποιοδήποτε αντιδηµοκρατικό πισωγύρισµα θα είναι προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που απαξιώνουν τη δηµοκρατία µας.
Θα θέσετε ασυµβίβαστα στο προσεχές Συνέδριο;
Είναι πάγια αρχή µου να υπάρχει ασυµβίβαστο µεταξύ κόµµατος και κράτους, όπως άλλωστε έχω θέσει από το Συνέδριο του 2013. Είναι ένα ισχυρό µήνυµα κατά οποιασδήποτε µορφής καθεστωτισµού. Η χώρα µας έχει πληγωθεί από το βόλεµα των ηµετέρων σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού µηχανισµού. Ας πάρουµε, για παράδειγµα, το πόρισµα για την τραγωδία στο Μάτι.
Κύριε Ανδρουλάκη, ανακοινώθηκε ο ανασχηµατισµός της κυβέρνησης. Θα ήθελα τη γνώµη σας γι’ αυτόν και κυρίως για τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά…
Είναι απογοητευτικός ο συνεχής ευτελισµός της πολιτικής. Το προοδευτικό µέτωπο όπως το ερµηνεύει ο κ. Τσίπρας είναι ένα πεδίο προσωπικών συναλλαγών και όχι θεσµικού πολιτικού διαλόγου. Είναι µακριά από τις αρχές µου αυτές οι πρακτικές. Εµείς θα προχωρήσουµε αυτόνοµοι, κόβοντας δεσµούς µε νοοτροπίες που πλήγωσαν και συνεχίζουν να πληγώνουν τον ελληνικό λαό. Οι πραγµατικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος επιβάλλουν νέο ήθος.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr