Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ξεκίνησε η «μάχη» της Βουλής - Η οργή του ΠΑΣΟΚ και οι κρίσιμες ημερομηνίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Στα ύψη εκτοξεύτηκε το πολιτικό θερμόμετρο όσον αφορά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων ήδη με την πρώτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που έλαβε χώρα τη Δευτέρα. Αυτό που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, ήταν το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, όπως αυτό τέθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να φέρει πρώτα στη Βουλή το θέμα της πορ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -στο οποίο δεν μπορεί να συμμετέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης- και ακολούθως τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να γίνει πρώτα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και όλοι όσοι είχαν κληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχε γίνει πριν κλείσει η Βουλή και είχαν δηλώσει άγνοια για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Ευαγγελία Λιακούλη έκανε λόγο για «πολιτικά θλιβερή απόφαση, που ήταν προαποφασισμένη από την κυβέρνηση, η οποία δεν δέχθηκε να προηγηθεί η σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».
Δηλαδή τα δύο ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν κυρίως την κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος και του μέχρι πρωτινός γ.γ του πρωθυπουργού και «δεξί του χέρι» Γρηγόρη Δημητριάδης. Όπως μετέδωσε στο OPEN η Στέλλα Παπαμιχαήλ η εν λόγω επιτροπή θα συνεδρίαση σε δεύτερο χρόνο και κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τετάρτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή και δύο νέα πρόσωπα, τα οποίος προς ώρας δεν έχουν κατονομαστεί.
Αυτά τα πρόσωπα δεν ανήκουν στους 5 που καλούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δηλαδή δεν είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, (οι 2 τους αποπέμφθηκαν ως πολιτικά υπεύθυνοι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) αλλά ούτε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ούτε η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου ή ο νέος Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Πρόκειται για δύο νέα πρόσωπα που ακόμα δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της Δευτέρας
Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται και στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το νέο στοιχείο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καταθέτει -τουλάχιστον προς ώρας- δική της πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής, αλλά θα ζητήσει να υπάρξει χρονική διερεύνηση και για τα προγενέστερα χρόνια, πριν δηλαδή την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κύριος Μπούγας υποστηρίζει πως με την εν λόγω πρόταση συντάσσονται και μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ, το οποίο ζητεί έρευνα για παρακολουθήσεις - συνακροάσεις στο εκλογικό κέντρο του Περισσού από το 2015 και έπειτα. Όλα αυτά θα αποφασιστούν την επόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.
«Στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση προκειμένου η Εξεταστική Επιτροπή να μπορεί να ερευνήσει περιστατικά που ενδεχομένως έχουν συμβεί σε ένα βάθος ικανού χρόνου για να μπορέσει να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπούρας.
Οργή ΠΑΣΟΚ για παρακολουθήσεις
Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην απόφαση να γίνει πρώτα η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και έπειτα να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία απέναντι σε όλα τα κόμματα επέβαλε να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και όχι να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για την αντισυνταγματική παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη και τη χρήση του Predator στην Ελλάδα από τα πρόσωπα που ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε ως πολιτικά υπεύθυνους, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, το νέο Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου», προσθέτει στο σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υποστηρίζει ότι «ο Πρωθυπουργός ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, ενώ εμείς αντίθετα θα επιμείνουμε στη συζήτηση με στοιχεία, ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».
Διερωτάται το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα γίνει βάσει των ανυπόστατων διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου και χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης;
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη θεσμική συμπεριφορά και στη διαφάνεια, για να έρθει η αλήθεια στο φως και οι υπαίτιοι θα αποκαλυφθούν γιατί είναι ζήτημα Δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».
Το διπλό χτύπημα του ΠΑΣΟΚ
Σε ένα διπλό… κοινοβουλευτικό χτύπημα προχώρησε νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά το αίτημα για κλήση των πέντε προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατέθεσε και την πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΚΚΕ ζήτησε να καταθέσουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.
Η πρόταση για Εξεταστική
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα της παρακολούθησης του επικεφαλής του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αποδοθούν τυχόν υπάρχουσες πολιτικές, ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ζητούν να διερευνηθεί πλήρως:
- Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»; Λήφθηκε υπόψη η ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ήταν, ο κ. Ανδρουλάκης ελεγχόμενος για κατασκοπεία ή τρομοκρατία ή επιβουλή κατά του πολιτεύματος και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;
- Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Συνδέεται το γεγονός με την δήθεν «νόμιμη επισύνδεση» στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός προσώπου και, εν τέλει, ενός κόμματος από την Ε.Υ.Π.; Υφίσταται δίκτυο διασυνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με την Ε.Υ.Π ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ ή με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος οντότητα;
- Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις τηλεφώνων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό predator στην ελληνική επικράτεια και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;
- Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η στο νόμο προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις και σε ποιους κοινοποιήθηκαν; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.
Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε λέει η κυβέρνηση - Ανοιχτο το ενδεχόμενο πρότασης από ΚΚΕ
Υπενθυμίζεται ότι αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το κλείσιμο της βουλής, με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Από την πλευρά της η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: «Στηρίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παίξει καθυστερήσεις»
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν και πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε να έρθουν όλα στο φως μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «τερατώδες το θεσμικό πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείεται να καταθέσουμε δική μας πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
Το ΚΚΕ στο αίτημά του για την σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας ζητεί να εξεταστεί και η περίοδος των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση ζητεί την διερεύνηση της υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος 17 βουλευτών, που φέρεται να ξεκίνησε το 2016. «Η ελληνική Λύση δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα συγκάλυψης ή κομματικής εργαλειοποίησης της υπόθεσης», αναφέρει το κόμμα.
Το ΜέΡΑ25 απαιτεί να υπάρξει άμεσα, όσο δυνατόν νωρίτερα η συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που άπτεται της ίδιας της δημοκρατίας μας. «Επισημαίνουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ πολιτικών και δημοσιογράφων και καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει άμεσα και θεσμικά ποιους ακόμα παρακολουθεί από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, και να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοια αδιανόητη παρακολούθηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Την Τετάρτη θα γίνει η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ την Παρασκευή η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ολομέλεια θα ακολουθήσει η συζήτηση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr