Υπόθεση παρακολουθήσεων: Γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει δήλωση - Την παρουσία Κοντολέοντα στην Επιτροπή θέλει η αντιπολίτευση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό» έχει βάλει η υπόθεση των παρακολουθήσεων με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σύσσωμη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Παράλληλα την κατηγορούν και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Αν και μέχρι πριν λίγε ημέρες η κυβέρνηση διέψευδε αυτές τις κατηγορίες, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για το γαλάζιο στρατόπεδο σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητούσε ένα θετικό αφήγημα γύρω από το ζήτημα της ακρίβεας.
Οι παραιτήσεις αυτές εκλαμβάνονται από την αντιπολίτευση ως ωμή παραδοχή ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτηση του πρωθυπουργού, να μιλά για ελληνικό «Watergate» που θα ερευνήσει προανακριτική επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνησηκαι να θέλει παράλληλα υπαγωγή της ΕΥΠ στον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ενημέρωση Ανδρουλάκη από τον Γ.Γεραπετρίτη και ζητά να έρθουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο κ.Κοντολέων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια τη Δευτέρα για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με το έργο της ΕΥΠ. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, παρόλο που στην πραγματικότητα ο κ. Κοντολέων υπαγόταν στον πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι παίρνουν αποστάσεις από το αυριανό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν θα την επέτρεπε και πως αυτή ήταν ένα «τεράστιο λάθος». Το ίδιο δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οφείλει μία συγγνώμη» στον κ. Ανδρουλάκη.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Γιατί επέλεξε να μιλήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός - Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών
Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση τη Δευτέρα καθώς γνωρίζει ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά η Βουλή, στα τέλη Αυγούστου. Τότε θα συγκληθεί ακόμα μία φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ και η Εξεταστική Επιτροπή (εάν τελικά συσταθεί) θα αργήσει.
Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πολύ νωρίτερα για τα όσα γνώριζε και τα όσα δεν γνώριζε για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι θα πρόκειται για μία δήλωση - τοποθέτηση για το τι ακριβώς έγινε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η δήλωση του πρωθυπουργού καθώς αυτό θα αποφασιστεί τη Δευτέρα κατόπιν συνάντησης με τους στενότερους συνεργάτες του. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι από εδώ και στο εξής οι εξηγήσεις θα δίνονται θεσμικά, δηλαδή είτα δια στόματος πρωθυπουργού, είτε μέσω της Επιτροπής Διαφάνειας. Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Να κληθεί ο Κοντολέων στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών
Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για θεσμικές απαντήσεις από εδώ και στο εξής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πνέουν τα μένεα». Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν κινήθηκαν θεσμικά τα πράγματα όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τόνισε στο OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ο πρώην -πλέον- διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων ερωτήθηκε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ακολούθως διά του Κλιμακίου της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών έγινε γνωστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του προέδρου του τότε Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν άδειας από Εισαγγελέα.
Η εβδομάδα αναμένεται «καυτή πολιτικά» με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία να παραστεί εκτός από τους υπουργούς και ο παραιτηθεί διοικητής της ΕΥΠ, κύριος Κοντολέων και να μιλήσει για όσα δεν μίλησε την προηγούμενη φορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μέσω δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα να μάθει αν υπήρχαν και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι που παρακολουθήθηκαν εν αγνοία τους εκτός από τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Κουκάκη. Όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογών, ίσως αυτή η υπόθεση να φέρει τελικά πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών.
Τσίπρας για υπόθεση παρακολουθήσεων: Να πει ο Μητσοτάκης ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν - Είναι σκάνδαλο και αλαζονεία
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η υπόθεση παρακολουθήσεων αποτελεί «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία». Κάνοντας σαφή αναφορά στο αυριανό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ένα «τεράστιο λάθος» και πως του οφείλει «μία συγγνώμη» ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και καλεί τον πρωθυπουργό να πει «ποιοι ακόμα παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς». «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ» συμπληρώνει ο κ Τσίπρας και καταλήγει στο ότι:
«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» παίρνουν αποστάσεις από τα όσα αναφέρονται εκεί, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει εξελιχθεί στο μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα, σε μία τοποθέτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.
Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.
Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.
Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.
Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;
Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.
Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.
Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.
Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας.
Είναι θέμα δημοκρατίας.
Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.
Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».
Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά - Η κυβέρνηση θέλει τη διερεύνηση της υπόθεσης
Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων έδωσε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σχολιάζει ότι «η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού έχει δρομολογηθεί» και ότι στο τέλος της διερεύνησης θα «φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς». Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου σχολιάζει:
«Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».
Ηλιόπουλος: Προκαλεί Οικονόμου μιλώντας για θεσμούς - Έχουν ξεφτιλίσει το Κράτος Δικαίου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε μέσω ανακοίνωσης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου σχολιάζοντας την δήλωση που έκανε νωρίτερα εκείνος σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Οικονόμου είχε σημείωσε σε αυτήν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη διερεύνηση της υπόθεσης και πως οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε προκλητική την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχολιάζοντας πως μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί «πάει πολύ» να μιλά η κυβέρνηση για θεσμούς. «Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου», ανέφερε.
Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου
«Αρχικά μας έλεγαν ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και αν γίνονται τις κάνουν ιδιώτες. Μετά μας είπανε ότι γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μόνο κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών αλλά δε γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών.
Στο τέλος αναγκάστηκαν να παραιτήσουν τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και τον διοικητή της ΕΥΠ, διότι τελικά γίνονται και παρακολουθήσεις πολιτικών, αλλά εν έγνοια του πρωθυπουργού, που πάνω από όλα είναι νόμιμες.
Μήπως μετά από όλα αυτά πάει πολύ να προκαλεί και από πάνω ο κ. Οικονόμου, λέγοντάς μας ότι θα απαντήσουν με σεβασμό στους θεσμούς και στον χρόνο που πρέπει;
Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου».
- Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Με τρένο το έσκασε ο δράστης - «Δεν είχα σκοπό να παραδοθώ», είπε στους Αστυνομικούς
- Ακρίβεια: Οι δύο παράγοντες που μπορεί να βάλουν φρένο στο ράλι του πληθωρισμού
- Σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ: Την Τρίτη αποπλέει το τουρκικό γεωτρύπανο - Το φθινόπωρο ασκήσεις με «αόρατα» μαχητικά
- Λογαριασμοί ρεύματος: Οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα που κρύβουν τα νέα τιμολόγια - Γιατί δεν συμφέρουν τα σταθερά
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr