Ζητείται «φάρμακο» για τον ενεργειακό εφιάλτη: Πώς θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μάχη διαρκείας είναι σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια αλλά και για να καλυφθούν οι πολίτες απέναντι στο τσουνάμι αυξήσεων. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ενεργειακά δύσκολοι, καθώς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κάνουν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα. Με τη ρωσική πλευρά να προχωρά σε μείωση της ροής του φυσικού αερίου -επικαλούμενη δυσλειτουργίες στον αγωγό Nord Stream 1- δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το κλείσιμο της κάνουλας. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό οι τιμές φυσικού αερίου δεν λένε να υποχωρήσουν, με αναλυτές να προειδοποιούν πως η έξοδος από το τούνελ μπορεί να γίνει το 2025.
Με τα σύννεφα να πυκνώνουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία κρίσιμα μέτωπα : στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Η μητέρα των μαχών δίνεται για να διασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί ακόμα και στο χειρότερο σενάριο να γίνουν εναλλασσόμενες διακοπές ρεύματος και ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ρόλος της Ρεβυθούσας είναι κρίσιμος καθώς πλέον δίνει τη δυνατότητα για αυξημένες εισαγωγές φορτίων LNG, ενώ παράλληλα αυξημένη είναι και η παραγωγή του λιγνίτη.
Παράλληλα, βέβαια, με τη μάχη για την ενεργειακή επάρκεια σε εξέλιξη είναι μια εξίσου σκληρή μάχη για τον περιορισμό του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν πλήρως οι ανατιμήσεις, ωστόσο η προσπάθεια είναι εστιασμένη στο να διατηρηθούν οι λογαριασμοί σε προσιτά επίπεδα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και φαινομένων παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων από προμηθευτές. Μάλιστα σε προμηθευτές που φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αποκρύπτοντας το ότι αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αργή Ενέργειας (ΡΑΕ) προειδοποιώντας ότι αύριο θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και θα προβεί σε κυρώσεις.
Να σημειωθεί πως οι καταναλωτές έχουν επίσης τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν αποζημίωση ή να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Με άλλα λόγια, κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαίως εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό του.
Τώρα μένει να φανεί το ποια θα είναι η ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ρυθμίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μάχη με τις τιμές θα έχει διάρκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
«Ψήνονται» νέα μέτρα στήριξης
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός έρχεται, καθώς οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και επομένως ζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο δόθηκε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, με τα 200 εκατομμύρια να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία» σημείωσε χθες από την Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως θα εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες. Η καλή πορεία του τουρισμού δίνει μια ανάσα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως βαίνουμε προς μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019. Ωστόσο, μια πολύμηνη ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο πως θα ροκανίσει τα δημοσιονομικά «αποθέματα», περιορίζοντας τα περιθώρια των χειρισμών.
Ήδη στο ενεργειακό πεδίο εξετάζεται μια σειρά πρόσθετων μέτρων, όπως ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ένα ακόμα fuel pass αλλά και μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση θα τον παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να κάνει και στοχευμένες αναφορές σε μέτρα στήριξης τόσο των πλέον ευάλωτων όσο και της μεσαίας τάξης.
- Ζητείται «φάρμακο» για τον ενεργειακό εφιάλτη: Πώς θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
- Ανατροπή με το Fuel Pass 2: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ σήμερα η πλατφόρμα - Πώς θα κάνετε αίτηση
- Φορολογικές δηλώσεις 2022: Διόρθωση χωρίς πρόστιμο έως τις 30 Αυγούστου
- Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Το κινέζικο ΥΠΕΞ καλεί τον Αμερικανό πρεσβευτή για εξηγήσεις - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr