Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να «μπλοκάρει» την πώληση F-16 στην Τουρκία: Φόβοι για ακραία πρόκληση Ερντογάν στις 20 Ιουλίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που η «μάχη» για τα F-16 που ζητά η Τουρκία μαίνεται και η Ελλάδα «στέκεται εμπόδιο»μέσω του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπογραμμίσει την τουρκική προκλητικότητα στα μέλη της αμερικανικής Βουλής.
Χαρακτηριστικά την Πέμπτη, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας έδειξε χάρτες στα μέλη της αμερικανικής Βουλής, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες.
Η τακτική της κυβέρνησης για να μην δοθούν F-16 στην Τουρκία
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές είχαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να έχει επίγνωση ότι δεν μπορούν οι Αμερικανοί εσαεί να απαγορεύουν και να μην προμηθεύουν όπλα στην Τουρκία.
Αυτό, όμως, που κάνει η κυβέρνηση είναι να εξηγεί για ποιον λόγο δεν πρέπει οι Αμερικανοί να προμηθεύουν όπλα στην Τουρκία όσο η Άγκυρα συνεχίζει αυτή την παραβατική συμπεριφορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη στο OPEN.
Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις για ήσυχο καλοκαίρι, όταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δηλώνει ότι το αμερικανικό γεωτρύπανο θα βγει στις αρχές Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο ή όταν τουρκικά ΜΜΕ που λένε ότι ο Ερντογάν θα κηρύξει την προσάρτηση των Κατεχομένων, επιβάλλεται από την ελληνική πλευρά να υπάρχει επαγρύπνηση και διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά.
Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με την «προσάρτηση των Κατεχομένων» μίλησε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ φημολογείται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει «θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Ζεμενίδης σημείωσε ότι το σενάριο που επικρατεί αναφέρει πως ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τουρκικά ΜΜΕ: «Λάδι στη φωτιά» με ακραία σενάρια για το Αιγαίο
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κυβερνητική αντίδραση όσον αφορά στο «μπλόκο» του ελληνικού λόμπι στα F-16.
Ο Τύπος της Τουρκίας, πάντως, συνεχίζει να βάλλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας. Υποστηρίζεται ότι από τη στιγμή που δεν τα κατάφερε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, όπως λένε, έβαλε μπροστά το ελληνικό λόμπι για να μπλοκάρει τα F-16 της Τουρκίας.
Το ανθελληνικό μένος είναι έντονο, και ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τουρκία και παράλληλα τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε η Τουρκία να αντιμετωπίσει την «κακομαθημένη της Δύσης», δηλαδή την Ελλάδα, τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν», όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN.
Ένα σενάριο είναι το γεωτρύπανο το οποίο φαίνεται ότι θα βγει στη Μεσόγειο κάποια στιγμή, όταν όμως θεωρήσει η Άγκυρα ότι πρέπει να στείλει κάποιο μήνυμα ή όταν το χρειαστεί για εσωτερική προβολή.
Τούρκοι απόστρατοι: Να σταλεί η λίστα με τα αμφισβητούμενα νησιά στον ΟΗΕ
Υπάρχουν, όμως, και κύκλοι κυρίως στρατιωτικοί- που ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει άμεσα ΑΟΖ στον ΟΗΕ ή να βγάλει κατάλογο με τα 152 νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία και να τον γνωστοποιήσει επίσης στον ΟΗΕ, ώστε να καταγραφούν σε διεθνές επίπεδο οι τουρκικές θέσεις και αξιώσεις απέναντι στην «ιμπεριλιαστική Ελλάδα».
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έχουν μπει στον «πάγο» και κανείς στην Τουρκία δεν προβλέπει επαναπροσέγγιση αυτή τη στιγμή, παρά μόνο συνέχεια αυτής της κατάστασης μέχρι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
«Όσο η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις μας»
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι όσο η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, παρουσίασε εκ νέου το δίπτυχο αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας που περιλαμβάνει ισχυρή αποτροπή και ανοιχτό παράθυρο διαλόγου υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, υπέδειξε ως υπαίτιους της διαρκούς έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας αφενός όλες τις παρανομίες της Άγκυρας από το 2019 έως και σήμερα, αποκαλύπτοντας αφετέρου τι διημείφθη στην τελευταία μεταξύ τους συνάντηση, τον Μάρτιο στην Πόλη.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατικοποίησή τους».
Ο Μητσοτάκης ανέλυσε στους Αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
Ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτονται την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, με φόντο τη γενικότερη αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, τονίστηκε η σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της ομιλίας του σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας στο Κογκρέσο, καθώς και της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος και σύμμαχος, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη και εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σαφή μηνύματα καταδίκης του αναθεωρητισμού και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους Αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και διαμετακομιστικός κόμβος, με έμφαση στην ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, στις μεταφορές, στη ναυτιλία και στον τουρισμό.
Πέθανε ο «Sonny» του Godfather, Τζέιμς Κάαν
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr