Δένδιας για Τουρκία: Δεν πρόκειται να κλιμακώσουμε την ένταση με διαρκείς δηλώσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στην Υπουργική Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης προχώρησε σε δηλώσεις.
Αρχικά ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνόδου ενώ σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων οι οποίες ανεβάζουν ακόμα περισσότερο του τόνους στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά ότι η χώρα κινείται πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
Καταλήγει σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη η Προεδρία μας για τη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ατζέντα μας ήταν σαφής. Είναι η ατζέντα που έχουμε πάντα: Η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη. Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και, νομίζω, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά συμβατό με την εξωτερική μας πολιτική όπως αυτή αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς.
Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα
Ερώτηση: Βλέπουμε, κύριε Υπουργέ, ότι τις τελευταίες ημέρες εκπονείται συστηματικά ένα αναθεωρητικό αφήγημα από την τουρκική πλευρά με αλλεπάλληλες δηλώσεις στο ανώτατο επίπεδο. Με κορωνίδα όλων την αποστρατικοποίηση, αυτό το παράνομο αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών συνδέοντας το, μάλιστα, με την εθνική κυριαρχία. Ποιά είναι τα δικά μας επόμενα βήματα, τόσο στο πεδίο όσο και στη διπλωματία κυρίως;
Απάντηση Δένδια: Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία. Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.
Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτή της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr