Η Αθήνα απαντά στις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Δεν στέκουν όσα λέτε, έχετε αναθεωρητικά κίνητρα - Οι επιστολές στον ΟΗΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά ┋
Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Τσαβούσογλου: «Αν δεν απαντήσει η Ελλάδα στο θέμα των νησιών, θα ξεκινήσει συζήτηση για κυριαρχία»
Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, όσο η Ελλάδα δεν σταματά τον εξοπλισμό τους. Χαρακτήρισε «γελοίο» τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια και κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς για συκοφάντες και διπρόσωπους απέναντι στην Τουρκία.
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ήταν λάβρος.
«Πράγματι, η στάση της Ελλάδας, ειδικά μετά το φαγητό του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την τελευταία ημέρα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, στην πραγματικότητα δεν μας προκαλεί έκπληξη. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένας λόγος που είναι τόσο έντονη κατά της Τουρκίας. Δηλαδή στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη κάνεις μια προσφορά στον πρόεδρό μας λέγοντας ‘να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να λύσουμε τα προβλήματά μας και να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες και πλευρές σε αυτή τη διαδικασία’ και μετά πηγαίνεις και κατηγορείς την Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα».
«Εμείς δεν είπαμε ποτέ μη δώσετε κάτι στην Ελλάδα, η Ελλάδα το έκανε με τα F-16»
«Και ειδικά, πας και κάνεις λόμπινγκ, ώστε να μην πάρει η Τουρκία τα F-16, λέγοντας ‘μη τα δώσετε στην Τουρκία’. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κίνηση που δεν συνάδει με το πνεύμα συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεν είπαμε ποτέ μη δώσετε το ένα ή το άλλο στην Ελλάδα. Έχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε υπάρχει άμβλυνση και άλλοτε αναβιώνουν οι διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες. Υπάρχουν όμως και προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια».
«Ποιος είναι λοιπόν ο άλλος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι επιθετική;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να απαντήσει:
«Επειδή φέραμε στην ατζέντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την παραβίαση του καθεστώτος των νησιών από την Ελλάδα που της δόθηκαν υπό τον όρο να μην τα εξοπλίσει με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους, οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες. Όμως η Ελλάδα τους παραβιάζει και τα εξοπλίζει. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχία των νησιών. Θα ήθελα να το πω για άλλη μια φορά σήμερα. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, θα τεθεί θέμα κυριαρχίας αυτών των νησιών. Τόσο καθαρά και ξάστερα. Θα τηρήσεις τις συμφωνίες. Μιλάς για διεθνές δίκαιο, προσπαθείς συνέχεια να κάνεις μάθημα σε όλους, λες ότι η δημοκρατία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν συμφωνίες».
«Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί»
«Τώρα, γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν την Τουρκία, επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν εντός νομικού πλαισίου στην επιστολή που στείλαμε. ‘Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, μας πήρε τα νησιά κ.λπ.’. Η επιστολή που γράψαμε είναι μια πολύ ξεκάθαρη επιστολή. Εξηγεί την κατάσταση εντός νομικού πλαισίου. Δεν μπορεί να απαντήσει ή δίνει χαζές απαντήσεις και μετά το ρίχνει στη δημαγωγία. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, εμείς δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κόμπλεξ. Αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ικανοποιήσουν το λαό τους. Ένα τέτοιο σύμπλεγμα έχουν. Αυτό είναι στην πραγματικότητα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει εξήγηση. Δεν βγαίνω κάθε μέρα εγώ και επιτίθεμαι στην Ελλάδα. Ούτε έχω τέτοια ανάγκη, ούτε ο κόσμος έχει τέτοιες προσδοκίες από εμένα. Ο λαός δεν λέει ότι επικρίνει την Ελλάδα κάθε μέρα. Όλα με μέτρο, όταν χρειάζεται».
«Ο Δένδιας είναι γελοίος»
«Επίσης, η Ελλάδα μας ήρθε με μία προσφορά 25 προτάσεων. Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τους επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σημαντικές συναντήσεις. Είχαμε επίσης προβλήματα στις διπλωματικές και πολιτικές μας σχέσεις με άλλες χώρες. Τώρα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με πολλές χώρες. Αλλά ποτέ δεν είπαμε στους επιχειρηματίες μας ότι οι σχέσεις μας είναι κακές και θα πρέπει να σταματήσετε εκεί το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα σχέδιά σας. Επικρίνουμε ο ένας τον άλλον σε άλλες πλατφόρμες, αλλά ήταν γελοίο για τον Δένδια να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και να παραπονιέται για την Τουρκία. Εμείς δεν λέμε κάτι τέτοιο στους επιχειρηματίες μας. Όταν μάλιστα μας ρωτούν, όταν υπάρχει πρόβλημα με μια χώρα, τους ενθαρρύνουμε λέγοντας ότι ‘εμείς θα τα φτιάξουμε, εσείς συνεχίστε τις επενδύσεις σας ή το εμπόριο’. Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, εντάσεις, μπορεί να υπάρχουν φιλίες, μπορεί να αυξάνεται η συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις… όλα αυτά είναι φυσιολογικά».
«Η Ελλάδα κλαίγεται παντού»
«Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Αλλά σε ένα θέμα – στα άλλα θέματα δεν θέλω να μιλήσω για το κόμπλεξ τους ή ότι δεν είναι σωστά, δεν το επικροτούμε βέβαια, αλλά τα καταφέρνουν κάτι πολύ καλά. Ακόμη κι όταν έχουν απόλυτα άδικο, είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται ή αξιολογείται με άλλο τρόπο. Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της αλήθειες και τους υπουργούς Εξωτερικών της. Από τη μία έρχονται και σε αγκαλιάζουν αμέσως κι όταν γυρίζουν την πλάτη και μπαίνουν σε συναντήσεις αρχίζουν τα μίση, τις μνησικακίες, τα ψέματα και τις συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες. Πρέπει να ενεργούμε πιο προσεκτικά, στο πλαίσιο του νόμου και με συγκεκριμένη αντίληψη. Ελπίζω η Ελλάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά θα το πω για άλλη μια φορά. Ας απαντήσει η Ελλάδα σαν άντρας στις επιστολές μας και ας πει ότι αυτά τα νησιά δεν παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς, ότι έχω στα χέρια μου έγγραφα, ότι κανένας από τους λόγους παραβίασης δεν ισχύει... Αν δεν σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις, έχουμε εξάλλου ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση περί της κυριαρχίας των νησιών. Η κυριαρχία τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μόνο αυτό λέμε».Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές και στο θέμα της στάσης της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, αν και όπως είπε δεν θέλει να απαντήσει σε αυτό το θέμα για να μην παρεξηγηθεί.
«Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε μια ερώτηση για την Ελλάδα σήμερα, γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί, καθώς υπήρχαν μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας για το όνομα. Ξέρετε, η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομά της για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Σήμερα βάζουν άλλους απαράδεκτους όρους στη Μακεδονία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν σε μία πιο ορθολογική βάση, εντός του πλαισίου των κριτηρίων ένταξης», δήλωσε.
#Canlı 📡#KuzeyMakedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile Ortak Basın Toplantısı
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) June 7, 2022
📍Ankara https://t.co/mHQ4IugBCu
Απαντήσεις Μητσοτάκη - Δένδια στο παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας
Την ώρα που η ηγεσία της Τουρκίας εξακολουθεί να προβαίνει σε προκλητικά - εθνικιστικά παραληρήματα που έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε όλες τις προκλήσεις κρατώντας όμως ήπιους τόνους έχοντας πάντα ως στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέες τους δηλώσεις, υπογράμμισε ότι μετά την τελευταία συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, υπήρχε η εκτίμηση ότι δημιουργήθηκε ένα πεδίο συνεννόησης, όμως μόλις έναν μήνα αργότερα η Τουρκία άρχισε εκ νέου τις προκλήσεις τόσο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όσο και με ευθείες αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και τα αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση ωστόσο που δέχτηκε για το αν αναμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι ανάλογο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καθησυχαστικός και εκτίμησε ότι η νέα ελληνοτουρκική κρίση δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο. «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους και πόσο μάλλον σε μία εποχή όπου αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», ανέφερε και τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να μιλάνε.
Δένδιας: Η Ελλάδα αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ράνκο Κριβοκαπιτς.
«Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, μια μη αναθεωρητική δύναμη, μια δύναμη που εκπέμπει φιλία και διάθεση συνεργασίας. Μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli εναντίον μας, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα» διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε.
«Και οι δυο χώρες (Ελλάδα και Μαυροβούνιο) πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι προσπάθειες αναθεώρησης των συνθηκών δημιουργούν τραγωδίες. Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Νέο κρεσέντο από Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία»
Όπως μετέδωσε νωρίτερα την Τρίτη η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα προχώρησε σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικής ρητορικής κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να προκαλέσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία και προκάλεσε τους Έλληνες, όποιος θέλει να πνιγεί στο Αιγαίο, να κοπιάσει. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) αναφέρθηκε και στα Δωδεκάνησα ωσάν να είναι τουρκικά, ενώ απείλησε ότι όποιος ακουμπήσει τους Τούρκους, θα του ξεριζώσουν την καρδιά.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες χώρες, που ενοχλούνται από την αποφασιστική και ηρωική στάση της Τουρκίας, ρίχνουν την Ελλάδα στο γήπεδο ως ατού. Ο Μητσοτάκης αποπειράται να γίνει και πάλι υποχείριο, όπως έκαναν επανειλημμένως οι πρόγονοί του, και τα λόγια και οι πράξεις του, που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο, οδεύουν γρήγορα προς το σημείο να ξεχειλίσει το ποτήρι.
Ο αλαζόνας Μητσοτάκης, που επιχείρησε να προκαλέσει την Τουρκία, επισκεπτόμενος νησιά, των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται και που είναι κάτω από τη μύτη μας, προσπαθεί να προκαλεί συνεχώς, προκειμένου να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και, εάν χρειαστεί, να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης. Ο ιμπεριαλισμός του Μήτσο(τάκη) ξεπερνά τα όρια. Με τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται πίσω του, κάνει το λάθος να δείχνει το ρόπαλο στην Τουρκία. Επιθυμία μας είναι το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα γαλήνης και γαλήνης και έτσι να μείνει. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο άμοιρος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν τις συνέπειες. Ο Μητσοτάκης, που ταξίδεψε από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί, δείχνοντας τα όπλα στην Τουρκία και έκανε το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας αντικείμενο παραπόνων όπου κι αν πήγε, να ξέρει ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται, θα χιονίσει. Τα χέρια των εχθρών θα σπάσουν και θα πεταχτούν. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Το τουρκικό έθνος δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του, δεν επιτρέπει να σφετεριστούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, η ελληνική κυβέρνηση, που εξόπλισε τα νησιά, που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, είναι ένοχη και υπεύθυνη απέναντι στα μάτια της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος ακουμπήσει τις φλέβες μας να ξέρει καλά ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά. Και ας του βάλουμε καλά στο άθλιο μυαλό του ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε στο θέμα της εθνική μας τιμής», δήλωσε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος στην Τουρκία.
Νέο-οθωμανικό κρεσέντο από Ερντογάν: Σκίσαμε τα πουκάμισα που έραψαν για εμάς
«Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει τις δικές της προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικής και ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ισχύ και δύναμη, που έχει αποκτήσει μόνη της χωρίς κηδεμονίες.
«Έχουμε κάνει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε πετύχει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα. Έχουμε ξεπεράσει όλα όσα μας είπαν ότι δεν θα αντέχατε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να κάνουμε περισσότερα. Γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν ράψει για εκείνη, έλυσε τα δεσμά που της είχαν τυλίξει τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν τραβήξει ανάμεσα σε εκείνη και το παρελθόν της και κατήργησε τις υποθήκες που της είχαν βάλει», σημείωσε.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έγινε μάρτυρας της κατάρρευσης του 600χρονου κράτους της μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη συνθήκη των Σεβρών, καταφέραμε να σώσουμε την υπόλοιπη πατρίδα από τα χέρια όσων εποφθαλμιούσαν την Ανατολία μόνο με τον Εθνικό Αγώνα», συμπλήρωσε.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr