Σε γεωπολιτικό πόκερ η Αθήνα: Από τη μια ο Ερντογάν και από την άλλη το ιρανικό θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ένα μέτωπο μετά το άλλο ανοίγει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνει διατεθειμένος να παίξει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου με αβέβαια αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο που τραβά διαρκώς το σχοινί της έντασης με την Αθήνα αλλά και το ό,τι με σειρά δηλώσεων του δείχνει πως δεν έχει εγκαταλείψει τα …όνειρα του για μία Τουρκία με λόγο στα διεθνή δρώμενα. Το πού θα σταματήσει μένει να φανεί, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι τουρκικές κάλπες - που θα γίνουν το 2023- τόσο θα ανεβάζει τους τόνους.
Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγούμαστε σε ένα θερμό καλοκαίρι, με τις γέφυρες του διαλόγου να έχουν κοπεί. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής μου».
Μάλιστα υπήρξε και δεύτερος γύρος εμπρηστικών δηλώσεων, με ατάκες περί «σύγχρονων Βυζαντινών» που πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο και άλλες τέτοιες εκφράσεις που απευθύνονται σε ένα σκληροπυρηνικό εσωτερικό ακροατήριο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το μπαράζ των σκληρών δηλώσεων αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι παράνομες NAVTEX καθώς και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «ταραγμένα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι, ανοίγοντας όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα και αναμένοντας να δει ποια οφέλη τελικά μπορεί να αποκομίσει από αυτήν την αμφιλεγόμενη τακτική. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει το τουρκικό «βέτο» στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και μένει να φανεί με ποια ανταλλάγματα θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η σκληρή γραμμή.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αναφορές για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. Μάλιστα ο κ.Ερντογάν είπε χθες πως η Τουρκία δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία. Και όλα αυτά ενώ παραμένει ο στόχος της Άγκυρας να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, που δεν βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο καλύτερο σημείο τους λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400.
Η απάντηση της Αθήνας μέσω Συνόδου Κορυφής
Στην διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας εστιάζει η Αθήνα, που επισημαίνει πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας έδειξε πως δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο αναθεωρητισμός. Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για την κλιμάκωση που παρατηρείται από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σημειώσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή. Παράλληλα θα τονίσει πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο.
Το μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος μένει να φανεί, ωστόσο στην Αθήνα επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Να σημειωθεί πως κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 συνελήφθησαν από την αστυνομία 150 διακινητές παράνομων μεταναστών. Παράλληλα η κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω τον φράκτη στον Έβρο, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των περιπολιών.
Τα τάνκερ, το Ιράν και οι επόμενες κινήσεις
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό «θρίλερ» μετά την κατάληψη δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων ύστερα από καταδρομική επιχείρηση των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Υπενθυμίζεται πως το γεγονός θεωρείται ως αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο.
«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε. Μάλιστα χθες για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr