Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Η αναφορά του στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το θερμό χειροκρότημα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Μεταξύ των θεμάτων που «παρουσίασε» στο Αμερικανικό Κογκρέσο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η αναφορά του πρωθυπουργού στον Έλληνα άσο έτυχε θερμού χειροκροτήματος.
Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απηύθυνε ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο- αναφέρθηκε σε Έλληνες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ. Από αυτή του την αναφορά δεν έλειψε το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
«Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο» δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά» πρόσθεσε έπειτα, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αναφορές στην Κύπρο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Καταχειροκροτούμενος ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο καθώς για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με αναφορές στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εισβολή στην Κύπρο αλλά και επισημαίνοντας προς την Άγκυρα ότι «δε θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία», ζητώντας «να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά».
Ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για την Κύπρο όσο και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά». Την ίδια ώρα, ειδική μνεία έκανε στο Κυπριακό καλώντας τους βουλευτές με νόημα να μην ξεχνάνε την ανοικτή πληγή της Κύπρου. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε τόσο όταν μπήκε στο Κογκρέσο όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο τονίζοντας ότι δεν δέχεται τόσες επευφημίες στην Ελληνική Βουλή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε δύο φορές στην υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Νιώθω σα να έρχομαι στο σπίτι μου γιατί ότι βλέπω τριγύρω μου ότι η αρχιτεκτονική,η τέχνη είναι πολύ κοινή με την Ελλάδα. Περπατώντας στο Μεμόριαλ του Linkoln είναι σα να περπατάω στον Παρθενώνα όταν ήταν ακέραιο πριν ο λόρδος Έλγιν πάρει τα μάρμαρα», είπε αρχικά και λίγο αργότερα προσέθεσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα, τα οποία βρίσκονται στο Λονδίνο.
Μιλώντας για το Ουκρανικό και αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα που βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τους Ουκρανούς, σημείωσε πως «είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στα 500 χιλιόμετρα από εμάς προς βορρά. «Κοιτάμε την τραγωδία της Ουκρανίας, η Μαριούπολη ήταν η πόλη που ιδρύθηκε από την Αγία Αικατερίνη για να φιλοξενήσει τους Έλληνες που διώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, έχουμε κοινή ιστορία και δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τον δικό μας, τόσο έντονα. Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιωθείς με την εισβολή, να καταφύγεις στα όπλα για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου, κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, την ισχύ των συμμάχων, για την άμυνα των αξιών μας. Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί ενώ σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στο Κυπριακό: «Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας ενώ όπως είπε «πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο» Ενώπιων των Αμερικανών βουλευτών προσέθεσε ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να λυθο΄ύν στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίεας. Προχωρώντας ένα βήμα παραμέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να λάβουν υπόψιν τους τη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό και δή την άρνησή της να δεχθεί την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτεροι οι δεσμοί ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.
Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.
Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία - Το Μεσολόγγι και η Μαριούπολη
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε τη χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας.
«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου και το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
Από το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο καλώντας να μην ξεχαστεί «η ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης» ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr