Το ενεργειακό «πόκερ», οι εμμονές της Τουρκίας και το κρίσιμο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο ενεργειακό «μέτωπο» καθώς ο στόχος για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για νέα σχήματα συνεργασίας.
Η κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Η Αθήνα κοιτά προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής - όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, και η Αίγυπτος- ενώ το θέμα της ενέργειας συζητήθηκε εκτενώς και κατά την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια να αποτελέσει η χώρα ενεργειακό κόμβο είναι έκδηλος ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς που επιδιώκει να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 16 του μήνα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ με ψηφισμένη την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, που πρόκειται να περάσει την Πέμπτη από την Βουλή.
Στο ραντεβού στο Λευκό Οίκο θα τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ όπως είναι φυσικό θα συζητηθεί και το ενεργειακό. Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ να κάνει το άσπρο - μαύρο και να κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές» και προβοκατόρικες ενέργειες.
Οι υψηλοί τόνοι της Τουρκίας συνδέονται και με την προσπάθεια της να συμμετάσχει στις ενεργειακές συζητήσεις στην περιοχή, προσπάθεια ωστόσο που δεν έχει βρει αποδέκτες. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ενόχληση στην Άγκυρα, που δεν θέλει να βγει χαμένη στο ενεργειακό παιχνίδι «πόκερ» που εξελίσσεται.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα συνεχίζει τις κινήσεις στο ενεργειακό μέτωπο και σε εξέλιξη είναι μια πολυεπίπεδη στρατηγική. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά θέματα. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
«Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου αλλά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν επενδύσεις στο πλαίσιο των έργων του Re-power eu για την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. με την Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό που τονίζεται είναι πως υπάρχει μια λίστα έργων αξίας πάνω από 8 δισεκατομμύρια που αναζητούν συγχρηματοδότηση κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και ενδεχόμενη επένδυση στην εξόρυξη Φυσικού Αερίου, εφόσον εντοπιστεί.
Το σχήμα 3 συν 1 και τα μηνύματα Δένδια στην Άγκυρα
Στην σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του σχήματος 3 συν 1. Πρόκειται για ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και των τεσσάρων χωρών.
Στα ενεργειακό κομμάτι των συζητήσεων ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του γνωστού αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα, όπως είναι γνωστό, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός υπογράμμισε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Μάλιστα επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Ωστόσο έστειλε και σαφή μηνύματα. Όπως υπογράμμισε θεμελιώδης όρος είναι τα συμμετέχοντα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας. Στο πλαίσιο αυτό η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.
Εν αναμονή και των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η κυβέρνηση «κοιτά» και στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου, ωστόσο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να προκρίνονται τολμηρές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για το ενεργειακό. Το επόμενο διάστημα- πιθανότατα εντός της εβδομάδας- αναμένεται να γνωστοποιηθεί από την ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και το σχέδιο για το πλαφόν.
Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, στα οποία θα επιβληθεί ένα τέλος 90% . Τα χρήματα αυτά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Από εκεί και πέρα είναι θολό το τοπίο για το αν θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα πρόσθετα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Σε αυτή τη φάση τηρείται στάση αναμονής και αναμένονται τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με την κυβέρνηση να ποντάρει ιδιαίτερα και στην δυναμική πορεία του τουρισμού.
https://www.ethnos.gr/tag/457/aigyptos
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr