Πέτσας στο ethnos.gr: Δίπλα στον πολίτη για όσο χρειαστεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης» σημειώνει σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ειδικά για το ενεργειακό πεδίο τονίζει πως «η κυβέρνηση στήνει τα δικά της αναχώματα» και υπογραμμίζει πως θα συνεχιστεί η στήριξη για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει εξομάλυνση σε αυτό που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως δρομολογείται νέα έκτακτη χρηματοδότηση, πέραν της έκτακτης στήριξης συνολικού ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε ήδη προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα σημειώνει πως «στηρίξαμε το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στο εισαγόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβαίνει».
- Η κυβέρνηση έχει πει πως στο ενεργειακό πεδίο αν δεν υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης. Σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των λογαριασμών ;
Σε μία τέτοιας έκτασης πανευρωπαϊκή κρίση, είναι προφανές ότι χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Σε εθνικό ωστόσο επίπεδο, η Κυβέρνηση στήνει τα δικά της αναχώματα. Προχωρούμε συντονισμένα και με σχέδιο. Είδαμε ότι την προηγούμενη χρονιά υπήρχε δημοσιονομικό περιθώριο άνω των 2 δισ. ευρώ και γι’ αυτό συνεχίσαμε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με στόχο τη συνέχιση της στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρεμβαίνουμε διαρκώς και στηρίζουμε, για να μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει εξομάλυνση σε αυτό που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής. Αποτελεί δέσμευση και του ίδιου του Πρωθυπουργού και ήδη από τον Σεπτέμβριο το κάνουμε πράξη, με αυξανόμενο ρυθμό και θα συνεχίσουμε και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτός από την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, υπήρχε η δυνατότητα γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και συνεχόμενες μειώσεις φόρων. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι η βάση της προσπάθειας στήριξης των νοικοκυριών και του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη, εξωγενή συγκυρία.
Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, διαθέτουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων στήριξης προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούμε νέα έκτακτη χρηματοδότηση –σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους– πέραν της έκτακτης στήριξης συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, που δόθηκε ήδη προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Στηρίξαμε το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στο εισαγόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβαίνει. Δίνουμε στην Αυτοδιοίκηση όλες τις απαραίτητες ανάσες, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο της: να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες.
- Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο 8.9% τον Μάρτιο το θέμα των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Να αναμένονται νέες παρεμβάσεις και πόσο πιθανόν είναι να υπάρξει μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας»;
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. «Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε»: αυτά είναι τρία ρήματα που διέπουν την καθημερινότητά μας. Αυτό, άλλωστε, κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, αντιμετωπίζοντας αλλεπάλληλες και πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις οι οποίες διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσχερές διεθνές περιβάλλον. Είχαμε διαδοχικά το μεταναστευτικό, τις εθνικές προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο, τα δύο και πλέον χρόνια της πρωτόγνωρης – εδώ και εκατό χρόνια – παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, την διεθνή ενεργειακή κρίση με τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, και τέλος, την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τους νέους ρωσικούς εκβιασμούς με αιχμή την διακίνηση του φυσικού αερίου.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πάνω από 4 δισ. ευρώ. Και συνεχίζουμε. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Η στήριξη των εισοδημάτων συνιστά βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Από τη Δευτέρα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα, στα 713 ευρώ, ποσό που δίνει ουσιαστικά έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο στους ανθρώπους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρώτη αύξηση, του Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 9,7% σε σχέση με το 2021, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό. Αναλόγως αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα, ενώ ακολουθεί τον Ιούνιο νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, για ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και επιμερίζει με δίκαιο τρόπο το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους.
Χάρη στην εμπεδωμένη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα από εταίρους, επενδυτές και αγορές, θέλουμε και μπορούμε να ορθώσουμε με γενναιότητα ασπίδα προστασίας απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η πρόσφατη επιτυχημένη επανέκδοση 7ετούς ομολόγου με το κόστος δανεισμού να παραμένει –παρά την εντεινόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία– χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν το 2019, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, καθώς και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μαρτυρούν την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δημοκρατία. Και αυτή η εμπιστοσύνη εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους και μεταφράζεται σε διαρκή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με γενναίες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μέσα και σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή διεθνή συγκυρία.
- Πώς προχωρά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης ; Θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των δήμων;
Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που αγκαλιάζεται από την Αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύει η υποβολή έργων, ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα. Οι συνολικές εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα –από τον Μάρτιο του 2021 και μετά– ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα έργα που μεταφέρθηκαν στο “Αντώνης Τρίτσης” από το προηγούμενο Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” αγγίζουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που, τους αμέσως επόμενους μήνες, μαζί με τις συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 δισ. ευρώ, όπως είχα δεσμευτεί τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Πέρα από τον πρωτοφανή αυτόν ρυθμό προόδου του Προγράμματος, αξίζει να επισημανθεί ότι πλέον έχουν ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών έργα υψηλής προτεραιότητας στους δικαιούχους Δήμους της χώρας, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή της Πατρίδας μας, όταν στο ξεκίνημα του Προγράμματος εκατόν εννέα Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν είχαν κάποιο έργο ενταγμένο, και πέρυσι τον Μάρτιο ογδόντα πέντε Δήμοι –που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας– δεν είχαν δει κάποια ένταξη.
Για εμάς το «μυστικό» είναι: σχέδιο, πολλή δουλειά και συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Με αυτό το τρίπτυχο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Το είπαμε και το κάναμε.
- Μια σειρά δημοσκοπήσεων το προηγούμενο διάστημα έδειχναν πως η ακρίβεια είχε «επηρεάσει» και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μεν πρώτη αλλά δεν φαίνεται να επιτυγχάνει αυτοδυναμία. Έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να αναζητηθούν πολιτικές συνεργασίες την επόμενη ημέρα;
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια φωτογραφία της στιγμής. Το βασικό στοιχείο τους είναι ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα διατηρείται και αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και με την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται από τον υψηλότερο εδώ και τέσσερις δεκαετίες πληθωρισμό, είναι εδραία πεποίθησή μου ότι το κυρίαρχο διακύβευμα για μια χώρα είναι να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις είναι αυτές που εγγυώνται τη σταθερή και την πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Και πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πάλι αυτοδύναμος πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, την τελική ετυμηγορία έχουν οι Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2023.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr