Ακρίβεια: Ο κίνδυνος για ένα νέο «δεν πληρώνω» και το κυβερνητικό… φλερτ στους μισθωτούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί απειλούν τα νοικοκυριά με οικονομική «ασφυξία», με την κυβέρνηση να αναζητά ένα νέο πλέγμα στήριξης με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Μέσα στο Μάιο θα ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο για την ενέργεια και ήδη καταρτίζεται ένα plan b σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν πάρει στοχευμένα μέτρα αλλά μεταθέσει τη συζήτηση για αργότερα.
«Ξέρω ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη. Προσέθεσε δε πως «δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το θέμα των ανατιμήσεων αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πληρωμές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία. Στόχος είναι να μην αναβιώσουν μνήμες από την μνημονιακή περίοδο και να μην υπάρξει ένα νέο «δεν πληρώνω» αλλά να βρεθεί μια λύση που θα δίνει διέξοδο στα νοικοκυριά.
Καμπανάκι έχει σημάνει μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ , σύμφωνα με τα οποία το πρώτο δίμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 2,536 δισεκατομμύρια, ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισεκατομμύρια. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή στο συνολικό ληξιπρόθεσμο περιλαμβάνεται χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ μίας επιχείρησης, δεν παύει να υπάρχει αύξηση των οφειλών. Μάλιστα από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως οφείλεται βασικά στη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να υπάρξει μια άτυπη στάση πληρωμών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Η παράταση του πλέγματος στήριξης στην ενέργεια είναι δεδομένη, ωστόσο εναλλακτικά μέτρα είναι στο τραπέζι για να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις.
Όσον αφορά στις αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, προχωρημένη είναι η επεξεργασία μιας σειράς προτάσεων. Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εξετάζεται, ωστόσο αν τελικά υλοποιηθεί θα αφορά έναν μικρό αριθμό προϊόντων (ενδεχομένως δύο ή τρία προϊόντα) λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Επίσης αναμένεται να υπάρξει παράταση για όλη την χρονιά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. μεταφορές, τουρισμός, καφές).
Πάντως για να μην διαταχθεί η δημοσιονομική ισορροπία η κυβέρνηση επιλέγει στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα είναι εστιασμένα στους πλέον ευάλωτους. Για παράδειγμα στο τραπέζι είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ή μιας κάρτας τροφίμων εφόσον συνεχιστεί το κύμα των ανατιμήσεων. Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύρια πολίτες.
Το… target group των μισθωτών.
Ένα δύσκολο κοινό επιχειρεί να προσελκύσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μισθωτούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ τον Ιανουάριο- δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών ανήλθε σε 12.1%. Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% .
Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικά τοπίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων, επιδιώκοντας να ρίξει γέφυρες στους μισθωτούς. Πρόκειται για ένα κοινό στο οποίο στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επομένως η πολιτική μάχη προβλέπεται δύσκολη.
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ένα «τρίπτυχο» παρεμβάσεων σε ορίζοντα οκτώ μηνών, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων:
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου με στόχο την στήριξη περίπου 550.000 χαμηλόμισθων. Η πρώτη αύξηση της τάξης του 2% είχε δοθεί στον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο και τώρα αναμένεται να δοθεί μία επιπλέον ενίσχυση κοντά στο 7%, σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οι χαμηλόμισθοι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά το Πάσχα.
Θα ακολουθήσει τον Ιούνιο η μείωση κατά 0.5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Τα τελευταία χρόνια οι εισφορές έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες και στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχει σωρευτικά φτάσει η μείωση στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Η συνέχεια θα δοθεί την 1η Ιανουαρίου 2023, οπότε και προγραμματίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να. σημειωθεί πως η εισφορά - που αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ- έχει παγώσει σε αυτή τη φάση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο στόχος είναι την νέα χρονιά να καταργηθεί τόσο για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr