Οι έξι δράσεις για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών: Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των πολιτών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά ┋
Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), του ΟΠΕΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, μέσω των οποίων εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν ολοκληρώσει 260 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι η νέα πραγματικότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που μέχρι πρότινος ήταν αντιμέτωποι με το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις ατελείωτες ουρές και την ταλαιπωρία.
Οι έξι δράσεις για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών
«Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες “αλλάξτε το κράτος”, αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό. Πρώτα και πάνω από όλα είναι ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του και ο απαραίτητος σεβασμός τον οποίο οφείλουμε να του δείξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον στους πολίτες.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η λειτουργία του αριθμού 24ωρης δωρεάν εξυπηρέτησης 1555, για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά θέματα, ο οποίος έχει δεχτεί περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια κλήσεις σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, ενώ σχεδόν το 99% των πολιτών που τον χρησιμοποίησαν έλαβαν απαντήσεις στα απλά ή σύνθετα ερωτήματα τους.
Παρουσιάστηκαν επίσης τα νεότερα κανάλια επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη, όπως οι υπηρεσίες myOAEDlive και myEFKAlive που προσφέρουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσης (υπηρεσίες πολύτιμες ειδικά για ΑμΕΑ, κατοίκους απομακρυσμένων, ορεινών ή νησιωτικών περιοχών), ο νέος θεσμός των ηλεκτρονικών ραντεβού αλλά και οι καρποί της συνεργασίας του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσω των οποίων έχουν γίνει 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές.
«Τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός. Πρόοδος -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εδώ η τεχνολογία βοηθάει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: τους ανάπηρους οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών οι οποίοι ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι μέσα από το σπίτι τους μπορούν να επικοινωνήσουν φυσικά, μέσω βιντεοκλήσης, με κάποιον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που συχνά αυτή συνεπάγεται», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η εξυπηρέτηση του πολίτη πράγματι αποτελεί κοινωνική πολιτική, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των φορολογούμενων έθρεψε τη δυσαρέσκεια, η οποία ενίσχυσε τον λαϊκισμό.
«Αυτή η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος, στο δικό μου το μυαλό, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ρήξης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει τους φόρους του αλλά το κράτος τον περιφρονεί και δεν τον σέβεται, θα ακούσει πολύ πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές που θα του παρουσιάζουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε στον πυρήνα της είναι και μία άσκηση ενδυνάμωσης της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών μας. Διότι με αυτό τον τρόπο χτίζονται τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε.
«Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πρωτίστως κοινωνική πολιτική. Είναι κοινωνική πολιτική ειδικά για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ όπου καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες πάνω από 8 εκατομμυρίων πολιτών. Όμως για πολλούς εντός του Υπουργείου και περισσότερο εντός του ΕΦΚΑ παραδόξως δεν θεωρούνταν πρόβλημα! Αποφασίσαμε να μην μείνουμε απαθείς. Να μην αποδεχθούμε ως έχει την πραγματικότητα. Και προχωρήσαμε άμεσα στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν θεωρούμε ότι τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολο τους. Η πρόοδος ωστόσο στο κομμάτι αυτό είναι παραπάνω από εμφανής. Και οφείλουμε να το τονίσουμε και να το προβάλλουμε. Γιατί πολλοί συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του 1555, δεν γνωρίζουν τις 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και να μπορούν να πάρουν την σύνταξη τους σε λιγότερο από τρεις μήνες. Η προβολή λοιπόν της πολιτικής μας και των αποτελεσμάτων της είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί θα πείσει αλλά και γιατί θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα τόσο εκατομμυρίων πολιτών», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Διευκολύνει το σύνολο των πολιτών και επιπλέον παράγει προστιθέμενη αξία για τους πιο αδύναμους: για τον άνεργο, τον εργαζόμενο γονιό, το άτομο με αναπηρία, τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η εντολή που έχουμε λάβει από τους πολίτες και οι κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκλίνουν ακριβώς σε αυτό: «φτιάξτε κράτος για τον πολίτη». Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, υλοποιούμε έναν πολυεπίπεδο σχεδιασμό που αποσκοπεί ακριβώς στη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Και αυτό γίνεται μέσα από την ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, μέσα από τη βελτίωση της εξυπηρέτησης μέσα από την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του Κράτους. Το 1555, το myOAEDlive, το myEFKAlive και ευρύτερα όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αποτελούν έκφανση της προσήλωσής μας στη δημιουργία υπηρεσιών που έχουν τον πολίτη στο επίκεντρο. Φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε λειτουργικές και ευέλικτες υπηρεσίες και να «χτίζουμε» μέσα από αυτές τα επόμενα βήματα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες και την εμπειρία που αποκτάμε μέσα από τη λειτουργία των συστημάτων που ενεργοποιούμε. Μέρα με τη μέρα, με κάθε νέα υπηρεσία, η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα ψηφιακό, παραγωγικό και υποστηρικτικό προς τον πολίτη κράτος», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σημαντικότερες δράσεις για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών
- Νέος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του εξυπηρέτησε πάνω από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης.
- Πάνω από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες αναπτύχθηκαν από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν διενεργηθεί πάνω από 260 εκατομμύρια συναλλαγές.
- Ηλεκτρονικά ραντεβού. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχή της πανδημίας και διατηρήθηκε στη συνέχεια, καταργώντας τις ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και διευκόλυνε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.
- Υπηρεσίες myEFKAlive και το myOAEDlive. Η υπηρεσία αυτή αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο των Φορέων. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ή ανάπηρους συμπολίτες κ.λπ. Πάνω από 12.000 τηλεδιασκέψεις τους τελευταίους 8 μήνες.
- Χρήση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ και μέσω των ΚΕΠ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΚΕΠ.
- Αναβάθμιση των ιστοσελίδων τόσο του Υπουργείου όσο και των Φορέων με αντίστοιχη ενίσχυση της προβολής των ψηφιακών υπηρεσιών.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά τις πολιτικές ηγεσίες των δύο Υπουργείων, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν εκ μέρους του Δημοσίου, των εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, για να φέρουν εις πέρας αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα.
Δεν θέλω να επαναλάβω αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες και όσα πολύ συνοπτικά παρουσιάστηκαν και στο τελευταίο βίντεο το οποίο είδαμε. Σκεπτόμουν όμως καθώς άκουγα όχι μόνον τους Υπουργούς αλλά κυρίως τους πολίτες να μιλούν και να εκφράζουν την εύλογη ικανοποίησή τους για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ότι τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός.
Πρόοδος -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς αποδείξαμε και κάναμε πράξη αυτούς τους 33 μήνες, μέσα από μια σειρά δράσεων με πρωτεργάτη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία. Διότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο καταλύτης αλλά χωρίς τη συνεργασία των υπόλοιπων Υπουργείων δεν θα μπορούσαμε να είχαμε το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε.
Πράγματι, το Υπουργείο Εργασίας αγκάλιασε τις δυνατότητες που μάς δίνει η τεχνολογία και προχώρησε σε μία σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, παρέχοντας υπηρεσίες τις οποίες οι πολίτες με μεγάλη θέρμη, με μεγάλο ενθουσιασμό, αγκάλιασαν.
Νομίζω ότι ουσιαστικά είπε όλα αυτά τα οποία ήθελα να πω η κυρία Πορτοκαλάκη, μια συμπολίτης μας, ογκολογικός ασθενής, κατά πάσα πιθανότητα ανοσοκατασταλμένη, η οποία αντί να ταλαιπωρείται και να επισκέπτεται το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ μπορεί σήμερα από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού της, να έρχεται σε ψηφιακή επικοινωνία με έναν σύμβουλο εργασίας του Οργανισμού και να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο το όποιο πρόβλημά της ή να διεκπεραιώνει το όποιο αίτημά της.
Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι όλα αυτά τα οποία βλέπετε σήμερα δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Μπορεί να είναι αυτονόητα για τον πολίτη ότι το κράτος πρέπει να τον σέβεται και ότι όντως η εξυπηρέτηση είναι κοινωνική πολιτική. Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο αυτό εργάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφιερώθηκαν πάρα πολλές εργατοώρες για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Διότι το έργο το οποίο σάς παρουσιάστηκε έχει μεγάλους βαθμούς περιπλοκότητας.
Αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο 1555 το οποίο, εκ πρώτης όψης, θα μπορούσε κάποιος να το δει ως ένα απλό call center. Είναι όμως κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Διότι δεν αρκεί μόνο κάποιος να τηλεφωνεί σε έναν αριθμό και κάποιος εντός ενός λεπτού να του απαντά, πράγμα το οποίο συμβαίνει πια σήμερα με το 1555. Πρέπει κι αυτός που του απαντά να γνωρίζει τι θα του πει. Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος, πρέπει να έχει ψηφιακή πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία τα οποία πρέπει να βλέπει εκείνη τη στιγμή.
Άρα, αυτό το οποίο εκ πρώτης όψης φαντάζει ως ένα εργαλείο εξυπηρέτησης του πολίτη, υποχρεώνει την ίδια τη δημόσια διοίκηση να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες της, για να μπορεί να ανταποκρίνεται τελικά σε αυτό το αίτημα του πολίτη.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να καλέσω τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του 1555. Διότι όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αριθμός αυτός δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστός.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων και εκ μέρους μας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στους πολίτες. Σήμερα καλούν 20.000 πολίτες κατά μέσο όρο το 1555, αύριο μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς θα γίνεται γνωστό. Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να αυξάνουμε τη δυναμικότητα του τηλεφωνικού κέντρου ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται εντός των χρονικών παραμέτρων που έχουμε θέσει. Και αυτό το οποίο μέχρι στιγμής είναι μία ιστορία επιτυχίας να συνεχιστεί και στο μέλλον. Και είναι πολύ εντυπωσιακό, πράγματι, για μία δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως καλύτερο call center της χρονιάς και να έχει αυτά τα επίπεδα ικανοποίησης. Επίπεδα ικανοποίησης που φαντάζομαι θα τα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρείες.
Όταν, λοιπόν, μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες «αλλάξτε το κράτος», αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό. Πρώτα και πάνω από όλα είναι ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του και ο απαραίτητος σεβασμός τον οποίο οφείλουμε να του δείξουμε. Διότι όλοι σας θυμάστε και όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με τις εικόνες απόλυτης απαξίωσης -που παρουσιάστηκαν και στα βίντεο- που συναντούσαν οι πολίτες όταν πήγαιναν -ας πούμε- στα γραφεία του ΕΦΚΑ.
Και αυτή η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος, στο δικό μου το μυαλό, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ρήξης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει τους φόρους του αλλά το κράτος τον περιφρονεί και δεν τον σέβεται, θα ακούσει πολύ πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές που θα του παρουσιάζουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.
Άρα, πιστεύω ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε στον πυρήνα της είναι και μία άσκηση ενδυνάμωσης της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών μας. Διότι με αυτό τον τρόπο χτίζονται τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες μάς επιτρέπουν σε δύσκολες στιγμές, να ριζώσει ακόμα περισσότερο η δημοκρατία μας και οι θεσμοί μας να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο βάθος και ακόμα περισσότερο περιεχόμενο για τον πολίτη.
Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε σε αγαστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τις σημαντικές εταιρείες που παρέχουν την υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια αλλά και με ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία τον θεσμό των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι συνδράμουν τον πολίτη στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξής του. Είναι ένα μόνο από τα εργαλεία τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει για να επιταχύνουμε σημαντικά την έκδοση των συντάξεων. Τα υπόλοιπα είχαμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε και χθες στη Βουλή.
Όλα αυτά τελικά κατατείνουν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο εκτιμούν οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν. Διότι ένα πραγματικά ακομμάτιστο κράτος δεν ξεχωρίζει τους πολίτες. Τους βλέπει όλους μέσα από την ίδια ματιά. Οφείλει, όμως, να δείχνει ειδική πρόνοια και ειδική ευαισθησία στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Πράγματι, εδώ η τεχνολογία βοηθάει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: τους ανάπηρους οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών οι οποίοι ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι μέσα από το σπίτι τους μπορούν να επικοινωνήσουν φυσικά, μέσω βιντεοκλήσης, με κάποιον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που συχνά αυτή συνεπάγεται.
Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια τα οποία θα δρομολογήσουμε άμεσα. Όπως γνωρίζετε ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφέρθηκε και ο Υπουργός στην ιδέα ενός κεντρικού συστήματος εξυπηρέτησης πελατών, εν προκειμένου πολιτών, γιατί οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι ωφελημένοι, όπου μέσα από μία κεντρική πύλη εισόδου -φανταστείτε ένα 1555 για όλο το κράτος, για να το πω έτσι πολύ απλά, για να το αντιληφθούν όσοι μας ακούνε.
Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτήν την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια η οποία δεν σταματά. Να εκσυγχρονίζουμε το κράτος, να δείχνουμε σεβασμό στον πολίτη και να κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής μας εκδήλωσης, ότι «η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική».
Συγχαρητήρια και πάλι. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr