Μηταράκης στο ethnos.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία αλλά και στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. «Είναι άμεσα διαθέσιμες 15.000 θέσεις φιλοξενίας στο εθνικό σύστημα υποδοχής. Με δυνατότητα επέκτασης, η οποία βέβαια απαιτεί πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο ethnos.gr, ενώ μέχρι σήμερα «έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 18.000 Ουκρανοί υπήκοοι».
O υπουργός σημειώνει πως οι εξελίξεις στο ουκρανικό δημιουργούν νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα τονίζει πως πρέπει για όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας «ώστε να καταργηθούν στην πράξη τα εσωτερικά σύνορα και να μειωθεί η πίεση στα κράτη πρώτης υποδοχής».
Στο φλέγον θέμα της οικονομίας ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών με πράξεις και όχι με υποσχέσεις και «παχιά» λόγια». Για να προσθέσει πως αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «οι λύσεις θα αναζητηθούν σε εθνικό επίπεδο».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πόσοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στη χώρα μας; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την υποδοχή τους;
Η Ελλάδα, από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, έχει ανοίξει την αγκαλιά της προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σήμερα, έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 18.000 Ουκρανοί υπήκοοι. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ενεργοποιήσει για τις ανάγκες υποδοχής, φιλοξενίας και σίτισης τρεις δομές. Τη Σιντική για μια πρώτη φιλοξενία λίγων ημερών, που απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα, τις Σέρρες και την Ελευσίνα. Συνολικά, στις τελευταίες δύο φιλοξενούνται, σήμερα, 195 άτομα. Το συντριπτικό ποσοστό φιλοξενείται, όπως αντιλαμβάνεστε, σε συγγενείς και φίλους. Προφανώς, αυτός δεν είναι ένας τρόπος φιλοξενίας που δεν είναι βιώσιμος. Είμαστε, βέβαια, προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν από το κράτος υλικές παροχές φιλοξενίας άμεσα από όσους ξεριζώθηκαν βίαια.
Είναι άμεσα διαθέσιμες 15.000 θέσεις φιλοξενίας στο εθνικό σύστημα υποδοχής. Με δυνατότητα επέκτασης, η οποία βέβαια απαιτεί πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θέσεις που προέκυψαν από την ουσιαστική αποσυμφόρηση των τελευταίων δύο ετών. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, ώστε να δημιουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά προγράμματα μακρόβιας στέγασης και σίτισης.
Σε ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία να απασχοληθούν ; Θα υπάρξουν κάποια στοχευμένα προγράμματα;
Καταρχάς να σημειώσω ότι η επιθυμία αυτών των ανθρώπων να γυρίσουν και να ανοικοδομήσουν την πατρίδα τους, που ακόμα και αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη, είναι έντονη. Έχουμε μεριμνήσει ώστε οι Ουκρανοί εκτοπισθέντες να έχουν άμεσο δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας άμεσα ταυτότητα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Στόχος είναι να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον για εργαζόμενους από κλάδους όπως ο τουρισμός και η πληροφορική, ένα ενδιαφέρον το οποίο είναι σημαντικό ώστε όσοι τελικά επιλέξουν να εργαστούν, να είναι χρήσιμοι για τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους και την ελληνική οικονομία.
Έχετε αναφερθεί στην θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας, χωρίς εσωτερικά σύνορα. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια τέτοια συζήτηση στην Ε.Ε. και πως μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε τις χώρες υποδοχής ;
Κα. Κοκκαλιάρη, η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού αποτελεί μια κοινή Ευρωπαϊκή πρόκληση. Δεν αφορά μεμονωμένα Κράτη αλλά την Ένωση συνολικά. Στην διαχείριση της ουκρανικής κρίσης, οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων δεχθήκαμε την ελεύθερη μετεγκατάσταση των εκτοπισμένων, χωρίς δηλαδή τα εσωτερικά σύνορα που όρθωσε ο κανονισμός του Δουβλίνου. Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.
Ήδη από το 2021 λέμε ότι για όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας, βασισμένος σε κοινές αξίες και κανονισμούς, ώστε να καταργηθούν στην πράξη τα εσωτερικά σύνορα και να μειωθεί η πίεση στα κράτη πρώτης υποδοχής.
Συμπληρωματικά, η Ευρώπη έχει πολλά ακόμα να κάνει, προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο επιστροφών αυτών που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσης.
Η ίδια διαμάχη λαμβάνει χώρα και στη συζήτηση για την προστασία των συνόρων. Μόνο που εδώ υπάρχουν ξεκάθαρα δύο στρατόπεδα. Αυτό της λογικής και αυτό των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δυστυχώς, η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” δοκιμάστηκε στη χώρα μας, με τα ολέθρια αποτελέσματα της περιόδου 2015-2019. Η Κυβέρνηση μας έχει αποδείξει πως γνωρίζει καλά πως υπάρχουν και χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αλλά και τον τρόπο για να τα φυλάσσει αποτελεσματικά.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Μέσα στην Άνοιξη να αναμένονται πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει -με στοχευμένες παρεμβάσεις- το κύμα ανατιμήσεων και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Συνεχίζεται η επιδότηση ρεύματος, με τη μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh ανά μήνα, να αυξάνεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο από 40 έως 72 ευρώ. Επιπλέον στα μέσα Απριλίου, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα για την επιδότηση της βενζίνης. 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά μας ανά λίτρο. Ακόμα, θα δοθούν 5 ευρώ επιπλέον, σε όσους χρησιμοποιήσουν την κάρτα για να λάβουν τα χρήματα, αντί τραπεζικού λογαριασμού. Μέχρι τις 21 Απριλίου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί τον Απρίλιο διπλή δόση ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα έχουν μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος. Μέχρι τις 15 Απριλίου, οι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν το 2% του τζίρου του 2021.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών με πράξεις και όχι με υποσχέσεις και “παχιά” λόγια. Αξιοποιούμε το δημοσιονομικό περιθώριο και προχωράμε σε ενέσεις ανακούφισης της κοινωνίας, αλλά και έμπρακτης στήριξης ολόκληρων κλάδων. Πλέον, φέρνουμε την Ε.Ε. προ των ευθυνών της απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, ζητώντας μια ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αν δεν γίνει αυτό, οι λύσεις θα αναζητηθούν σε εθνικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023 και δεν θα υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ποια θα είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις κάλπες και πόσο πιθανόν είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, με δεδομένο πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική;
Η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά και του Ελληνικού λαού. Η πολιτική σταθερότητα είναι πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και δεν πρέπει να διακυβευθεί. Ειδικά σε δύσκολες εποχές, όπου αφενός αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις και αφετέρου είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Αποπληρώσαμε το σύνολο των υποχρεώσεων μας στο ΔΝΤ, λάβαμε την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον Αύγουστο βγαίνουμε από τον μηχανισμό εποπτείας. Αφήνοντας οριστικά πίσω μας μια εποχή με πικρές αναμνήσεις για την ελληνική κοινωνία.
Στηρίζουμε την κοινωνία και ειδικότερα τις πληττόμενες ομάδες, συνεχίζουμε την προσέλκυση επενδύσεων και την δραστική μείωση της ανεργίας και των φόρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αδυνατεί να κατανοήσει τις μεγάλες προκλήσεις, ούτε μπορεί να προσφέρει λύσεις. Είναι εγκλωβισμένος στον αγώνα του να διατηρήσει τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στις χρόνιες ιδεοληψίες του.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr