Χατζηδάκης: Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον φετινό Φεβρουάριο, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat. Όπως τονίζει, όμως, «παραμένουμε σε επιφυλακή». Τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μετρήθηκε στο 13,3% από την αντίστοιχη έρευνα.
«Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat» γράφει συγκεκριμένα ο υπουργός, προσθέτοντας πως... «δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο» και «όλοι αυτοί βέβαια που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί χάνουν τη μιλιά τους όταν ανακοινώνεται κάποιο καλό νέο για την περαιτέρω πτώση της ανεργίας στην πατρίδα μας. Προτιμούν άραγε η ανεργία να παραμένει υψηλή; Ή μήπως στενοχωριούνται επειδή καταρρέει ο μύθος τους ότι εμείς τάχα είμαστε οι αντεργατικοί;».
«Τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών. Δεν είναι μόνο ότι η ανεργία έχει μειωθεί 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από 17,2% στο 11,9%). Είναι και ότι από τον Φεβρουάριο 2021 έχει υποχωρήσει κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο. Κι όλα αυτά εν μέσω κορωνοϊού και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν για τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα» συμπληρώνει μετά στην ανάρτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η πτώση των 5,3 ποσοστιαίων μονάδων με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία» και «είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής».
«Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμβάλαμε με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας που τόσο κατηγορήθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι συνδυάζει δημιουργικά τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων με τον στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Συμβάλαμε ακόμα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με τον τριπλασιασμό των ρυθμών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ» προσθέτει.
Όπως γράφει έπειτα, «τώρα ποιούμε μια σειρά από πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων» και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ επιδιώκεται «να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας». Επίσης, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Παράλληλα, υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, το οποίο όπως ανακοίνωσα χθες θα το κάνουμε πολύ πιο ελκυστικό.
Ο κ. Χατζηδάκης γράφει στη συνέχεια ότι χθες «ανακοινώσαμε μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 νέους μέχρι 29 ετών, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, για επτά μήνες, με αμοιβή το ποσό του κατώτατου μισθού». Επιπλέον, «προωθείται ένα πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα τρέξει τους αμέσως επόμενους μήνες. Και παράλληλα, με το νομοσχέδιο "Δουλειές ξανά" θέτουμε ως στόχο οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά».
Προς το τέλος, ο υπουργός λέει πως «δεν σημειώνω όσα ανέφερα μέχρι στιγμής για να πανηγυρίσω, διότι το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό και γι’ αυτό θα παραμείνουμε επιφυλακή» και υπογραμμίζει ότι «η εισβολή άλλωστε της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη».
«Το βέβαιο είναι πάντως ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι στον σωστό δρόμο. Το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Μόνο που όταν αυτά δεν είναι βολικά για αυτούς που κάνουν χολερική αντιπολίτευση, εκείνοι παριστάνουν ότι τα αγνοούν» καταλήγει.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr